Privacyverklaring

zondag 27 november 2016

Boerenkool in de slowcooker, fruitsalade met kaas, roerbak-paksoi, een avocadoreceptje uit de airfryer, verse pasta.

Op zondag at ik alleen. Een rest drie-kazen-pasta met een paar stukjes bloemkool en romanesco in een ovenschaaltje gedaan, besmeerd met zachte verse kruidenkaas en afgedekt met een spatdeksel zo'n 25 minuten op 150° gebakken in de airfryer. Paar mini-tomaatjes en weer een prima maal.


Maandag een roerbakgerecht met paksoi en kastanjechampignons. Voor twee personen. Met twee varkensfiletlapjes in plaats van runderreepjes en in ontdooide 'boemboe van vlees' gebakken knoflook, paksoi en paddestoelen. Ook nog een beetje pindasaus gemaakt van een rest Surinaamse pindakaas met wat melk. Met mie. De lapjes eerst apart gebakken in sesamolie en in aluminiumfolie bewaard tot de rest klaar was. Scherp, maar heel lekker bij elkaar.

Dan boerenkoolstamppot uit de slowcooker. Met een zakje gesneden biologische boerenkool van 200 g, een kleine rode ui, 2 gedroogde rode pepertjes zonder zaadjes, ½ groentebouillonblokje en 500 g rode aardappelen in kleine stukjes. Een rookworst bovenop. Water tot iets boven de aardappelen. De grote crockpot was nodig om te kunnen starten maar al snel was alles natuurlijk veel geslonken. Toch wel daar in gelaten en na ruim 7 uur op laag was het klaar. Tussendoor wel een keer de boel door elkaar gerommeld om de kool ook in het nat te krijgen. De worst was gebarsten, flink wat nat er eerst uitgehaald (overigens prima bouillon voor een andere keer, ingevroren dus). Een groot deel van de dag een boerenkoollucht in huis. Voor mij geen groot succes. De smaak was overigens prima, lekker pittig, en de jus kwam van extra gebakken spekjes met wat boter en nat uit de slowcooker. Ik denk volgende keer weer gewoon in de pan :-).

Weer eens een hapje buiten de deur gegeten, deze keer bij el Miguel in Willemstad. Erg vriendelijk en smakelijk. Rustig deze avond, maar zeker de moeite van het bezoeken waard. Wij hadden een 4-gangen verrassingsmenu met een heerlijk gekruid voorgerecht met o.a. een soort in een olie of sausje gedrenkt warm Surinaams brood, dan een bisque met garnaal, een hoofdgerecht met stukje kip en 2 soorten vlees (wat een heerlijke spareribs!), met lekkere noedels en donkere nasi en nog wat gewokte groenten. En dan ook nog een dessert van verschillende hapjes van de kaart waarvan met name de mango-cheesecake echt heel erg lekker was.

Hoofdgerecht.
De volgende dag een fruitsalade met cottage cheese. Deels met de ingrediënten van dit recept.

Voor de kaas-fruitsalade: ½ appel, 1 peer, 1 mandarijn, 1 banaan, 4 dadels, een scheutje citroensap en 100 g jonge kaas, allemaal in blokjes en stukjes. Een handje blanke amandelen er door. Van 3 flinke eetlepels Griekse yoghurt en 3 eetlepels cottage cheese gemengd met 2 theelepels kaneel, ½ theelepel gemberpoeder en een in de vijzel bewerkte kruidnagel een sausje gemaakt. Het geheel gemengd en een paar uur in de koelkast gezet. Heerlijk!

Verder één avocado met ei en tomaat, 10 minuten gebakken op 180° in de airfryer, en ook nog voor ieder één warme wrap ingesmeerd met verse roomkaas en bestrooid met walnoten en bieslook waar nog steeds veel van in de kruidenbak staat. Een bijzondere en ook wel gezonde maaltijd denk ik.

Van deze osso buco stond nog wat in de diepvries. Daar wat verse spaghetti bij gemaakt in de pastamachine. Verder een salade met tomaat en avocado. In de pastamachine blijft altijd een restje meel achter. Gemengd met wat water, bieslook en peper heb ik daar in een beetje olie een koekje van gebakken in mijn kleine ijzeren pannetje. Weliswaar uit elkaar gevallen, maar in brokjes erg lekker door de salade.

Op de laatste dag van deze blogweek een soep uit de vriezer met kaas-maïsbroodjes opgebakken in de airfryer want we gingen uit naar een concert van muziekvereniging Wilhelmina. En daar kun je na afloop altijd heerlijk bitterballen en / of kroketten en / of frites eten :-). Een deel soep van restjes van een jaar geleden en van de babi ketjap van toen en nog een beetje van latere datum. Leek een beetje op pindasoep.

Gezond? Nou nee, maar 1 x per jaar wel lekker.






En vandaag, zondag? Laat thuis zaterdag, laat opgestaan zondag, nog geen idee :-). En we aten die "hapjes" met vrienden samen :-).


zondag 20 november 2016

Aangepaste boeuf bourguignon, spruiten in de airfryer, coquilles in roomsaus, heerlijke vissoep, appel-perenhapje uit de airfryer.

In het dorp waar ik woon kan men op zondag geen boodschappen doen. Als op zaterdagavond gebeld wordt of er de andere dag drie mensen kunnen komen eten, is dat een uitdaging voor de keuken toch?

Vóór het bakken
Zeg het met bloemen
Met nog een kilo sukadelappen in de diepvries is de keuze snel gemaakt, een aangepaste boeuf bourguignon. Uit de vriezer: 400 cc jus van een vorige bourguignon en een met rijst gevulde groene paprika (waar ik de vulling heb uitgehaald). Verder zilveruitjes uit een potje, 3 stengels bleekselderij, 3 tenen knoflook en 5 grote kastanjechampignons. Het vlees in blokjes gebakken in wat boter. Daarna de uitjes en vervolgens de champignons lekker bruin gemaakt. Dan de stukjes bleekselderij samen met de knoflook in reepjes ook even gebakken, maar dan meer gestoofd in een restje witte wijn om alle aanbaksels uit de pan gelijk mee te nemen naar de slowcooker. Nog een vers blaadje laurier erbij en 6 uur op laag en ook nog 1 uur op hoog. Ook ontdooit: een flinke bak pompoenpuree. De rijstvulling uit de paprika opgewarmd op het gas, de pompoenpuree in de magnetron en een spruitenreceptje gebakken in de airfryer.  Met 500 g spruiten en pecannoten, verder volgens recept 15 minuten op 180° in de airfryer. Nog een beetje salade en wat broodjes en de maaltijd was behoorlijk compleet.


De volgende dag natuurlijk de koelkast ontdaan van verschillende resten. Een beetje aardappelpuree en bleekselderij van het schoteltje van vorige week gemengd met de rest van de pompoenpuree. Een kom jus van de hachee van vorige week bij de rest van de boeuf in een pan gedaan. Een paar spruitjes koud in de kom met de rest van de salade. Prima maaltijd voor samen. De jus van de boeuf en hachee gezeefd (vrijwel leeg gegeten) en ingevroren voor een volgende keer.

Op dinsdag de rijstvulling (zonder gehakt en saus dus) waar heel weinig van was gegeten, opgebakken met de in stukjes gesneden laatste dikke plak ham, een even aangebakken ui, 2 tenen zwarte knoflook en wat verse koriander. Een potje kidneybonen als bijgerecht. Een beetje aardbeienijs met wat slagroom als toetje. Moest allemaal op :-).

Dan een extra gast aan tafel. Nog 6 coquilles in de diepvriesvoorraad, ontdooit en in een beetje room en witte wijn gegaard. Daarna gekookte aardappels in plakjes gesneden en gebakken. Met een grote in boter gebakken biefstuk (250g), erwten uit de diepvries en witte bonen uit een pot genoeg voor drie personen. Op donderdagochtend de nieuwe bestelling van de biologische webwinkel, dus weer van alles in huis.


Donderdag aten we bij zwager/broer in Middelburg. Fruit-voorgerecht, Surinaamse pindasoep en chocola-banaancake bij de koffie.
Fijn om er te zijn, heerlijk gegeten en een bepaald vervelende terugreis met gigantische buien. Maar.. geen file :-).

Vrijdag vrienden te eten. Deze keer weer eens 'diner' op lunchtijd  van 14.30 tot 19.00 uur :-).
Begonnen met een gevuld eitje met guacamole. Omdat de avocado's niet overrijp waren een beetje olie toegevoegd. Koriander niet in huis, wel peterselie. De volledige hoeveelheid klaargemaakt behalve dan met maar eigeel uit 4 eieren.


Daarna een romige vissoep. Uit de vriezer een pot met visbouillon gehaald. Eerst de wortel, prei, ui en knoflook even aangebakken, dan wijn en tomaat er bij. Na 10 minuten de bouillon en roomkaas met bieslook nog 10 minuten laten trekken. Vlak voor het opdienen de soep opgewarmd met 100 g tijgergarnalen, 120 g tonijn en 120 g krab uit blikjes. Met een cracker met ook ontdooid eerder gemaakte zeewierchips-tapenade.

Het hoofdgerecht was pasta met drie kazen. Tevoren de pasta gekookt (dubbele hoeveelheid natuurlijk, minder was ook goed geweest) en gemengd met de ricotta en blauwe kaas en peper en zout. Opgewarmd in de magnetron. Vlak voor het opdienen de salieblaadjes gebakken en met de boter apart geserveerd en een schaaltje parmezaanse kaas op tafel.
Bloemkool kort gekookt en met gekruid paneermeel (gedroogde peterselie, oregano en dragon) met een paar klontjes boter gegratineerd onder de ovengrill. Iets minder paneermeel was beter geweest, de kruiderij was wel O.K. Ook nog een kleine romanesco in z'n geheel gekookt. Ei, groente, vis, kaas, deze keer maar geen vlees.

Als dessert een lekker appel-perenhapje met een klodder magere crème fraîche. Met iets meer appel en peer, 350 g, onze zelfgemaakte vlierbessenlikeur en wat mandarijnenrasp 35 minuten op 160° in de airfryer. Koffie met een bonbon toe.

Op de laatste dag van deze blogweek zouden we bij vrienden eten, maar door ziekte daar werd het restjesoepdag. Een bijzondere soep gemaakt in de soepmaker: paar gekookte aardappelen, klein beetje erwten en witte bonen, heel klein beetje coquille-room, restje guacamole, restje visbouillon, restje zeewierchips-tapenade en een paar blaadjes gebakken salie. Aangevuld met water. Een behoorlijk dikke, beetje op erwtensoep lijkende, smakelijke soep. Ja ja, had ook in een pan gekund met de staafmixer, maar zo vond ik wel zo gemakkelijk :-). Met een opbakstokbrood uit de airfryer en nog een stukje kaas toe genoeg na het uitgebreide maal van vrijdag.

En vandaag, zondag, waarschijnlijk een rest opgebakken drie-kazenpasta. En verder zien we wel weer.



zondag 13 november 2016

Eten van de chinees, al weer een restjessoep, bietjestapenade, aifryerschotel bleekselderij, hachee uit de slowcooker

De zondag verliep anders dan voorzien. Onverwacht gasten in huis en niets ontdooid. Ook restjes eten geen optie voor vier personen dus... naar de afhaalchinees :-). Ook wel weer eens lekker. Babi pangang, foe yong hai en tjap tjoy en wat pangsit en kroepoek. En zoals eigenlijk altijd wel, natuurlijk eten over waarvan ik het hele bakje nasi heb ingevroren voor ...

Stockfoto, zo was het dus niet :-)
Maar de volgende dag toch eerst de risotto van vorige week donderdag opgegeten. Was bewaard met een klein restje van het gehakt en het geheel heb ik aangevuld met 100 g gerookte zalm. Opgewarmd in de magnetron. Nog steeds een heerlijke romig en smeuïg geheel. Een beetje ijsbergsla met rode pesto en lekkere olijfolie als bijgerecht.

Omdat er 3 tomaten hoognodig op moesten, er nog een restje van de restjessoep van vorige vrijdag stond en er een beetje risotto met zalm over was, alles bij elkaar met wat extra water in de soepmachine gedaan op de pureerstand. Dan krijgt de soep weer eens een ander  kleurtje :-).    
Heerlijke soep met een lepeltje zure room voor de lunch op dinsdag.

Nog 2 gekookte bietjes in de koelkast. Ik maakte er bietjestapenade van met 3 augurken, 1 grote lepel kappertjes en 3 ansjovisjes. Dat aten we met een beetje opgebakken babi pangang en foe yong hai van de Chinees, wat blaadjes ijsbergsla met de tapenade en een in de airfryer opnieuw 5 minuten op 200° extra gebakken bananen-pannenkoekje waarvan er nog 2 over waren. Een beetje gekke, maar lekkere combinatie door de zoet/zure sausen bij de Chinese resten.

Nog een dag Chinees op woensdag. De tjap tjoy met kip was weinig van gegeten. Met een flinke bak bami en wat kroepoek en aanvullingen uit potjes en flesjes er bij genoeg voor 2 personen.



De volgende dag de airfryer gebruikt voor een ovenschoteltje met bleekselderij, bosuitjes, knoflook, ham en champignons. Iets meer dan de helft van de voorgeschreven hoeveelheden. Ik had grote dikke plakken ham in de vriezer van de bioboer en heb buiten de in stukjes gesneden plakken onderin het schaaltje en bovenop de geraspte kaas een halve plak gelegd. In 15 minuten op 180° in de airfryer lekker krokant. Heerlijk met aardappelpuree met wat boter, room en peper.

Voor vrijdag in de kleine slowcooker hachee gemaakt volgens "een oud recept". Maar natuurlijk wel een beetje aangepast. Met 300 g rundvlees, 300 g uien, scheutje azijn, boterham met mosterd, peper en heel klein beetje zout, 2 verse laurierblaadjes en 3 kruidnagels en een flesje bier 8 uur op laag gezet. Ik vond het opvallend dat de uien best nog erg stevig waren. Door te kiezen voor bier en slowcooker heb je niet dat ouderwetse hachee-gevoel. Wel lekker, maar anders zal'k maar zeggen. De appelmoes van vorige week paste er heel goed bij. En de in de magnetron bereidde lichtkruimige aardappels waren prima.


Zo te zien aan de foto's kan het eten wel lekker geweest zijn, maar weinig kleurrijk :-).

Op de laatste dag van deze blogweek een hapje gegeten bij broer en schoonzus. Wat aten we daar:
een heerlijke hartig-zoete taart en als dessert Pastéis de nata. Mijn schoonzus kan ook koken hoor. Heerlijk eten en natuurlijk heel gezellig.

En vandaag, zondag; gasten aan tafel. Inmiddels gekozen voor een aangepaste versie van Boeuf Bourguignon in de slowcooker. Maar daarover volgende week.



zondag 6 november 2016

Even in Limburg, lekker gekookt. Veel rook met filetlapjes in airfryer. Heerlijke soepmaker-soep en appelmoes uit de slowcooker.

We aten zondag de vissoep die zaterdag was klaargezet. Met brood en wat Franse kaas toe.

Omdat we een paar dagen naar Limburg gingen en ik me voor het avondeten verantwoordelijk had gesteld, had ik een overzicht gemaakt van 3 x voor-, hoofd-, nagerecht en daar op ingekocht. Weliswaar waren we daar met vier personen maar mijn broer is zodanig gehandicapt (zijn vrouw Sylvia schrijft daar over op haar blog) dat er wat minder maar gelukkig nog wel met smaak gegeten wordt door hem.

Voor de eerste dag al een aantal dingen thuis klaargemaakt.
Voor maandag waren dat eimuffins met spek (helemaal volgens recept) en penne met chorizo en tuinerwten. Voor het hoofdmaal heb ik 200 g macaroni gebruikt, 120 g salami, 100 g hamblokjes en een plak pancetta in stukjes, 250 g diepvrieserwten en 1 grote ui. Peterselie en kaas pas bij het eten.


Als nagerecht Griekse yoghurt met vers fruit: rode bessen, bramen en frambozen. Allemaal goed geslaagd en lekker.

Dinsdag als voorgerecht een tomaat met garnalencocktail met voor ieder een grote tomaat in plaats van cherrytomaatjes. Met tijgergarnalen, verse dragon en een paar lepeltjes whisky in plaats van sherry. Als hoofdgerecht een stamppotje rucola met spekjes. Voor de hoeveelheid aardappelen en rucola was de crème fraîche met pesto echt te veel. Daarna gele vla met dessertsaus en een bananen-pannenkoekje. De pannenkoekjes waren een beetje droog, maar toch een leuk dessert.

Woensdag, even iets anders. In Thorn, het witte stadje, de prachtige Stiftskerk of Abdijkerk bezocht. En wat gegeten in het restaurant van hotel Crasborn. Voor mij een kaaspannenkoek, anderen aten kroket en frites of een pannenkoek naturel. En dan 's avonds nog een bestelde pizza voor iedereen.

Thorn
Donderdag aten we zalmrolletjes met komkommer als voorgerecht. Ik had de zalm en komkommer omgedraaid, want de komkommer schaven ging nog wel, maar de biologische plakjes zalm waren echt niet in mooie reepjes te snijden. Een gekruide smeerkaas met geroosterde en geplette pijnboompitjes op de zalm. Heerlijk! En ik had mijn rijstkoker meegenomen zodat ik weer eens mijn risottorecept kon maken ter plekke. Goede smeuïge risotto, helemaal volgens recept. Lekker met het in de magnetron bereidde vogelnestjesgehakt. Met 500 g gehakt, 1 ui, 1 ei en paneermeel en erin verwerkt 4 hard gekookte eieren. Daar nog een kleine salade bij van ijsbergsla, stukjes tomaat en stukjes komkommer met wat mayonaise. Als dessert deze dag een paar Franse kaasjes met crackers. Foto's helemaal vergeten :-). Vooral voor de komkommerrolletjes wel jammer. Die zagen er wel heel lief uit.

Vrijdag weer naar huis. Thuis gekomen gelijk 2 filetlapjes uit de vriezer gehaald. Op de grillpan van de airfryer op deze manier bereid. Volgens verschillende sites 5 minuten op 195°. Giga veel rook en na 5 minuten niet echt bruin. Nog even, paar seconden, na-gebakken in de boter van de rauw gebakken aardappeltjes. Met wat verse ijsbergsla gemengd met een paar fijngesneden bosuitjes en wat eiersalade uit een bakje. Wel mals het vlees.

Omdat ik niet zo van weggooien hou, heb ik de resten van de uitgeholde tomaten, de stukken komkommer die over waren, een restje salade, de crème fraîche met basilicumpesto die over was en een klein handje gesneden bieslook bij elkaar in een doosje in een vriestas gedaan en mee naar huis genomen. Dat hele spul in de soepmaker gedaan met water tot de onderste lijn en op stand 1, gepureerde soep, laten draaien. Gelijk een kom hete (drink)soep genomen omdat het vlees nog even duurde (bevroren).

Zaterdag de appels die van de week niet waren opgegaan in de slowcooker tot appelmoes laten pruttelen. Maar dan wel helemaal anders, namelijk met een rest honing-mosterdsaus uit een eerder gekregen pot (pot omgespoeld met wat water en dat er bij gedaan) en het sap ven aan halve citroen. Erg lekker.

We aten op de laatste dag van deze blogweek een bietensalade met een wrap met zalm. Twee al gekookte bietjes voorzien van een klein rood uitje, een lepel appelmoes en de mayonaise-crème fraîche-mosterd-combinatie. Voor de geheel aangepaste wrap 3 eieren geklutst met een scheutje melk en wat peper, verse koriander en gedroogde oregano. Op 2 borden eerst een laagje ijsbergsla, dan een laagje zalm (100 g in totaal) en dan weer een laagje sla klaargezet. Dan het eimengsel gebakken in een grote pan, dus een dunne omelet. Die verdeeld over de twee borden. In de magnetron twee wraps verwarmd en voorzichtig de lading van de borden er op gemanoeuvreerd. Wraps maar niet opgerold. Op tafel de bietjes, de wraps en de appelmoes. Erg lekkere combinatie.


En vandaag, zondag. Ik denk de rest van de risotto van donderdag, want dat was weer veel te veel met 300 g rijst. Moet ik eens aan denken als ik het weer maak :-).