Privacyverklaring

zondag 25 oktober 2015

Lamskoteletjes uit de airfryer, pulled pork en puddingcake uit de slowcooker, blij met de soepmachine.

Op zondag een opgebakken rest van de groenekoolstamppot was heerlijk. Wel een lekker glas wijn er bij. Vervolgens aten we voor het eerst pulled pork van hamlap. In de kleine cooker, want met maar 550 g hamlap dus aangepaste hoeveelheden. Ik heb gekozen voor een scheutje citroenazijn en mijn eerder gemaakte tomatensaus. Geen extra water erbij gedaan, want ik vind vrijwel alles uit de slowcooker te nat. Het heeft zo'n 9 uur op laag gestaan. Met een aardappelpuree met verse tuinkruiden, met name veel peterselie, en witte bonen uit een pot. Erg lekker.

Dinsdag een paar lamskoteletjes met dragonsaus. Vooral gekozen omdat er nog heel veel verse dragon in de kruidenbak staat. Geen Parmezaan in huis, paar flinke lepels Ricotta er door gedaan en minder room. De lamskoteletjes een paar minuten aan iedere kant gegrild op de grillplaat in de airfryer op 180°. We aten er roergebakken Oosterse groenten, aangevuld met een restje pulled pork en een heel klein beetje witte bonen met saus, en couscous bij. Die dragonsaus, prachtige kleur en onvoorstelbaar lekker zeg.


Een diepvriezer-opruimactie. Het stoofvlees van 25 juli, de ook in die zelfde week gekookte Zeeuwse Vlegel en een heel veel eerder gemaakte rode rabarber.

Een bananencakeje gebakken in de airfryer. Met 2 bananen, de kleine hoeveelheid dus. Airfryer voorverwarmd op 165°, na 13 minuten even geprikt met satéprikker en toen nog 5 minuten op 150° want de bovenkant was al mooi bruin.

Visite, altijd leuk om dan weer eens wat uitgebreider te koken. Een terrine uit Frankrijk die nog in de kast stond. De heerlijke gladde vissoep die ik eerder had gemaakt, dus uit de diepvriezer, maar met verse Hollandse garnalen en stukjes paling. Dorade van de barbecue wat bij ons het vuur in de keuken is. Er bij tagliatelle van zeewier. Het recept wat ik heb gekozen, Lavinia (even doorklikken door het receptenboekje) of kijk even hier. Voor 3 personen 60 gr zeewier 12 minuten gekookt, halve grote bloemkool flink bestrooid met peper en chilipoeder en een paar scheuten sesamolie en 20 minuten in de oven geroosterd op 200°. Opgediend met 50 gr verkruimelde roquefort en rucola. Paste perfect bij de vissen. Daarna wat rauwmelkse kaas.

En als dessert puddingcake uit de slowcooker. Gekozen voor halve hoeveelheden. Er stond nog een rest ananas-guave dubbeldrank. Omdat dit een behoorlijk zoete drank is en er ook al water in zit, heb ik geen extra water, maar alleen 180 ml sap gedaan en maar 50 gr suiker. Verder geraspte citroenschil in plaats van sinaasappel en walnoten in plaats van pecannoten. Dat was me een heel bijzonder gebeuren. Toen na 4½ de slowcooker open ging schrok ik wel een beetje. Heel nat en ook heel erg donker. Maar, ik moest nog ¾ uur wachten volgens het recept. En ja, toen bleek het ineens toch een bijzonder toetje te zijn. Zacht en stroperig en erg lekker. Nog iets minder suiker had gekund. Naar mijn smaak iets te zoet. Ik had overigens palmsuiker gebruikt.
De volgende morgen heel vroeg met de deur open van de visresten een bouillon getrokken voor later. Met heel veel verse maggiplant en selderij er in. Heerlijke geur.

En de late-vrijdagmorgen-koffievisite vond de puddingcake ook lekker, dat vond ik wel grappig.

We aten wat kommetjes en bakjes leeg die in de koelkast stonden, beetje pruimenmoes, beetje rabarber, opgebakken Zeeuwse Vlegel, een omelet gevuld met een restje van het zeewiergerecht, klein beetje rucola met garnaaltjes. Een crackertje met paté vooraf, stukje kaas toe.


Na het eten even een soepje gemaakt in de soepmachine. De rest van de Vlegel, stukken harde kern van de bloemkool, minitomaatjes en wat kastanjechampignons, moesten nodig op, een flinke kom bouillon van het stoofvlees van woensdag, aangevuld met water en 23 minuten later een zalvend mooi soepje met een heerlijke geur en smaak. Wat een machine, echt heel fijn!

Op de laatste dag van deze blogweek eerst een kom soep en daarna aardappelpuree en witlof met ham en kaas uit de oven. Wel heel veel lekkerder op deze manier dan met alleen een plakje kaas over de ham gerold. En de ham, ja die kwam, op Franse manier gesneden, beetje dikkere grote plakken dus, van onze bio-boer. Heerlijk. Voor ons waren 3 lofjes voor samen wel genoeg.

Afgelopen week had ik 2 publicaties op Hebban. Een interview wat ik even geleden telefonisch hield met Pascale Naessens, mooi vormgegeven door de redactie, en mijn vintage-vrijdag-column over een kookboek wat in mijn kast staat, Curries, een prachtig kookboek met mooie recepten waarvan één beschreven, een heerlijke omelet curry.

En vandaag, zondag? In ieder geval iets met sperziebonen.

zondag 18 oktober 2015

Grillhaantje met airfryer-friet, pompoenentijd, en weer een lekker soepje.

Een grillhaantje (820 g) eerder gekocht bij een prachtige poelierswinkel bij ons op het eiland. Ooit had ik een standaardje aangeschaft om kip rechtop te kunnen roosteren zodat die niet in eigen vet ligt en mooi rondom bruin wordt. Het bakje gevuld met cranberry juice drink, omdat dat om een of andere reden in de koelkast stond en er geen bier in huis was. Zelf een kipkruidenmix gemaakt met deze kruidenmixpagina als inspiratiebron. Omdat ik geen uienpoeder had heb ik wat gedroogde uitjes vermalen in de vijzel, samen met ½ theelepel gedroogde basilicumblaadje en ¾ tl tijmnaaldjes. Verder 2 tl paprikapoeder, ¼ tl korianderpoeder, ¾ tl knoflookpoeder en ¼ tl chilipoeder. Een flinke snuf zwarte peper en een heel klein snufje zout. Het haantje eerst even licht ingevet met wat olie en daarna van binnen en buiten ingesmeerd met het kruidenmengsel. De grote oven voorverwarmd op 175° en het haantje er ruim een uur in gehad. Kerntemperatuur op de borst 76°. Vanwege de kleur toch nog even van de standaard afgehaald en onder de grill gelegd. Uit de diepvries een grote pot kroosjesmoes gehaald (kroosjes zijn een heel kleine pruimensoort, boom staat in onze tuin) en ontdooit en verse frietjes er bij uit de airfryer. Gebakken zoals beschreven in de baktijdenlijst van een airfryergroep op Facebook, na voorverwarmen 16 minuten op 160° en daarna nog 12 minuten op 180°. Heerlijke friet. Pas helemaal op het eind van de maaltijd ietsje taaier. Mooi zondagsmaal.

Een kleine pompoen heb ik in tweeën gedeeld en van de ene helft in de kleine slowcooker in 2 uur op stand hoog puree gemaakt. De andere helft ging in leuk gerechtje klaargemaakt in de airfryer. Alles door de helft en een kwartier gebakken op 200°, daarna nog even met open folie. De rode ui was nog aan de harde kant, dus volgende keer misschien even aanfruiten toch. We aten er een salade bij van paksoi, stukjes koude kip en een dressing van de bewaarde zaadlijsten van een komkommer met olie en peper. En een stukje krokant gebakken jambon mocht ook nog wel. Het vette randje niet opgegeten :-). Ik geloof dat dit een Pascal Naessens-proof maaltijd was. Eiwit van jambon met verder alleen maar groenten.

Met de puree heb ik in de kleine springvorm een pompoentaart gebakken in de airfryer. Het was wat lastig om een goede keuze te maken, want afdekken met folie werkt niet goed vanwege opwaaien (ook met het spatdekseltje erop). Ik had deeg voor hartige taart uit de diepvries gebruikt. Eerst 10 minuten op 200, daarna 20 minuten op 180, toen toch nog 15 minuten op 160°. De hoeveelheden gehalveerd, met kokosbloemsuiker en nog minder dan voorgeschreven, 80 gram. En van alle specerijen een punt van een theelepeltje :-). Wel juist weer iets meer bloem want het bleef wel heel erg dun naar mijn idee. Naar advies van het recept in de koelkast gezet tot de volgende dag. Dat was spannend, maar hij was echt heel lekker.

Ik ging voor het eerst de pompoenpitten roosteren. Leuk hoor, wel wassen, niet wassen, wel eerst koken, niet eerst koken. Lage temperatuur en kort, hogere temperatuur en veel langer. Ik had ze al gewassen voor ik er wat over ging lezen en had ze eerst een paar uur buiten in de zon en daarna tot de andere morgen bij de kachel gedroogd. Heb vervolgens dit receptje maar verder aangehouden, dus niet gekookt en zo'n half uurtje op 150° in de grote oven. Ik heb gesmolten boter en in de vijzel gemalen korianderzaad ½ tl, gedroogde oregano 1 tl en venkelzaad ¼ tl gebruikt. En een beetje zwarte peper. We vonden de buitenkantjes toch te hard. Misschien nog een keer proberen met eerst koken en niet van tevoren wassen. De smaak is goed, maar je loopt wel voortdurend harde stukjes uit te spugen :-).

Eerst in de namiddag een kopje kippen/kruidenbuillon. In maart aten we lamsbout, zie deze blogpost. Wat toen over was nu uit de vriezer gehaald. Met een halve maiskolf per persoon gegrild in de airfryer, deze keer ingesmeerd met olie gemengd met verse peper en aan tafel kruidenboter met verse kruiden zoals peterselie, selderie, bieslook en oregano er op. Een stukje desembrood was zowel lekker bij de lamsstoof als bij de blue d'Auvergne na het hoofdgerecht. Natuurlijk een stukje pompoentaart toe bij de koffie.

Die te harde pompoenpitten heb ik in de Magic Bullet zeer, zeer fijn gemalen tot poeder. Vervolgens deels gebruikt in een sodabroodje. Met 210 g volkorenmeel en 15 g pompoenpittenmeel, 200 cc karnemelk, een flinke halve theelepel bicarbonaat en een snufje zout in een ingevette ovenschaal zo'n 30 à 40 minuten op 240° in de grote oven. Niet in de airfryer omdat bij dit soort brood het rijzen en bakken tegelijk moet en het in de airfryer dan te snel zou gaan.

Er lagen nog 2 ge-airfryde gehaktballen in de diepvries. Met in de pan in een scheutje olie gebakken broccoli met ui en kastanjechampignons en BioBaby aardappeltjes uit de magnetron. Minder broccoli, meer champignons. Een beetje saus er bij van de lamsbout.

Een dagje soep met sodabrood. Een restje van het lam in snippers gesneden, een restje gebakken broccoli, de steel van de broccoli in kleine stukjes, het weekwater uit de broccoli-bakpan, de rest van de saus van de lamsschotel, 2 kleine gekookte aardappeltjes. Dat allemaal met nog wat extra water in de soepmachine en op stand 1. Beetje vage kleur, maar oh wat lekker. Met vers gesneden tuinkruiden, er in en er bij. De zelfgemaakte kruidenboter voor bij het stevige broodje en wat gemalen kaas voor in de soep. Een heerlijk maal. Ideaal, die soepmachine.



Vrijdag groene koolstamppot met spek en rookworst. Wat een leuke en vooral ook lekkere combinatie met spekjes en rookworst van bio-boer, ui en tomaat. Ik had even twijfel bij het toevoegen van de tomaat, maar dat was wel echt extra lekker over de stamppot. En het restje van zowel stamppot als vleesmengsel voor de zondag als ik niet hoef te koken omdat de partner buiten de deur eet.

En zaterdag, heerlijk gegeten bij schoondochter samen met man, broer en schoonzus.

Vandaag, zondag, een eenvoudig hapje want ik eet alleen.

En dit stuk, Broodje aap?, wil ik wel even promoten hier. Ik ben geen echte foodblogger, maar vind de vele hypes over gezond en ongezond wel lastig vaak. Lezen helpt daarom mij wel.




zondag 11 oktober 2015

Voorraad tomatensaus, blauwe bessen amandeltaart uit de airfryer en een anti-griepdrankje.

Wat is koken toch leuk. De tomaten moesten op. Dus, een tomatensaus gemaakt. Van 1 kilo tomaten, 1 bosprei, 1 kleine paprika, 3 tenen knoflook, allemaal in stukjes, een scheut passata, een glas rode wijn en twee verse laurierblaadjes. In de grote slowcooker. Het laatste uur van totaal 7½ verse kruiden toegevoegd. Blaadjes oregano, takjes tijm, rozemarijn, lavas en platte peterselie. Verder nog flink wat peper, een lepeltje paprikapoeder en een heel klein beetje zeezout. Na verwijderen van de takjes en laurierblaadjes even de staafmixer erdoor. Een heerlijke saus. Precies goed van dikte en een pure smaak. Alles biologisch en zo mogelijk uit eigen tuin. Grotendeels ingevroren en gelijk gegeten met een biefstuk, volkoren penne en witte bonen uit een potje. 






















We hebben het goed. 's Morgens eerst lekkere broodjes afgebakken in de airfryer. Een zacht eitje er bij wat hier altijd nog gewoon in een pannetje water wordt gekookt.

Maandag vissoep. Als inspiratie gekeken naar hoe een echte Bouillabaisse gemaakt wordt. Er vervolgens mijn eigen draai aangegeven. De bouillon, ruim een liter, was in de vriezer van verschillende keren vis eten. Ik heb 1 rode paprika, 2 uien, 1 rode peper, 2 tenen knoflook, vers laurierblaadje en een takje tijm even gebakken in wat olijfolie en daarna in de hete bouillon 10 minuten laten koken. Dan 150 g gekookte mosselen, 250 g kabeljauw, 150 g garnalen en 100 g zeekraal in de hete soep gedaan en weer aan de kook gebracht en het vuur uitgedaan. Na 5 minuten de soep opgediend met een vers broodje. Van 2 lepels mayonaise, 1 lepel passata, 1 teen geperste knoflook en cayennepeper een namaak rouille gemaakt om op de stukjes brood te smeren. Maar brood niet geroosterd en het geheel niet in 2 delen geserveerd. Gewoon soep in een diep bord. En echt heel erg lekker. Maar natuurlijk teveel. En de zeekraal had iets zachter gemogen. Dus, voor het invriezen van de rest even de staafmixer er op en heerlijke gladde soep voor later. 



Na een bezoek aan de opticien een onverwachte late lunch in ons dorp, dus 's avonds genoeg aan een boterham met een gebakken ei.

Na vlees en vis een groenten-maaltijd. Ik maakte een groentetoren in de oven maar alleen van courgette met echte Franse Jambon uit het zonnige Zuid Frankrijk en jonge biologische plakjes kaas van Bastiaansen. Er staat dat de plakjes aubergine moeten worden ingesmeerd met een  olie/citroensap/peper mengsel, ik heb dus alle plakjes courgette er mee besmeerd. Heerlijk. Met ieder een halve maïskolf ingesmeerd met een mengseltje van ricotta en cayennepeper in plaats van kruidenboter, op manier 2 geroosterd in de airfryer. Wel nog wat olie op de velletjes folie gedruppeld om vastbakken van de kaas te voorkomen. Maar de kaas was niet zo'n goed idee, was een beetje korrelig en stoffig geworden. En omdat een halve flinke courgette met een stuk brood ook al wel genoeg was heb ik de meeste maïskorrels samen met een aardappel, een vers stuk courgette en het nat uit de courgettetorentjes in de soepmaker gedaan met wat verse kruiden


Intussen ook een supersnel sojabroodje gebakken met volkorenmeel in de oven. Halve hoeveelheden en een handvol in stukjes gesneden paranoten toegevoegd. Lekker knapperig.

Chipolataworstjes, meegekregen en een gegeven paard.... Met een rijstgerecht waarbij ik dit recept als uitgangspunt heb gebruikt. Tomaat, knoflook en ui zijn al aan de rijst toegevoegd, dus een kleine salade er bij. 180 g zilvervliesrijst, 650 cc water, lepeltje gedroogde uitjes 35 minuten laten koken in de rijstkoker. 1 ui en 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 2 tomaten en een scheut tomatenketchup met wat cayennepeper even opgebakken in een klein beetje sesamolie. Na het koken van de rijst een beetje overtollig water afgegoten en het uienmengsel er bij gedaan. Nog 10 minuten op koken gezet zonder deksel. Heerlijk. Een kleine salade er bij van paksoi. Zonder komkommer en ananas en de andere ingrediënten qua hoeveelheid aangepast. En omdat ik gembersiroop pakte gelijk ook een nootje gember toegevoegd.

Op donderdag kwam de bestelling van de bio-webwinkel binnen en gelijk met verse citroenen en gember dit anti-griep drankje gemaakt. Wel met een extra paar takjes tijm uit de kruidentuin. Vanaf vandaag, zondag, ga ik iedere dag een lepeltje innemen. Zonder heet water dus. En met daarnaast elke dag een paar kommen groene thee kan gezondheid niet uitblijven toch? Leuk ook om er even zo bewust mee bezig te zijn. Groene thee drink je namelijk niet zomaar :-).

De volgende dag roergebakken komkommer met groen blad van de paksoi in stukjes. De komkommer half geschild, de zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden. Met zout bestrooid om het vocht er wat uit te laten trekken. 2 teentjes knoflook en een stukje gember fijngesneden. Een scheutje olijfolie in de wok, goed heet laten worden, de gember en knoflook met het groen van de paksoi eerst even aangefruit en dan de komkommer toegevoegd. Na 10 minuten een scheutje Hoisinsaus er in gedaan en nog 2 minuten gewokt. We aten er rijst van de dag ervoor en gehaktballen uit de airfryer bij (van 500 g gehakt, 10 g boekweitmeel, 1 ei, 25 g geraspte kaas, zout en peper 5 ballen gemaakt en 12 minuten op 185° zegt de Philipschef op Facebook, maar dat was toch net niet genoeg. Wel lekker bruin van buiten, maar nog ietsje te rood van binnen. Volgende keer 15 minuten dus). 

Op vrijdag had ik van 12.00 tot 12.30u voor Hebban Culinair een heel plezierig telefonisch interview met Pascale Naessens over haar opvatting over eten. Je leest erover zodra het daar gepubliceerd is. 

En in de middag even een klein taartje gebakken, blauwe bessen amandeltaart, 100 g zachte boter, met 100 gr palmsuiker en 1 groot en 1 klein ei in de mixer, dan 100 g biologische bloem er in en goed mixen, daarna 100 g gemalen amandelen er bij (eerst in de keukenmachine gemalen). De helft van het deeg in de ingevette kleine springvorm gedaan, de bessen er op, de andere helft van het deeg er overheen. Airfryer voorverwarmd op 165°, bakblik er in voor 25 minuten en nog 5 minuten op 150°. 

En op zaterdag niet gekookt want naar een bijzondere wijnproeverij in 34 winkels in ons dorp van 19.00 tot 22.00 uur. In elke winkel witte en rode wijn. Zeer verleidelijk dus :-). Met natuurlijk allemaal heerlijke hapjes er bij. Een heel feestelijke happening. 

Vandaag, zondag? Een grillhaantje in de oven. Verder weet ik het nog niet. 



zondag 4 oktober 2015

Pascale Naessens, Seamore, pasta van zeewier; paprikasoep, gezonde quiche met minder gezonde worst :-)

Omdat ik een recensie zou schrijven voor Hebban Culinair over het boek Puur Eten 2 van Pascale Naessens, heb ik daaruit een gerecht gemaakt. Courgetteslierten met tomaat, champignons en kaassaus. Er bij een in heel dunne plakjes gesneden gerookte filet van gans. Voor de courgette heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van een spiraalsnijder gekregen op mijn verjaardag. Voor het snijden van de gans eveneens voor het eerst gebruik gemaakt van een verjaarscadeau, de snijmachine. Leuk dat dat er allemaal is in mijn keuken. Ik geniet daarvan. En de filet van gans was ook een cadeau voor die verjaardag en kwam dus nu uit de diepvries. Bij elkaar een heerlijke maaltijd. Gekozen voor 1 courgette, 2 tomaten, 125 g kastanjechampignons en voor de saus 50 g parmezaan en 20 cc room. Zie verder de recensie.



De volgende dag heb ik voor het eerst de tagliatelle van Seamore klaargemaakt. Pasta van gedroogd zeewier. Spannend hoor. In het receptenboekje heet het I sea sausage.
Voor 4 personen: 80 g I see pasta, 1 droge worst, 1 chilipeper, knoflook, verse koriander, olijfolie, zout en peper.

Klaargemaakt voor 2 personen: 40 g pasta 12 minuten gekookt en laten uitlekken. Knoflook, 2 teentjes en ½ chilipeper in stukjes 3 minuten geroerbakt. Chorizo-worst, 200 gram, in stukjes er bij gedaan en gebakken tot het knapperig was. Dan de zo droog mogelijke pasta er bij en nog 3 minuten geroerbakt. Flinke bos verse platte peterselie en een beetje verse munt en wat peper uit de vijzel toegevoegd nadat het vuur was uitgedaan. Weken of koken maakt verschil in hoeverre het nog een beetje of nauwelijks naar de zee ruikt. Er zijn 3 mogelijkheden, 40 minuten weken in koud water, geen zeebries en veel bite, 15 minuten in warm water, een beetje zeebries en milde bite of 12 minuten koken, zachter met meer zeebries. Wat een heerlijk eten. Zo smakelijk en zacht met de "harde" zoute smaak van de chorizo. We aten er met de kaasschaaf in dunne plakjes gesneden komkommer bij zonder verdere toevoegingen. En er zijn heel veel mogelijkheden, dus er zullen zeker andere combinaties volgen.

Een ganzenboutje met appel en kastanjes. De bout was 320 gram. Ik had een schaaltje geblancheerde appelstukjes in de diepvries staan (ik denk 3 appels). En ook nog een doosje met 200 gram gestoomde vacuüm verpakte kastanjes. Heb vervolgens gezocht naar een mogelijkheid om het in de slowcooker klaar te maken. Daar vond ik dit recept wat ik alleen maar voor een indicatie van de tijd heb gebruikt.
Het boutje, bestrooid met verse peper, aan beide kanten aangebraden in roomboter en afgeblust met witte wijn. De kastanjes en ontdooide appelschijfjes onderin de kleine slowcooker gelegd. Daarop het boutje. Een flinke scheut witte wijn er nog bij gedaan en op laag gezet om 11.30 uur. En ja, om 18.30 een heerlijke gare en nog stevige bout met een echt geweldige saus. Nog een scheutje room door de saus gedaan. Gegeten met een puree van ongeschilde rode Raya aardappelen met boter, room en peper en wat Romaanse sla  met verse geknipte knoflookbieslook en krulpeterselie met een vinaigrette van truffelolie, witte-wijnazijn en peper. Mmmmm.

Van de webwinkel Biologisch Goed ontving ik bij de laatste bestelling als cadeautje de ingrediënten en een recept voor een paprikasoep.
Verhit 1 el olijfolie in een pan, voeg 1 grof gesnipperde ui en 1 rode gesneden peper toe en fruit ze in 10 minuten. Voeg 2 geperste tenen knoflook toe. Bak even mee. Dan 5 rode paprika's in stukjes er bij. Deksel op de pan en laat 10 minuten zacht opstaan. Voeg dan 1 lt groentebouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat 15 minuten op laag vuur koken. Dan iets laten afkoelen en pureren. Garneer met verse peterselie. 
Dat moet ook in de soepmaker kunnen, leek mij. Ik heb 1 gesneden ui, ½ pepertje, 3 tenen knoflook en 5 tamelijk kleine rode paprika's in stukjes even aangefruit en in de soepmaker gedaan. Uit de vriezer een kleine liter aspergebouillon ontdooit en erbij en op stand 1 gezet. Een heerlijk gepureerde soep verscheen na 23 minuten. Gegeten met een in de airfryer afgebakken pompoenpittenbreekbrood van Zonnemaire. Een stukje jonge boerenkaas er op of er bij. Lekker.

En de volgende dag als lunch nog een kommetje soep.






















Nog een Dorade in de vriezer. Ik maakte een gerecht met verse kruiden in de oven. Precies gedaan volgens recept. Met een in de magnetron gegaard aardappeltje en salade met een tomaat-ui-balsamico vinaigrette. Op het speciale rekje gaat per aardappel een klein beetje water en dan ongeveer 7 à 10 minuten op 700 Watt. Heerlijk gegeten.

Natuurlijk een bouillon gemaakt van de resten, maar pas de volgende dag. Geen afzuigkap, dus deur open is fijn :-). Dan weer een dag alleen gegeten en restjes opgemaakt. Een beetje puree van dinsdag, een beetje saus van de gans, een beetje salade van de Dorade, één magnetronaardappel. De puree en de aardappel gemengd met de saus. De salade aangevuld met tomaat. Stukje brood. Prima.

Op zaterdag een hartig taartje gebakken in de airfryer. Uitgangspunt, dit recept, maar in kleine springvorm van 17 cm. Voor 2 personen, 4 plakjes bladerdeeg, 1 kleine rode paprika, 1 kleine ui, 1 bosprei, ⅓ courgette, 75 gram kastanjechampignons en flink wat fijngehakte verse kruiden, salie, tijm en rozemarijn. Na het fruiten van de groenten in een beetje vet van de chorizo van eerder deze week,  40 gr ricotta erdoor gedaan. Met 3 kleine eitjes losgeklopt met de gesneden kruiden in wat room en 35 g gemalen oude kaas over de quiche ongeveer 20 minuten op 190° laten bakken.
Bij een bezoek aan de AH, zelden, maar toch nog zo nu en dan, kreeg ik een pakje Italiaanse borrelworst gratis mee. Over de datum, dus daar moest ik wel iets mee. Of niet natuurlijk :-). Maar..., ondanks de rare stofjes die er in zitten, wel opgegeten. Te zout en toch... tja, toch ook wel lekker zo nu en dan. En ze hoefden maar 1 minuut in de magnetron. De quiche was zeer geslaagd.



Dat doe ik niet vaak, maar deze keer ook nog een dessert gemaakt. Het recept heet Miroton in mijn boekje Appels en Peren. Ik heb 1 peer gehalveerd, klokhuis er uit gehaald en de helften gekookt in wat water. Daarna een sausje gemaakt van 3 g bloem en 3 g boter met 40 cl witte wijn en de peren hierin ½ uur laten smoren op een plaatje op de laagste stand van het kleinste gasje. Het vettige van de boter en het zoete van de peer in wijn was echt een heerlijke combinatie.

En vandaag, zondag, staat er een tomatensaus te pruttelen in de slowcooker. Misschien gaan we die eten met een biefstuk. Nog even over nadenken.

Kijk vooral ook even op Hebban Culinair voor (mijn) columns, recensies en ander mooi nieuws over kookboeken en stem op je favoriet. Dat kan tot 15 oktober.