Privacyverklaring

zondag 29 mei 2016

Frittata uit de airfreyer, Frans bezoek, puree uit de slowcooker, linzen met kabeljauw, courgettesoep en broodpudding.

Van de zondagsmaaltijd heb ik maar geen foto gemaakt. Een rest linzen met couscous opgewarmd / gebakken met een stukje hamlap uit de slowcooker in die heerlijke saus en apart daarbij wat kleine gekookte aardappeltjes opgewarmd ook in die saus. Het zag er niet echt mooi uit, maar smaakte voortreffelijk. Heerlijke combinatie van smaken. En niet nodig om alweer een soep te maken. En de restjes van vorige week, we gooien liefst nooit iets weg, weer weggewerkt. Een goed glas rode wijn maakte het toch tot een zondagsmaal :-). En na afloop nog een rest chocolade-kokosijs met koffie en een puntje Kahlúa waarvan ik even niet meer weet waarom het ook alweer in huis was.



De andere helft van de Chinese kool van zaterdag heb ik verwerkt in een stamppot met een rookworst er bij van de bio-boer. Zo'n 500 g aardappelen gekookt, kleine ui even gebakken in een pikante jusrest van de in chorizo gebakken biefstuk van vorige week en de gesneden kool er bij gedaan, 2 koffielepels zelfgemaakte garam masala toegevoegd, maar dat had wel iets minder mogen zijn. Hoewel toch wel erg lekker. Aardappelen alleen maar gestampt zonder room e.d. Zo'n rookworst heeft echt niets te maken met wat je in de winkel koopt van Unox of zo. Overheerlijk, sappig en stevig, mmmm. En het geheel dus zonder spekjes. Winterkost want niet meer dan 13° deze maandag :-). En ja, soms.... ssssst.


Deze frittata wordt in de oven afgemaakt, ik heb daar de airfryer voor gebruikt. Op 160° 15 minuten. Met kastanjechampignons, de helft van de hoeveelheden en extra 5 plakjes cervelaat, 8 zwarte olijven en 2 gedroogde tomaatjes in olie in stukjes gesneden door de eieren geklutst. Er bij ieder een halve avocado en een tomaat. Lekker licht en smakelijk hapje.


En daarna begonnen de "Franse dagen". Om te beginnen donderdag haring na aankomst van onze twee vrienden in de namiddag. Ik maakte bij 6 in stukjes gesneden haringen een apart sausje met als inspiratie deze ingrediënten. Mosterd en zure room ongeveer evenveel, zwarte peper, uitjes en flink wat verse peterselie erdoor en ietsje verdund met een scheutje droge sherry. En de rest van de uitjes apart geserveerd in een schaaltje. Glas champagne er bij. Welkom!

's Avonds aten we de ook kortgeleden al een keer gemaakte eendeborst met cranberrysaus met dat bruikbare filmpje voor de perfecte eendeborst. Met haricots verts en aardappelpuree uit de slowcooker. Dat laatste met name omdat dat zo gemakkelijk is om het in de ochtend al klaar te zetten en je er pas iets mee hoeft als de rest van het eten klaar is. Met rode aardappelen en wat room aan het eind. Weer helemaal gelukt!
Met voor de ultieme wijnkenner (waar ik heel veel van heb geleerd) en dus ook voor ons, een "mooie" wijn bij de eend. En omdat we heerlijke echt Franse kazen hadden gekregen nog een 2e goede wijn geopend.

Vrijdagmiddag een aspergemaaltijd met verschillende soorten ham, gerookte zalm, botersaus met ei en peterselie, kwarteleitjes en gebakken krielaardappeltjes met een Pinot Blanc 'd Alsace.

's Avonds naar Het Groot Niet Te Vermijden in theater in Rotterdam, op tijd van huis en 's middags goed gegeten daarom aten we een courgettesoep met brood. Met 550g courgette, 70g ui, 1 teentje knoflook, 1 theelepel verse oregano en 450cc bouillon in de soepmaker op de pureerstand. Een in de airfryer opgebakken maïs-kaasbroodje er bij en wat verkruimelde Blue d' Auvergne er op gestrooid in de kommen.

Zaterdagmiddag een heerlijke groenteschotel met linzen en kabeljauw en voor de wijn gekozen voor een Beaujolais, Fleurie van 2011. De vis viel ondanks naar mijn idee goed ingepakt, toch volledig uit elkaar, maar was wel erg lekker met die meegebakken pancetta :-). De combinatie van groenten, linzen, vis en wijn was voortreffelijk. Ik vond het wel teveel linzen vergeleken met de andere groenten, dus een flinke rest achtergehouden en die liter bouillon begrijp ik niets van, maar een paar lepels gebruikt. Is geschikt voor de volgende soep.

's Avonds een grote schaal Lollo Bionda-sla met apart een vinaigrette, tomatensalade met mozzarella, peper en verse blaadjes basilicum, plakken ham en brood. En daarna een stukje, even tussendoor in de grote oven gebakken, broodpudding. Erg lekker. Ook een succes bij het zondagochtend-ontbijt.


En vandaag, zondagmiddag, een pompoensoepje en een salade en 's avonds naar een restaurant.
Maandag pizza's bakken is het plan. Maar daar kom ik later dan weer op terug.





zondag 22 mei 2016

Blij, feest, restjes-ook voor soep, heerlijke komkommersaus, linzensalade, airfryerhapje en hamlap uit de slowcooker


Lieve mensen. Ik ben verbaasd en ook heel blij dat volgens de statistiek meer dan 4000 mensen op dit blog hebben geklikt. Ik weet dat niet iedereen het ook heeft gelezen, maar wil toch graag jullie allemaal zeer bedanken. Ik vind het leuk om te schrijven, maar het is natuurlijk extra leuk als er ook iemand geïnteresseerd is in wat ik schrijf. Ik ben blij met mijn keuken en gebruik alle mogelijkheden met veel plezier.


Op zondag was het feest. Heerlijke hapjes en we aten na afloop van het feest uiteindelijk met 16 mensen aan lange tafels bij Roos Marijn. Lekkere tapas-gerechtjes.

De volgende morgen kaas-maïsbroodjes gebakken in de airfryer. Eerlijk gezegd was het brood gewoon op. En 2e Pinksterdag, dus zondag dus geen winkels open in ons dorp. Ze waren best lekker trouwens. Ook voor ontbijt.

Voor de avond een maaltijd van wat er aan restjes in de koelkast stond. Opgebakken aardappelpuree van zaterdag en slowcookerhap met gehakt van maandag met een vers gebakken plakje bacon er bij. Nog een laatste rest Franse kaas met een cracker toe.

Daarna soep gemaakt in de soepmachine van de rest Thaise rijsthap van vrijdag, cranberriesaus van zaterdag en een klein beetje aubergine-gehakt-restje. Aangevuld met water en op de pureerstand. Beetje zoetige soep. Ingevroren. En misschien uiteindelijk wel meer saus dan soep.

Op dinsdag een kotelet of karbonade met komkommer. Met ¾ komkommer en 3 flinke gedroogde tomaatjes in olie. Verder de hoeveelheden aangehouden voor 4 karbonades, terwijl er maar 2 werden gebakken. En dan had de komkommersaus best nog wat meer mogen zijn. Echt heel erg lekker. Met een paar gekookte aardappeltjes.


Weer eens een brood gebakken in de broodbakmachine. Daar komt niet zo vaak van omdat er zoveel heerlijk brood te koop is. Maar, zelf bakken van biologisch volkorenmeel met een snufje zout, beetje suiker, water en gist is toch wel de moeite waard.

Woensdag een onverwachte gast, maar wel op tijd aangekondigd. De schaaltjes die nog in de koelkast stonden even daar gelaten. Nog 2 grote biefstukken op tijd uit de vriezer gehaald. Alle verse groenten waren echt op, donderdag pas weer nieuwe van de webwinkel. Maar wel een grote pot droge linzen in huis. Gezocht op linzen en biefstuk vond ik 2 leuke mogelijkheden. Linzen met room leek me erg lekker. Biefstuk met spek en linzen was een andere leuke inspiratiebron.
Van het 2e recept alleen gekozen voor het inpakken van de biefstuk in plakjes gesneden chorizo want geen spek in huis. Mooi opgebonden met keukentouw. En zo'n 3 minuten gebakken aan iedere kant. Het 1e recept gemaakt met droge linzen. Eerst gewoon gekookt, dan 3 flinke eetlepels crème fraïche en 2 tenen geprakte zwarte knoflook erdoor. Er bij nog wat couscous gemaakt. Een ui, een paar gedroogde tomaatjes uit de olie en een handje kleine olijfjes even aangebakken, de gewelde couscous er door en lekker laten garen zo'n 10 minuten. Een heerlijke maaltijd.

Donderdag pasta met spitskool uit de diepvries; in deze blogpost beschreven en toen zonder kaas ingevroren. Een leuk recept, nu met flink wat vers geraspte parmezaanse kaas gebakken in de airfryer.
's Ochtends bij de tandarts een gebroken kies getrokken, 's avonds een beetje zacht eten voorzichtig met de andere kant :-). Ongeveer 20 minuten op 160°, daarna nog 10 op 180° want net nog niet echt heet.
En oppassen voor het verbranden van de kaas. Was lekker krokant geworden.


De linzen en couscous die over waren van woensdag heb ik bij elkaar gedaan en er een salade van gemaakt geïnspireerd op dit receptje. Gemengd met een paar stukjes komkommer, 75 g cheddar, flinke hoeveelheid verse knoflookbieslook uit de kruidentuin en een handvol even geroosterde cashewnoten. Vleesloze dag dus. Gezond en lekker.

Op de laatste dag van deze blogweek, zaterdag, een stoofpot met hamlap, ketjap en verse gember uit de slowcooker. Ik heb een extra teentje knoflook gebruikt en tomatenpassata in plaats van puree en verder het recept gevolgd. Om een of andere reden ben ik er niet zo voor de slowcooker op hoog te zetten (zal met het woord slow te maken hebben), dus gekozen voor 8 uur op laag. Waar de eetlepel peterselie voor bedoeld was heb ik niet achterhaald en die heb ik dan ook niet gebruikt. Volgens mij werken verse kruiden niet zo goed in de slowcooker.

Er is natuurlijk voor alles een receptje te vinden dus ook voor het roerbakken van de Chinese kool die wij er bij aten. Maar ik heb een flinke lepel vocht uit de slowcooker gehaald en daarin de gesneden kool even een paar minuten gebakken. Daarna een scheutje manzanilla-sherry erbij gedaan en nog heel even warm laten worden. Zilvervliesrijst gekookt in de rijstkoker. Veel gezonder dan zo kan het niet worden toch? En erg lekker. Zeker met een heerlijk glas gekoelde witte wijn.


En vandaag, zondag, beetje sprokkelen wat er is en wat op moet. Volgende week vanaf donderdag Franse gasten in huis dus zowel middag als avond iets warms. Maar daarover later.



zondag 15 mei 2016

Gekke soep, gehaktschoteltje uit de slowcooker en lasagne uit de airfryer, een Thaise rijsthap en ook nog eendeborst.

Soep gemaakt op  maandag.
Een zomerse zondag in mei. Na uitgebreid ontbijt met de gasten een beetje langzaamaan dag met wielrennen op TV. Het avondeten bestond uit opgebakken puree, een stukje biefstuk wat er nog lag, een stuk avocado en een tomaat. Wat kaas en ijs toe.

Op maandag een slowcooker gehaktschoteltje. Met iets minder zoete aardappel en een halve aubergine in plaats van een gele paprika. En als het kan gebruik ik verse tomaten, deze keer 3 en een flinke scheut passata. De aubergine heb ik in dunne plakjes gesneden en in een aparte pan even gebakken. Het geheel 6 uur op laag. Heel erg lekker, maar altijd veel vocht, hoewel niets extra's aan toegevoegd. Stukje brood er bij dus :-).


Verder een soep gemaakt in de soepmaker van stengeltjes van de venkel, een flinke rest van het witlof-blauwe kaas schoteltje van vorige week, de andere halve aubergine, wat gesneden olijven en aangevuld met water. Door dat kaasschoteltje met hartige-taart-deeg een bijzondere, crèmige soep.

Maar die soep aten we niet op dinsdag. Lunch werd te laat, ineens heel veel trek maar niet in soep. In de diepvries nog...., ja, ovenkroketten voor de airfryer. Mmmmm. Ieder 2 kroketten met brood. Heerlijk hoor weer eens een keer. Van Kwekkeboom, 10 minuten op 200° en dan nog even laten rusten.

Volgende dag de stevige soep van maandag als lunch. En verder wat later op de avond met deze lasagnebladen en een oud pakje basilicum-crėmesaus in plaats van zelfgemaakte béchamelsaus, dit recept gebruikt om een maaltijd te maken in de airfryer. Alles door de helft behalve de basilicum want die zat al in de saus. Met een sjalotje en 3 bosuitjes en 2 tenen knoflook. In plaats van parmezaanse, gewone gemalen belegen kaas. Het "oude" sausje uit een pakje deed het nog prima ondanks lang verlopen datum. Zo'n 30 minuten op 160° en nog even op 150° om zeker te zijn van zachte lasagnebladen. Prima gelukt. Nog 3 bladen over en dan pas met de pastamachine proberen :-). Met een schaaltje eikenbladsla met zelf toe te voegen olie/balsamico-dressing.

Na een heel plezierige bijeenkomst in Rotterdam van een oud-collega die afscheid nam van het werk, aten we bijna naast de deur een eenvoudig hapje in 't Wissel. Heen en weer kunnen lopen naar een eetgelegenheid is natuurlijk wel heel fijn voor iemand die altijd chauffeur is :-).


De andere helft van 500g gehakt (maandag ontdooit en bewerkt) stond geruld in de koelkast. En de paksoi was aan de beurt. Een combinatie van twee recepten, Thais met pinda's of ietsje anders met cashewnoten. Uiteindelijk werd het de Thaise variant maar dan met cashewnoten. 160 g zilvervliesrijst in de rijstkoker, altijd toch nog iets teveel voor samen, 2 tenen knoflook, 3 bosuitjes, stukje gember, 1 struik paksoi, 240 g gehakt, klein stukje verse rode peper en 5 eetlepels zoute ketjap in de wok. Meestal bak ik in olijfolie, maar deze keer wel zonnebloemolie gebruikt. Echt heerlijk.

En op de laatste dag van deze blogweek eendeborst. Met een filmpje hoe perfect te bakken. Als je aan het eind van het filmpje doorklikt naar de gegeven link, kun je een gratis receptenboekje downloaden, natuurlijk wel je mailadres achter laten, maar ik hou wel van nieuwsbrieven in mijn mail. Wel Engelstalig.
Grappig dat het een kerstrecept is wat ik heb gebruikt. Toevallig was deze voorjaarsdag kouder dan de eerste kerstdag afgelopen jaar. Nog even voor de zekerheid gezocht naar beurre manié. Verder het recept gevolgd, de eendeborst, maar één natuurlijk, na het bakken zo'n 10 minuten in de oven gehad. Helemaal perfect. Met wat aardappelpuree en salade. En die saus, echt heerlijk.


En dit vond ik wel weer een mooi stuk over te zwaar zijn en afvallen, langzaam of snel. Ik blijf dus voorzichtig en met smaak zo gezond mogelijk eten.

En vandaag, zondag. Nog niet zo'n idee hoe een en ander zal lopen. Een middag, enigszins in de avond overlopend feest, waarschijnlijk wel met hapjes. Thuis misschien een soepje van restjes of een boterham met kaas, altijd goed. Later meer daarover.


zondag 8 mei 2016

Pompoenpuree, lekkere soepjes, kokosrijst, witlof met blauwe kaas in de airfryer, chocolade-kokos ijs.

Op een heerlijk zonnige 1 mei met de deur open begonnen met een gezonde eenvoudige maaltijd. Pompoenpuree met salade van lollo bionde met gesneden groene olijven, komkommer met de scherpe groenepeper-vinaigrette van vorige week donderdag en een plakje boeren-achterham.


Maandag nog een keer asperges, nu met de rest van de ham, een gekookte aardappel, een gekookt ei en wat gesmolten boter.

Soep gemaakt in de soepmaker op stand pureren van de bewaarde steeltjes van peterselie en koriander, kooknat van pompoen, rest komkommer, ½ asperge, roosjes bloemkool en stam in stukjes, 2 gekookte aardappeltjes en een heel klein beetje aanbaksel van de gesmolten boter in plaats van bouillon.

Er waren nog 2 ons sperziebonen, 1 puntpaprika en een restje kokosmelk in de koelkast. Op dinsdag daarom dit gerecht gemaakt. Met 200g biologische bruine rijst, 200cc kokosmelk en de rest water in de rijstkoker. Verder van 1 grote ui, 2 tenen knoflook, een hele puntpaprika en 4 plakken bacon een lekkere mengelmoes gebakken in de koekenpan en daarna de rijst er bij gevoegd. Taugé was niet in huis. De sambal heb ik aan de andere eter overgelaten. En in verband met de zoutige bacon geen zoute noten toegevoegd. Was heerlijk.

De volgende dag beiden buiten de deur door verschillende omstandigheden.

Donderdag zowel bevrijdings- als hemelvaartsdag. Nog veel blauwe kaas in de koelkast en witlof. Dit leek me een leuk recept voor in de airfryer. Met 3 plakjes kant-en-klaar deeg voor hartige taart, halve hoeveelheden, in een gewoon ovenschaaltje. Op 140° 20 minuten laten bakken. Het roommengsel vond ik wel wat teveel, maar de smaak was heerlijk. Met een in boter gebakken biefstuk en heerlijke stukken maïsbrood. Brood is altijd een fijne oplossing als er sprake is van veel saus of jus. En de uiensoep deed niet mee dus.

Omdat er weekendbezoek kwam op vrijdag soep met brood gegeten.

Zaterdag eters. Een soepje vooraf, een gemengde heel dunne bouillon-achtige groentesoep uit de diepvries, een verse courgette erbij, in de soepmaker. Lekker met een scheutje room.

Dan gegrilde lamskoteletjes gegrild op het vuur. Maar alleen de marinade van dit recept is gebruikt. De venkel met tomaatjes is op de manier van Jamie gemaakt. Met maar 1 venkelknol en 20 pruimtomaatjes in de grote oven.

Lekker met een salade van eikenbladsla met hardgekookt ei en olijven en wat aardappelpuree.

 Over de puree; gekookte aardappeltjes kwamen erg nat uit de diepvries. Ooit ergens gelezen dat je ook geklopt eiwit kunt gebruiken in puree uit de oven. Er stonden nog 2 eiwitten. De puree even in een hete pan laten uitstomen, geklopte eiwitten erdoor en een flinke lepel verse knoflook-bieslook uit de kruidentuin. Omdat ik eerder in de keukenmachine broodkruim had gemaakt van te oude kleine breekbroodjes, hiervan een paar flinke lepels gebakken in heel klein beetje boter, beetje onderin het schaaltje gestrooid voor het opvangen van het vocht en bovenop voor een krokant korstje. Met spatdeksel erop zo'n 15 minuten in de airfryer op 180° gebakken.

Daarna nog wat kaas en dan vanwege een koolhydraat-arme gast het volgende chocolade-ijs gemaakt met kokosmelk. In de ijsmachine. Daar hoort nog een mooi verhaal bij. Lang geleden kwamen er vrienden eten en om een of andere reden meldde ik dat ik geen ijsmachine had, maakte denk ik ijs direct in de vriezer. Zij gaf mij die van haar te leen en daarna bleef de machine hier "want ik maak toch nooit ijs" zei ze. Dus nog steeds, al jarenlang, heb ik een geleende ijsmachine in de kast. Heerlijk hoor.


Het was allemaal erg lekker. En na een uitgebreid gezamenlijk  ontbijt met de deuren open, even nadenken over vandaag, zondag. Eenvoudige maaltijd denk ik.

zondag 1 mei 2016

Boontjes met pistachepesto, zuurkool met kaas uit de airfryer, entrecote in de slowcooker, heerlijke soepjes en Hemelse modder.

We zijn de week zondag begonnen met een diner met vier gasten.


Voor de terrine uit de magnetron zie het recept in een eerdere blogpost. Ook deze keer kwam hij weer niet als mooi geheel uit de schaal, maar wel goed van smaak.

De pompoensoep is, op de pureerstand, gemaakt volgens het receptenboekje bij de soepmaker; 350g pompoen, 100g aardappel, 50g ui allemaal in stukjes, ½ theelepel gemalen komijn, peper en zout naar smaak en met 700 cc groentebouillon afvullen tot het bovenste streepje. Opgediend met een beetje verkruimelde feta en gesnipperde bladselderij. Erg lekker.

De sperzieboontjes met pistachepesto precies volgens recept gemaakt. Goed geslaagd. Leuk recept.

Heerlijke Gratin de pommes de terre uit de oven uit het boek van Fredy Girardet. Het niet wassen van de aardappelen is belangrijk, dus als er klei aan zit gewoon even wassen vóór het schillen. Ik heb 600 gram gemaakt, dus alles wat vermeerderd.


En ons 'beroemde' vlees van het vuur was zoals altijd heerlijk met dank aan onze leverancier van uitstekend vlees en mijn partner in de keuken.

De kazen waren gewoon lekkere kazen van de bijzondere kaasboer in ons dorp. Met een stukje brood of een cracker en een goed glas port.

Bij het nagerecht had ik wafeltjes gebakken in de wafelbakmachine zoals in het stukje "moderne bewerking van het recept" voorgeschreven, met halve hoeveelheden van de ingrediënten, maar het werd niet wat ik hoopte. Veel uitgelopen boter en ook toen ze nog loeiheet waren niet goed op te rollen. Kreeg van één van de gasten het advies om ze ergens omheen te rollen. Volgende keer maar eens proberen. De peren waren al gekookt en kwamen uit de diepvries. De gewone slagroom geklopt met beetje suiker en kaneel er door geroerd. Geen noten toegevoegd. Al met al wel een mooi dessert.

Maandag klein kopje soep, aardappelgratin en boontjes opgewarmd in de magnetron, klein stukje kaas en koffie met kaneelroom; prima restjesdag.

Dinsdag de al op zondag op het vuur kort geroosterde stukken entrecote die over waren, gebruikt voor een recept in de slowcooker. Altijd spannend om iets uit te proberen. Vlees wat eigenlijk al klaar is om te eten, opnieuw bewerken. Het was 500g vlees in stukjes, 2 uien, 2 tenen knoflook, wat bouillon en tomatenpassata gemengd tot ongeveer 275cc, ½ eetlepel paprikapoeder en 1 eetlepel mosterd. Na 7 uur was het een goed-smakende hap met aardappeltjes uit de magnetron en een salade. Geen echte Stroganof van gemaakt, zonder champignons en crème fraîche dus.


Vooraf een, naar men zegt, gezonde avocado met wat peper. Ik weet niet wat Prof. dr. Martijn B. Katan erover zegt. Ik wil het boek heel graag digitaal, dus heb het nog niet gekocht (onderaan wel een paar recensies).

Van de saus van het vlees, stukjes stengel van broccoli, stukjes bloemkool en een rest sla aangevuld met wat water in de soepmaker op de pureerstand soep gemaakt. De stukjes vlees er na afloop weer ingedaan. Soep voor later.


Koningsdag wordt door ons niet gevierd. Gewoon thuis dus. En met die kou was een zuurkoolschoteltje geen gek idee. Ik had nog nooit zuurkool met kaas gecombineerd. Natuurlijk met de helft van de hoeveelheden en na voorverwarming 15 minuten in de airfryer op 180°. Met ganzenworst in stukjes en verse ananas. Nog een paar overgebleven aardappeltjes apart gepureerd met wat room en peper. Altijd is alles wat voor 2 personen bedoeld is, hier teveel. Nou ja, later maar weer iets mee doen :-). Was wel erg lekker.

En dan een tweede diner in één week.

Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar ja...
Deze keer met vijf gasten, oud-collega's die vrienden geworden zijn.

Als voorgerecht komkommercarpaccio met aardbeien. Een gerecht wat goed bij deze tijd van het jaar zou moeten passen :-). Na dit zachte gerecht een stevigsmakend, al eerder gemaakt soepje: tomaten-kokossoep uit de soepmaker opgediend met wat gemalen kokos en fijngesneden koriander.

Dan een aspergemaaltijd. Met een keuze aan bijgerechten zoals dikke plakken boerenachterham, ardennerham, Zeeuws spek, garnalen, gerookte zalm, kwarteleitjes, aïoli, botersaus met ei en peterselie en natuurlijk gekookte krielaardappeltjes.

Op woensdag vast wat dingen klaargemaakt zoals de aïoli. Had ik nooit gedaan en me niet gerealiseerd hoeveel dat ineens zou zijn, beetje dom dus. Maar, intussen gevonden dat je zelfgemaakte wel kunt invriezen. Dit stukje komt uit het boekje Asperges, het witte goud.
Nodig: 50 ml azijn, 5 draadjes saffraan, 2 eidooiers, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel knoflookpuree, 4 dl olie, peper en zout. De knoflookpuree heb ik zelf gemaakt van knoflooktenen in het zuur wat ik nog in een potje had staan. Daarom ietsje minder azijn gebruikt. 

Na de kazen, Hemelse modder met een rode dessertwijn. Die modder gaf wel wat. Ik had een pot vol Cacao nibs staan en ben er steeds vanuit gegaan dat ik die kon gebruiken om te smelten. Maar wat er ook gebeurde, het smolt niet. Dus uiteindelijk in de keukenmachine tot pulp gemalen. Werd het met wat water erbij een dikke pasta. Die heb ik verder wel gebruikt om de modder af te maken, wat ook zonder zo'n probleempje al best veel werk is. Weer wat geleerd. Rauwe chocolade nibs smelten niet!

Het viel allemaal goed in de smaak en werd een heel gezellige avond. Rond 17.00 uur gestart, rond 0.30 uur afgerond :-).

De volgende dag natuurlijk wat er over was: beetje puree gemaakt, paar plakjes ham, een salade met wat ei-peterseliesaus en een kommetje komkommer (alle asperges waren op).

Op de laatste blogdag van deze week als lunch een kom soep van dinsdag. 's Avonds als voorgerecht een soort guacamole (of gewoon een mousse van avocado) gemaakt van 2 avocado's, een flinke kneep vers citroensap, 2 tenen knoflook en 1 cm heel fijn gesneden rode peper zonder zaadjes. Een rest zuurkoolschotel opgewarmd in de magnetron en wat extra ham er bij van de aspergemaaltijd. En na een stukje Franse kaas als toetje nog wat hemelse modder.

Hierbij wel recensies met betrekking tot het boek Voedingsmythes van Prof. Katan ook al heb ik het boek zelf nog niet ingezien.

De menu's worden trouwens altijd getekend en geschreven door Rien Kroon.

Het was een drukke week in de keuken, maar ik word er altijd weer blij van als het lukt en de mensen aan tafel genieten. En vandaag, zondag? Iets met pompoen waarschijnlijk.