Privacyverklaring

zondag 28 februari 2016

Soep van bier-konijnsaus, kiploempia, hutspot anders, zelfgemaakte Jamie Oliversaus en weer een mooi diner.


Op zondag heerlijke smeuïge stamppot andijvie met spekjes, kaas en rookworst gegeten bij broer en schoonzus. Zelf niets in de keuken gedaan, want daar na afloop lekkere appeltaart gekregen.

Omdat er nog wat stukken konijn in een pan biersaus lagen te wachten in de koelkast, hebben we die op maandag gegeten met een restje rode kool, wat gestampte aardappelen en een salade van Romainesla zonder de croutons, forelfilet en ei. En bovendien waren de kappertjes op. Maar al met al, heerlijk gegeten.

Een pan vol bier-konijnsaus met kleine botjes, flintertjes vlees, stukken ui en spekjes. Liever niets weggooien. Ik heb eerst het vocht afgegoten in een pan door een zeef. Daarna alles uit de zeef beetje voor beetje met een lepel bewerkt om de stukjes bot eruit te halen. Daarna de rest weer terug gedaan en met de staafmixer bewerkt. Toen weer door de zeef. En het daarna opgevangen vocht smaakte heerlijk. De uitgedrukte massa van de dikke soep apart even ingevroren voor je weet maar nooit. En de dunnere maar echt romige soep ook apart gedaan. Mij lijkt het heerlijk om zo'n dunne bouillon-achtige 'wildsoep' te combineren met stukken vis, garnalen etc. voor een lekkere vissoep te zijner tijd. Komt ik op terug.

Een grote kiploempia van de poelier 10 minuten gebakken in de airfryer op 200°. Daarbij een halve avocado en een salade van tomaten met lekker wat zoute ketjap. Dat was de maaltijd op dinsdag. Nog een klein stukje brie toe.

Dan hutspot. Ik wilde graag hutspot een beetje anders. Dit recept vond ik wel bijzonder, maar het werd uiteindelijk toch een combinatie tussen beiden. Voor samen 400g uien en wortel samen en 600g aardappel. Met bamikruiden omdat er nog een zakje lag uit een ver verleden, maar wel met cashewnoten. En met heel fijn gesneden ringetjes prei in plaats van bosui. En onze rookworst is altijd van de biologische leverancier. Zo'n pakje is altijd te zout, maar als geheel  toch wel lekker.

Op donderdag warme lunch met vrienden. Pasta met spitskool en gehakt. De Jamie Oliver-saus heb ik zelf gemaakt van eerder gemaakte tomatensaus uit de diepvries, gemengd met in de keukenmachine gemaakte prut van 1 rode ui, 1 stengel bleekselderij, 1 wortel, 2 tenen knoflook, 1 gedroogd rood pepertje, halve prei, wat verse rozemarijn, scheutje olie en lepeltje tomatenpuree. Lekker met de bestaande tomatensaus een kwartiertje laten pruttelen op een laag vuurtje. Op het internet vind je (vrijwel) alles dus ook de samenstelling en hoeveelheid van zo'n saus in een pot. En in grote lijnen kun je die dan wel zelf maken. En ja, de pasta natuurlijk ook zelf gemaakt met de pastamachine, nog een keer de penne-variant maar dan met 500g meel. Wat een leuke machine is dat toch. Het was heel lekker, maar zowel de pasta als de vulling voor 4 personen echt teveel dus deels ingevroren.
Als toetje zelfgebakken wafels met warme kersen en slagroom.

Voorbereidingen voor een groot diner op zaterdag. Op vrijdag daarom de amandel-yoghurtcake vast gebakken. In de kleine springvorm alle hoeveelheden gehalveerd (2 kleine eieren) en 20 minuten in de airfryer op 165° gebakken. Ik heb in plaats van griesmeel amandelmeel gebruikt omdat één van de gasten geen gluten eet.

Ook de soep vast klaargemaakt; tomaten-kokossoep beschreven in het Engelstalige boekje bij de soepmaker: 1 gedroogd rood pepertje, 20g verse gember, 100g ui, 400g tomaten (uit blik), 100 cc kokosmelk, 6 steeltjes koriander met blad en 50g gemalen kokos.

En wat zat er in de restjespan voor vrijdagavond; eerst 2 ons nog rauw gehakt geruld, daar 2 eiwitten doorheen geroerd over van de pasta, toen een restje Jamie-saus erbij, daarbij een restje van de pasta met kaas uit de oven en toen ook nog wat sla en komkommer er in. Dat levert bij elkaar niet persé een mooie maar wel een lekkere maaltijd op als je tegen restjes kunt. En hier in huis is dat gelukkig het geval.

Nagerecht was een herhaling van na de lunch op donderdag (de wafels moesten op nietwaar :-)?), maar nu met koffie en een slokje whisky en een foto.

En dan het diner op de laatste dag van de blogweek. De soep en het nagerecht waren al klaar.

Op de dag zelf de avocado-eiersalade gemaakt met 4 eieren en wat minder mayonaise, een zoet-zure augurk en een klein scheutje citroenazijn. Opgediend met op ieder bordje een kwart ei en verse knoflook-bieslook die al weer volop groeit in de kruidenbak buiten.

Voor het hoofdgerecht een klassieke gratin de pommes de terre gemaakt, 400g aardappelen met de snijmachine in heel dunne schijfjes gesneden en gemengd met een gehakt teentje knoflook. Aardappelen beslist niet wassen omdat het zetmeel van de aardappelen zich verbindt met de melk waardoor het geheel smeuïger wordt. Dan in de pan met volle melk, moeten net onder staan. Peper, zout, cayennepeper en nootmuskaat er op en dan aan de kook brengen en ongeveer 4 à 5 minuten koken tot melk en zetmeel iets gaan binden. Dan een ½ deciliter crème  fraîche erbij en nog even koken. Het geheel in een beboterde vuurvaste schaal doen tot ongeveer een dikte van 2 cm. Nog ½ deciliter crème fraîche erdoor. Een paar klontjes boter bovenop en 1½ uur onderin een voorverwarmde oven op 160°.
Het recept komt uit het boek De originele recepten van Fredy Girardet, 1982.

Daarbij een in z'n geheel gekookte Romanesco of torentjesbloemkool met een klassieke saus voor bloemkool waarbij ik in verband met gluten maizena heb gebruikt in plaats van bloem. En de helft slagroom, andere helft volle melk.

Het onderdeel kaas bestond uit een Hoeksche Waardse biologische zachte geitenkaas en een biologische kruidenkaas, een gekregen Oostenrijkse graskaas kon ook. Daarbij in port gekookte vijgen, dadels, bolletjes gember en witte en blauwe druiven. Een heel gezellig en goed geslaagd diner.

En vandaag, zondag, restjesdag. Niet heel veel over, dus eens kijken wat we er mee kunnen.








zondag 21 februari 2016

Penne uit de nieuwe pastamachine, knoflook-kaasbrood uit de airfryer, groot diner en nieuwe biologische kaas.




Ja hoor, op zondag mijn pas aangeschafte pastamachine voor het eerst aan het werk gezet. Was nog niet leverbaar via Philips in Nederland, gekocht bij Otto. Ik vind het altijd spannend om een machine voor het eerst te gebruiken. Omdat ik pasta met eieren wilde, paste er geen water meer bij volgens de handleiding, maar ik vond het deeg toch wel iets te droog blijven.
Heerlijk hoor, verse pasta zonder de wat moeilijke handen te belasten. En van de restjes die achterbleven heb ik met wat honing een koek, eigenlijk dus een pannenkoekje, gebakken.
De pasta aten we met de vorige dag in de crockpot gemaakte ratatouille. Een heerlijke combinatie.

Natuurlijk nog ratatouille over en de structuur gaat er niet op vooruit na invriezen, dus de volgende dag opnieuw gegeten. Nu met een in een beetje boter echt goed bruin gebakken kogelbiefstuk. Met brood om lekker te soppen. En na afloop voor de volgende dag een soep gemaakt in de soepmaker van het laatste restje ratatouille, een paar stengels van bleekselderij (rauw dus), 6 minitomaatjes, heel klein beetje mie met crockpotsaus, klein beetje sla, extra water tot maximum, een soepje van alle restjes in de koelkast dus. En een beetje jus van de biefstuk in plaats van een bouillonblokje. Op de pureerstand. Altijd (of bijna dan toch) lekker toch Florina :-)?

Die soep op dinsdag gegeten met 5 minuten in de airfryer gebakken knoflook-kaasbrood. Met een afbakstokbrood, ongeveer 100g boter, veel verse peterselie en 6 tenen knoflook om de stukken brood mee in te smeren.  Geraspte parmigiano reggiano over de soep en het brood gestrooid.

Voorafgaand aan een dag met een groot diner, een eenvoudige maaltijd met een omelet met groenten en bacon. Een halve gele paprika en wat sjalotjes en bacon in plaats van ontbijtspek voldeden prima. Wat bio-babyaardappeltjes er bij uit die magnetron en een heerlijke rodewijnsaus van de ribeye van vorige week waarvan nog een restje in de koelkast stond.

En dan het grote diner van deze week. Een diner met 5 personen, 3 gasten dus. Om te beginnen wat hapjes met een glas champagne, olijven, paté's, kant-en-klare peppadews, dat soort dingen.

Dan een witte Gazpacho; 150 gram desembrood 20 minuten geweekt in 2,5 dl volle melk. Het doordrenkte brood met 2 tenen knoflook, 75 g gepelde amandelen en een snufje zout in de keukenmachine pureren. Terwijl de machine draait 1,75 dl olijfolie er in schenken. Dan in een schaal gieten 2 eetlepels (sherry)azijn en 4,2 dl koud water en naar smaak zout en peper toevoegen. Dan minstens 2 uur koelen, of langer natuurlijk. Bij het serveren 150 g doormidden gesneden witte druiven en 25 g amandelen over de kommen verdelen. Eigenlijk een recept voor 4 personen, maar met zo'n groot diner ook prima geschikt voor 5.

Daarna een paddenstoelen-tompouce. Eenvoudig en altijd lekker na de koude soep die eigenlijk meer voor de zomer is.

En dan het hoofdgerecht, konijn uit de slowcooker. Een heel konijn met de kop er nog aan kleineren is nog een aardige klus. Eerst 2 dagen ontdooid in de koelkast. Met hulp van partner voor het snijden en knippen met de wildschaar in een schaal met 4 flesjes donker bier, 10 verse laurierblaadjes, 8 lepels balsamico-azijn en veel versgemalen peper een nacht gemarineerd. De kop even weggelegd voor het later maken van wildbouillon. Uien, 3 stuks, en 3 sjalotjes gesneden, onderin de pan, daarop 400 g gerookte spekjes, dan de aangebakken stukken konijn en de pot tot ⅔ gevuld met de rest van de marinade. Erg vol! Gekozen voor 7 uur op laag. Heerlijk gaar en erg lekker. maar de wijn werd toch vervangen door een andere want een deel van de tafelgenoten vond hem niet geweldig, wat - ie natuurlik wel had moeten zijn.

Kaas kwam deze keer van een biologische kaasmakerij in de Hoeksche Waard, 3 soorten: jong, belegen en oud.

En dan het dessert, gevulde appel uit de slowcooker. Van 3 grote appels de klokhuizen verwijderd. Beetje citroensap in de holten. Dan 3 eetlepels rozijnen, 25 g suiker en ½ theelepel kaneel door elkaar geroerd en de appels mee gevuld. De appels rechtop in de slowcooker, nog ½ theelepel kaneel, 3 dl zoete witte wijn en 25 g bruine suiker er bij en 4 uur op laag. Weliswaar aten we met 5 personen, dus voor het serveren gehalveerd. Het oorspronkelijke recept komt uit het boekje 500 slowcookergerechten. Wij aten het met wat biologische Griekse yoghurt.
Het was een mooi diner met lekkere wijnen en lieve mensen.

Op vrijdag op bezoek bij zwager in Middelburg. Wel 's middags nog een paar wafels gebakken voor schoonzusje die mee reed. Erg leuk vind ik dat wafelbakapparaat.

Dan op de laatste blogweekdag rode kool en puree van het diner met een stukje gerookte forelfilet. Heb er een bieslooksausje bij gemaakt. Leuke en lekkere combinatie.


En vandaag, zondag, eten we bij een broer en schoonzus. Misschien nog iets maken om mee te nemen, maar geen avondeten thuis dus.



zondag 14 februari 2016

Maaltijdsalade, scrambled eggs, tomaten-paprikasoep, ribeye uit de airfryer en ratatouille uit de slowcooker.

Inderdaad de week begonnen met een heerlijke maaltijdsalade. Dit recept als uitgangspunt (ik probeer smulweb altijd te ontlopen, maar deze keer dan toch maar). Voor 2 personen. Paar blaadjes Romainesla in stukjes gescheurd, 1 struikje heel fijn gesneden witlof, 1 stengel selderij in kleine stukjes, ½ rode ui in halve ringen, een handje gekookte rijst, stukjes kaas waarvan ik de naam niet weet, maar lijkt een beetje op Emmentaler en 2 hardgekookte eieren. En dan natuurlijk de vorige week vrijdag ook gebakken andere kipfilet van 200g in stukjes. Op het bord lekkere biologische mayonaise en flink wat zwarte peper erover, mmmm. Met een goed glas Chardonnay. Fijn zondagsmaal.

Slowcookervlees van zaterdag, nog wat gekookte rijst en een tomatensalade waren de ingrediënten voor de maaltijd op maandag. Een late lunch bestond uit een kop van de soep die ik op zaterdag had gemaakt. Rustige dag dus in de keuken.

Na een uitgebreide lunch bij een vriendin, heb ik dinsdagavond een lichte maaltijd voor 2 gemaakt met oesterzwammen. Met een sjalotje, stuk of 8 bosuitjes, 100 g hamblokjes, 3 eieren, 100 g oesterzwammen zonder steeltjes, 30 g gemalen kaas en een grote tomaat zonder natte binnenkant. Lekker met geroosterde boterhammen.


Voor woensdag een soep gemaakt in de soepmaker van 1 grote tomaat en 2 cherrytomaatjes, 1 rode paprika, steeltjes van de oesterzwammen, 10 bosuitjes en 2 eetlepels glutenvrije broodkruimels (had natuurlijk ook iets anders kunnen zijn om te binden). Daarna eerst 2 super kleine Kwekkeboom kaashapjes uit de airfryer. Daarna een kroket met salade van Romainesla en saus van paar lepels Griekse yoghurt, 1 lepel mayonaise, 2 fijngesneden stengels bleekselderij, 3 geprakte tenen zwarte knoflook, zwarte peper en verse fijngeknipte knoflookbieslook. Met een gepofte aardappel uit de magnetron.

Een ribeye met gebakken aardappels en - witlof. Met een rode wijnsaus met sjalot en knoflook. Zo heerlijk gegeten. Natuurlijk de hoeveelheden teruggebracht voor 2 personen. Even over nagedacht, maar toch gekozen voor zowel de aardappels als de witlof gebakken in echte boter. Vleesfond heb ik vervangen door wat water met bouillontablet en de ribeye 2 minuten ene kant en 3 minuten andere kant op de grillpan in de airfryer gebakken op 200°. Perfect. In het recept is wat onduidelijkheid over de sjalotjes. Ik heb 8 bosuitjes die op moesten, 1 sjalotje en 3 tenen knoflook eerst aangebakken voor de saus en daarna gedaan wat er stond. Echt een heerlijk maal met een lekker glas rode wijn.

De volgende dag de paar stukjes vlees die er nog over waren uit de crockpot van vorige zaterdag even opgewarmd, wat mie gekookt en dat aangevuld met gebakken eireepjes, wat kroepoek, gebakken uitjes uit een doosje en atjar en seroendeng uit een potje.

En de laatste dag van deze blogweek; door omstandigheden van deels buitenshuis verkeren een beetje een rommeltje. Wel al vooruit een prachtige ratatouille gemaakt in de slowcooker om op Valentijnsdag te delen gewoon thuis met mijn partner. Maar eerst alles voorbakken vind ik dan weer overbodig. Heb wel even de ui en knoflook gefruit en daar het water, de tomatenpuree en kruiden aan toegevoegd en dat bij de groenten in de crockpot gedaan. En maar 1 bouillonblokje, we houden niet van zout. Alles goed door elkaar gehusseld en 4 uur op laag. Een heerlijke geur in de keuken.


Dat het voor-vorige bericht meer dan 600 bezoekers heeft getrokken zal wel door de zeewierpasta zijn gekomen. Het laatste bericht was ruim over de 200. Vind ik ook geweldig hoor!

En de recensie van het kookboek van de peultjes van vorige week staat op Hebban. Gaat om Aziatisch koken. Een leuk boek wel.

zondag 7 februari 2016

Stamppot uit de snelkookpan, zoet en bloemkool uit de airfryer, lekkere soepjes en Griekse stoof uit de crockpot.

Niet persé een zondagsmaal, maar wel heel lekker; groenekool stamppot. Ik heb de kool en aardappelen gekookt in de snelkookpan (en denk daarbij altijd even aan Hans Teeuwen, maar pas op, niet iedereen vindt dat leuk). Evenveel aardappelen als kool, beiden ongeveer 600 g, teveel voor samen, maar bijna de hele kool weggewerkt. Aardappelen onderin, heel klein beetje water, beetje zout, kool erop en 8 minuten als de pan op druk is. Intussen 125 g spekjes met een grote ui gebakken en de laatste minuten 2 tomaten erbij en de rookworst apart gewarmd. Flink klontje boter door de stamppot. Een heerlijke combinatie.

Maandagochtend voor de lunch even een drinksoep gemaakt in de onvolprezen soepmaker. De rest gesneden rauwe groene kool, een restje stamppot van de paksoi en gelei van het kippenpootje met knoflook van zaterdag. Aangevuld met water en op de pureerstand. Na afloop het bakje met de rest macaroni met bloemkool en kaassaus van vorige week uit de koelkast er in gedaan voor wat extra vulling. Heerlijk.

Ook nog een apple crumble gebakken in de airfryer. Met 3 appeltjes in kleine stukjes gemengd met 20 g lichtbruine basterdsuiker en 1 eetlpl citroensap. Onderin de kleine springvorm. Kruimeldeeg gemaakt van 100 g bloem 30 g rietsuiker, 1 tlp kaneel en 50 g boter in stukjes. Dit over de appels heen gekruimeld. Airfryer voorverwarmd op 180°. Vorm even afgedekt met spatdeksel, 10 minuten op 180°, daarna nog 8 minuten op 160° en de laatste 2 minuten op 200° om nog wat bruiner te maken.

Wat we 's avonds aten; gegratineerde bloemkool met verse knoflookbieslook en gewone room. Volgens recept gemaakt en 9 minuten in een voorverwarmde airfryer op 180°C. Natuurlijk het spatdeksel erop tegen rondvliegende geraspte kaas. Daarbij een halve avocado bedruppeld met citroensap en bestrooid met versgemalen peper en gerookte zalm ingesmeerd met roomkaas en voor het oprollen bestrooid met peper. Stuk brood om de saus lekker mee op te deppen. En als toetje de apple crumble.


En dan maar weer eens gewoon een stukje vlees, karbonade met rode kool. De echt geweldig lekkere haaskarbonade kwam van Freek en Marleen, onze leveranciers van biologisch vlees. De smakelijke rode kool kwam uit een pak, 5 minuten in de magnetron op 700W en dan nog een paar minuutjes rust. De saus met mosterd en room was er heerlijk bij. Gebakken heb ik gewoon in een klontje boter en niet in geklaarde boter. Met een paar gekookte aardappels, een eenvoudige doch prima maaltijd. De rodekool foto is een reclamefoto en niet door mijzelf gemaakt. Gewoon vergeten om foto's te maken :-).


Op woensdag groenekoolstamppot. Twee verschillende resten in de diepvriezer en ook nog een heerlijk gehaktmengsel van de wraps van vorige week. Opbakken en een korstje eraan laten komen. Nog lekkerder dan toen de stamppotten gemaakt werden :-).

Dan donderdag lunchen bij een broer en schoonzusje in 's Hertogenbosch. Dat was zo'n uitgebreide lunch en daarna nog namiddag hapjes, zodat 's avonds thuis niet meer gegeten hoefde te worden.

Een recensie voor een kookboek schrijven, vraagt altijd ook om een recept. Op vrijdag aten we een behoorlijk aangepast recept van gebakken kip met gember en peultjes. Het originele recept komt in de recensie te staan.
Ingrediënten: 2 stengels groenselderij in stukjes, 2 eetlpls zonnebloemolie, 240 g goede kipfilet van de poelier in stukjes, 1½ eetlepel fijngesneden gemberwortel en 2 tenen knoflook, 3 bosuitjes in stukjes van 1 cm, 200 g witte bonen uit een pot, 2 eetlpls sojasaus, 1 theelpl poedersuiker, 60 cc bouillon en 1 eetlpl rode wijn. Eerst de kipstukjes 5 minuten bakken in de olie, dan de gember, knoflook en selderij erbij en zo'n 3 minuten roerbakken, tenslotte de boontjes, bosui, sojasaus, suiker, bouillon en rode wijn erdoor en bakken tot het vocht begint te koken. Met zeewierpasta van Seamore. Deze 40 minuten laten weken in koud water, daarna even meegebakken met de kip. Lekker, maar om te zien tja... :-)

Uit de diepvries had ik voor donderdagavond een doos ontdooit waarop stond: Soepspul van gort, aubergine, paprika, tomaat; 23/8/15, moet nog iets mee. Het bleek een dikke prut te zijn. Die heb ik in de soepmaker gedaan en aangevuld met nat uit een blik feta. Wat een succes. Een heerlijk glad, lekker zoutig, smakelijk soepje voor de lunch op zaterdag.

En op de laatste blogweekdag Grieks stoofvlees uit de slowcooker. Het was bijna 1 kilo vlees, dus van alles een beetje meer in de pot gedaan. Na 9 uur op laag een wonderlijk heerlijk vleesgerecht. Voor een Griekse salade zijn er wel een paar standaard ingrediënten, maar verder kun je natuurlijk zelf eindeloos variëren. Geen paprika en komkommer in huis. Van 3 tomaten in stukjes, heel fijn gesnipperde stengel selderij en klein gesneden rode ui een salade gemaakt. Bestrooid met verse fijngesneden peterselie en munt en wat gedroogde oregano en natuurlijk verkruimelde feta. Met zilvervliesrijst uit de rijstkoker. Erg lekker.

En vandaag; ik denk een maaltijdsalade met de rest van kipstukjes van vrijdag.

En..., intussen heb ik deze pastamachine besteld. Het wordt wel wat vol in de keuken en de bijkeuken, maar het lijkt me zo leuk om het zelf te maken. Ik heb een machinekamer nodig zei ik hier in huis :-).

Nog nooit eerder meegemaakt, meer dan 600 bezoekers op dit blog bij de vorige blogpost. Geen idee of die mensen het alleen maar hebben geopend omdat ze het tegenkwamen op zoek naar iets in de airfryer of slowcooker, of dat ze het echt gelezen hebben. Het is ook niet echt heel belangrijk natuurlijk, maar wel heel leuk.