Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
Privacyverklaring
▼
zondag 27 september 2015
Broodjes met anijs, bataat in de airfryer, bijzondere appeltaart, eigen recept soepje en ander lekkers.
Ik had op zondag een recensie geschreven voor Hebban Culinair over een broodbakboek. Daarom had ik heerlijke broodjes gebakken, Mastellen. We aten ze bij de rest broccolisoep van donderdag. Verder een salade van biologische rode salanova met stukjes gele paprika en wilde tomaatjes, een uit de diepvries gehaald gehaktballetje wat eerder in de airfryer was gemaakt, opgewarmd in een pannetje met geroosterde paprika uit die pot van vorige week. En ook nog bio-babyaardappelen uit de magnetron.
De volgende dag dus gebakken aardappeltjes. Met wortelsalade en een bieflapje. Voor de marinade ook nog een flinke teen knoflook, zegt men in het filmpje en dat ontbreekt in de tekst. De bieflappen zijn heel kort gebakken in de marinade van komijn, paprikapoeder, Provençaalse kruiden, limoensap, geperste knoflook en olie en geserveerd zonder de champignons. De wortelsalade eenvoudig gehouden zonder noten, sinaasappel en feta. Wel heerlijke verse kruiden er door met olie en limoensap. De aardappeltjes in stukjes gesneden en bestrooid met wat olie en een kruidenmengsel van een Marokkaanse kruidenverkoper en in het mandje 7 minuten op 180° en nog 3 minuten op 200° gebakken in de airfryer. Met nog een paar blaadjes sla en een anijsbroodje.
Er lagen 4 appels die echt op moesten. Het zelfrijzend bakmeel was op. Wel nog een restje cakemeel. Nou, experimenteren dan maar. 175 gr cakemeel, 75 gr boekweitmeel, 1 ei, 100 gr gesmolten boter, 30 ml melk, 50 gr basterdsuiker en ruim kaneel. Een beslag van gemaakt en een kleine springvorm, 18 cm, mee bekleed. Daarin de appels in schijfjes gestort en vervolgens nog een laagje deeg hierover gelegd. Dat bestrooid met nog een lepel basterdsuiker. Dan 30 minuten in de airfryer op 150°. De smaak was prima, maar het had iets langer moet bakken, was van binnen net niet helemaal gaar. Na het eten van een eerste stukje nog 15 minuten op 150° na-gebakken en toen helemaal prima.
Op dinsdag een gerecht met bataat. 100 gram quinoa met 200 cc bouillon 10 minuten gekookt en nog 15 minuten laten staan. Toen toch nog wat vocht afgegoten. De vulling gemaakt van 1 sjalot, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 bosprei en ½ gele paprika en natuurlijk de verse tuinkruiden en dit gemengd met de gekookte quinoa. De bataat laten garen in de airfryer, zonder folie 25 minuten op 160° en daarna nog 10 minuten op 110° en niet gevuld. Met een heel snel op hoog vuur gewokt, bieflapje.
En dan, een keer entrecote uit de slowcooker in plaats van kort geroosterd op het open vuur. Twee entrecotes van onze bioboer wegen 500 gram. Dat is veel voor 2 personen, maar dat toch gekozen voor de slowcooker. Er lagen flink wat tomaten uit de tuin van vrienden. Die heb ik in stukjes gesneden en onderin gelegd. Het vlees even aangebakken er bovenop. Dan 2 uien en 2 tenen knoflook in de pan van het vlees even gebruind en er bij. Peper, paprika, mosterd en beetje bouillon er in en op laag gezet. Wel crème fraîche, geen champignons, wel heel veel verse tuinkruiden zoals platte peterselie, bieslook, oregano. Na ruim 9 uur een heerlijk maal met aardappelpuree en sla. Wel weer teveel vocht in de cooker. Dat heb ik er eerst uitgehaald en daarna pas de crème fraîche er door geroerd. Het vocht is wat vleesnat, beetje olie, veel nat van de tomaten en de bouillon. Na afkoelen het vet eraf geschept en dan is het een prima basis voor een soep.
Natuurlijk was er vlees over. En ook nog een pannetje met het quinoa-mengsel van de dag er voor. Beiden opgewarmd en gecombineerd met sla en een stuk brood was genoeg voor de volgende dag. Wel nog een lekker stukje Bleu d' Auvergne toe.
De dagen daarna at ik alleen, dus wat gerommeld. Van het vocht van de entrecote, zonder het vet dus, aangevuld met water tot het laagste niveau, met een paar tomaten, een halve gele paprika, een flinke rode aardappel in de schil en een flinke bos verse peterselie en selderie een soep gemaakt in de soepmaker. Echt een heerlijk apparaat. Het enige wat ik wel eens wat jammer vind is dat het niet in een kleinere hoeveelheid kan. Natuurlijk, diepvries, of de andere dag dezelfde soep, allemaal mogelijk, maar toch... En heel lekker was-ie weer wel.
Deze week was ik 2 x op Hebban Culinair te vinden. Mijn 4-wekelijkse column over een kookboek wat al in de kast staat gaat over echt koken in de magnetron. Met een paar lekkere recepten. En een nieuw boek waar ik een recensie over heb geschreven ging opnieuw over brood bakken thuis. Heb door het schrijven van die recensies nu in korte tijd 2 verschillende soorten broodjes gebakken. Dat is toch wel heel leuk om te doen. Vorige week een grappig en erg lekker boekweitbrood en deze keer Mastellen. Voor de recepten even naar Hebban dus.
En vandaag, zondag. Een recept uit een mij toegestuurd kookboek om een recensie te schrijven. Puur eten 2 van Pascale Naessens. Het wordt iets met courgettes. Ben benieuwd.
zondag 20 september 2015
Babi ketjap uit de slowcooker, gehaktballen uit de airfryer, boekweitbrood en soepen.
We aten zondag met 5 personen.
Ik had ergens iets gelezen over wortel-olijvensoep. Het recept had ik in mijn Evernote notitieboekje gezet, maar ik weet niet meer waar ik het gevonden had. Het was niet voor de soepmaker bedoeld. Heb het behoorlijk aangepast.
300 gram wortel en 2 tomaten in stukken in de machine gedaan. Vervolgens 100 gr. olijven, verschillende soorten, wat er nog was, en 2 tenen knoflook in stukjes met de naaldjes van 2 takjes rozemarijn even aangezet in de aanhangende olie van de olijven. Dit heerlijk geurende mengseltje na kort afkoelen er bij. Met 750 cc water en wat peper op stand 1. Een bijzonder smaakje. Precies genoeg voor 5 personen met een stukje desembrood er bij.
In de slowcooker Babi Ketjap gemaakt, met maar 500 gr hamlap. Gedroogde rode pepertjes gebruikt en in plaats van limoensap en azijn 2 eetlepels citroenazijn. De ketjap was Asin, daarom geen bouillonblokje er bij gedaan vanwege teveel zout. Na 8 uur op laag heerlijke malse stukjes vlees. En natuurlijk flink wat saus over.
Een beetje Oosterse komkommersalade. De komkommer van tevoren in de dressing laten intrekken, de taugé er op het laatst voorzichtig doorheen gedaan en de sesamzaadjes er niet op gestrooid, want vergeten :-). Lekker knapperig geheel.
Ook nog een zak Oosterse roerbakgroenten uit de diepvries in de wok op hoog vuur gebakken in sesamolie met wat ketjap.
Verder vond ik in een Kindle-boekje "Rice Cooker Recepis" een leuk recept voor bruine rijst.
Vertaald vanuit cups:
Spray de rijstkoker in met wat olie. 190 gr rijst, 720 ml water of bouillon en 1 eetlepel gedroogde uien in de rijstkoker voor 40 minuten (of totdat de koker stopt). Dan 114 gr geroosterde groene pepers uit een pot in stukjes, ongeveer 50 gr geraspte cheddar en 1 gepelde en in stukjes gesneden tomaat er bij en nog 10 minuten koken. Voor het serveren bestrooien met fijngesneden koriander.
Ik had geen pot groene pepers, maar wel een pot geroosterde paprika. En de cheddar was toevallig ook op, dus een stukje, 30 gr, Emmentaler geraspt. En de rijst was biologische langkorrelige zilvervliesrijst. Omdat de kaas en de geroosterde paprika redelijk zout waren, gekozen voor water en niet voor bouillon. Na 40 minuten was er teveel vocht over. Dat afgegoten, de andere ingrediënten er bij gedaan en nog 10 minuten op koken gezet. Heerlijk zachte, smaakvolle, romige rijst.
Altijd lekker om dan nog wat kaas te eten, boerenbrie en bleu d'Auvergne met zeer zoute boter, wat brood en een crackertje
En als toetje een aangepast receptje.
De bramen niet geplet. Ze kwamen uit de diepvries en ik heb ze bedruppeld met kirsch en cranberry toetjeslikeur. De slagroom wel geklopt met de poedersuiker. Een ander soort droog gebak wat nog in huis was samen met bramen en slagroom geserveerd. Met meringes lijkt het me ook erg lekker.
De volgende dag een soep uit de diepvries. Pasta-paddenstoelen-tomaat stond er op. Geen idee wat er precies in zat. Een flinke bos verse selderij en platte peterselie gesneden en toegevoegd en een scheut droge witte wijn om het iets te verdunnen. Een lekker pittige soep, nog wat versterkt met oude strooikaas er op. Met een stuk maïsbrood er bij genoeg voor samen.
Dan op dinsdag een salade van avocado, tomaat en paprika met een eenvoudige omelet met paddenstoelen en een vers gebakken boekweitbrood met walnoten. De omelet heb ik gemaakt met wat minder paddenstoelen en een paar uitjes en wat knoflook. Het brood heb ik gebakken in verband met een te schrijven recensie voor Hebban Culinair. Zie daar voor het recept. Een echt heerlijk broodje.
Naar het afscheid van een oud-collega in de stad, dus laat thuis. Van tevoren gehaktballen klaar gezet voor de airfryer. Het recept komt denk ik van de Philips Chef. 500 g rundergehakt gemengd met 25 g geraspte kaas (Parmezaans deed ik), 10 g boekweitmeel, zout, peper en 1 ei. Daarvan 5 ballen gemaakt. Verder van restjes, kommetje avocadosalade, kommetje komkommersalade, kommetje roerbakgroenten, saus van de babi ketjap aangelengd met water en nog 3 kleine ongekookte aardappeltjes, soep gemaakt in de soepmaker. De soep was wel wat zout, maar met een scheut witte wijn er in en een stukje van het boekweitbrood er bij toch O.K. De gehaktballen gaven wel wat witte rook. Na 10 minuten op 180° en nog 5 op 200° wel heerlijk gaar en krokant. Met een grote rode biologische Raya-aardappel in de schil gepoft in de magnetron en gekookte broccoli, een lekker maal.
De andere dagen was het een beetje rommelen. Een geroosterd stronkje witlof met kaas en paddenstoelen uit de diepvries samen met het kooknat, de steeltjes en het gekookte restje van de broccoli in de soepmaker gedaan. Laatste stukjes boekweitbrood er bij. Lekker hoor. En een crackertje met wat boerenbrie toe. Ik at alleen.
Patat, kroket, frikandel, mayonaise, curry en dat allemaal samen met nog zo'n 12 anderen aan tafel in de artiestenfoyer. Ik at mee met cast en crew van Het Groot Niet Te Vermijden voorafgaand aan hun Try Out in theater De Stoep van alweer een nieuw programma. Eten wat je anders zelden doet, heerlijk. Wel net ook op die dag het boek Slik je dat gelezen. Heel veel wist ik, maar toch ook weer lang niet alles en zeker niet zo gedetailleerd. Ik gebruik al heel weinig pakjes en zakjes, maar werd wel aangespoord er nog beter op te letten en bijvoorbeeld vaker zelf brood te bakken. Realiseerde me ook dat mijn pleidooi van vorige week met betrekking tot houdbaarheidsdatum iets tegenstrijdigs heeft. Het zou allemaal juist niet zo lang houdbaar gemaakt moeten zijn met de meest bizarre chemische stofjes :-).
En zaterdag, een koud gehaktballetje met een stukje brood en daarna een grote kom dikke yoghurt met veel bramen. Opnieuw alleen, ook prima zo voor een keer.
En vandaag, een recept maken uit een boek waar ik een recensie over ga schrijven voor Hebban Culinair en het is een boek over brood bakken. Al weer? Ja al weer :-). Verder nog geen idee.
Ik had ergens iets gelezen over wortel-olijvensoep. Het recept had ik in mijn Evernote notitieboekje gezet, maar ik weet niet meer waar ik het gevonden had. Het was niet voor de soepmaker bedoeld. Heb het behoorlijk aangepast.
300 gram wortel en 2 tomaten in stukken in de machine gedaan. Vervolgens 100 gr. olijven, verschillende soorten, wat er nog was, en 2 tenen knoflook in stukjes met de naaldjes van 2 takjes rozemarijn even aangezet in de aanhangende olie van de olijven. Dit heerlijk geurende mengseltje na kort afkoelen er bij. Met 750 cc water en wat peper op stand 1. Een bijzonder smaakje. Precies genoeg voor 5 personen met een stukje desembrood er bij.
In de slowcooker Babi Ketjap gemaakt, met maar 500 gr hamlap. Gedroogde rode pepertjes gebruikt en in plaats van limoensap en azijn 2 eetlepels citroenazijn. De ketjap was Asin, daarom geen bouillonblokje er bij gedaan vanwege teveel zout. Na 8 uur op laag heerlijke malse stukjes vlees. En natuurlijk flink wat saus over.
Een beetje Oosterse komkommersalade. De komkommer van tevoren in de dressing laten intrekken, de taugé er op het laatst voorzichtig doorheen gedaan en de sesamzaadjes er niet op gestrooid, want vergeten :-). Lekker knapperig geheel.
Ook nog een zak Oosterse roerbakgroenten uit de diepvries in de wok op hoog vuur gebakken in sesamolie met wat ketjap.
Verder vond ik in een Kindle-boekje "Rice Cooker Recepis" een leuk recept voor bruine rijst.
Vertaald vanuit cups:
Spray de rijstkoker in met wat olie. 190 gr rijst, 720 ml water of bouillon en 1 eetlepel gedroogde uien in de rijstkoker voor 40 minuten (of totdat de koker stopt). Dan 114 gr geroosterde groene pepers uit een pot in stukjes, ongeveer 50 gr geraspte cheddar en 1 gepelde en in stukjes gesneden tomaat er bij en nog 10 minuten koken. Voor het serveren bestrooien met fijngesneden koriander.
Ik had geen pot groene pepers, maar wel een pot geroosterde paprika. En de cheddar was toevallig ook op, dus een stukje, 30 gr, Emmentaler geraspt. En de rijst was biologische langkorrelige zilvervliesrijst. Omdat de kaas en de geroosterde paprika redelijk zout waren, gekozen voor water en niet voor bouillon. Na 40 minuten was er teveel vocht over. Dat afgegoten, de andere ingrediënten er bij gedaan en nog 10 minuten op koken gezet. Heerlijk zachte, smaakvolle, romige rijst.
Altijd lekker om dan nog wat kaas te eten, boerenbrie en bleu d'Auvergne met zeer zoute boter, wat brood en een crackertje
En als toetje een aangepast receptje.
* 30 gr poedersuiker
* 2 bakjes bramen
* 1 scheutje creme de casis
* 250 ml slagroom
* 2 bakjes bramen
* 1 scheutje creme de casis
* 250 ml slagroom
* 2 grote meringes
Bereidingswijze
Leg de bramen (op 4 na) in een kom en doe de scheut creme de cassis erbij. Voorzichtig pletten. Klop de slagroom lobbig met de poedersuiker en kruimel er een grote merengue doorheen. Schep de bramen door de slagroom. Vul 4 glazen met het mengsel, leg in elk glas nog een mooie hele braam en kruimel dan nog 1/4e merengue per glas overheen.
De volgende dag een soep uit de diepvries. Pasta-paddenstoelen-tomaat stond er op. Geen idee wat er precies in zat. Een flinke bos verse selderij en platte peterselie gesneden en toegevoegd en een scheut droge witte wijn om het iets te verdunnen. Een lekker pittige soep, nog wat versterkt met oude strooikaas er op. Met een stuk maïsbrood er bij genoeg voor samen.
Avocadosalade |
Paddenstoelenomelet |
Boekweitbrood met walnoten |
De andere dagen was het een beetje rommelen. Een geroosterd stronkje witlof met kaas en paddenstoelen uit de diepvries samen met het kooknat, de steeltjes en het gekookte restje van de broccoli in de soepmaker gedaan. Laatste stukjes boekweitbrood er bij. Lekker hoor. En een crackertje met wat boerenbrie toe. Ik at alleen.
Patat, kroket, frikandel, mayonaise, curry en dat allemaal samen met nog zo'n 12 anderen aan tafel in de artiestenfoyer. Ik at mee met cast en crew van Het Groot Niet Te Vermijden voorafgaand aan hun Try Out in theater De Stoep van alweer een nieuw programma. Eten wat je anders zelden doet, heerlijk. Wel net ook op die dag het boek Slik je dat gelezen. Heel veel wist ik, maar toch ook weer lang niet alles en zeker niet zo gedetailleerd. Ik gebruik al heel weinig pakjes en zakjes, maar werd wel aangespoord er nog beter op te letten en bijvoorbeeld vaker zelf brood te bakken. Realiseerde me ook dat mijn pleidooi van vorige week met betrekking tot houdbaarheidsdatum iets tegenstrijdigs heeft. Het zou allemaal juist niet zo lang houdbaar gemaakt moeten zijn met de meest bizarre chemische stofjes :-).
En zaterdag, een koud gehaktballetje met een stukje brood en daarna een grote kom dikke yoghurt met veel bramen. Opnieuw alleen, ook prima zo voor een keer.
En vandaag, een recept maken uit een boek waar ik een recensie over ga schrijven voor Hebban Culinair en het is een boek over brood bakken. Al weer? Ja al weer :-). Verder nog geen idee.
zondag 13 september 2015
Geroosterde bloemkool, heerlijke airfryer-gerechten, babi ketjap in de slowcooker en lekkere soepjes.
De zondag na de grote lunch, een eenvoudig hapje. En..., om 18.00 uur voetbal op TV, dus vroeg eten. Dat kan na laat ontbijt en geen lunch. Een klein kommetje wortelsoep.
Dan een samengesteld bord van verschillende hapjes. En..., even commentaar op houdbaarheidsdata. In april 2010 overleed mijn moeder op 91 jarige leeftijd en tot die tijd kookte ze vrijwel dagelijks nog zelf. Ik vond dit doosje met aardappelpuree in droge vorm toen in haar kast. Was hier achterin de kast terecht gekomen maar met een opruimactie van even geleden kwam ik het tegen. Het zou wat water en een klein beetje gas kosten om na te gaan of het nog goed was. En zoals je ziet op het bord, prima. Ik zal niet zeggen dat het heel erg goed en lekker eten is, maar het was zeker te eten, hoewel iets te zout. De datum: 05.2011! Als het gaat om spaarzaam- en duurzaamheid, niet te snel weggooien dus. En volgens Maggie, "voor elke kilogram puree, 6 kilogram verse kwaliteitsaardappelen".
Op maandag werd het een hartige taart met witlof en brie. Dit deeg voor de taart had ik voor het eerst in huis. Anders gebruikte ik altijd de plakjes roomboterbladerdeeg van Koopmans. Maar iets anders proberen kan nooit kwaad. En niet diepgevroren dus beperkter houdbaar.
Ik heb 3 uien en 2 stronkjes witlof gebruik en bovenop zowel plakjes brie als een stukje verkruimelde bleu d'Auvergne. Gebakken in een springvorm, dus niet als plaattaart. Wel te nat zoals de schrijfster in het blog ook al zegt, maar vooral ook met flink peper op de bodem en de extra blauwe kaas heel erg lekker en pittig. En zo'n bladerdeegrol is wel erg handig, inclusief bakpapier, dus geen geknoei ondanks wat veel vocht.
In de koelkast stond een bakje met een verzamelde combinatie voor soep van de vorige week met o.a. nat van goulash, nat van nierboontjes, binnenste van tomaten, een restje salade, een paar stukjes appel. Dit met een hele tomaat, een appel, een stukje komkommer, een paar kleine aardappeltjes en nog een beetje water in de soepmaker gedaan. Dat levert een heerlijk soepje op zonder extra kosten.
Heerlijk die machine. Dus vooraf een kommetje soep. En bij de hartige taart nog wat frisse komkommer.
Op dinsdag, een stoofpot uit de diepvries. Eerder klaargemaakt op 6 mei in de slowcooker. Er bij bloemkoolpuree, het 5e receptje uit dit overzicht. De stoofpot is zoetig, daarom de puree wat stevig van smaak gemaakt door een hele bloemkool eerst te roosteren met verse takjes tijm, rozemarijn, 4 teentjes knoflook en gerookte paprikapoeder en peper en daarna te pureren. Hoe lang in de oven? Daar moest ik even naar zoeken. En die plakken is me niet gelukt, dus de hele bakplaat vol met stukjes en roosjes. Omdat ik het ging pureren maakte dat niet uit. De aangegeven tijden waren nogal verschillend. Na een kwartier moest ik de takjes tijm en rozemarijn er uit halen want die dreigden te verbranden. Alles door elkaar gehusseld en toen nog 10 minuten terug gezet. Daarna alles in de blender, beetje volle melk en wat zelfgemaakte kruidenboter er bij, ook nog een beetje cayennepeper extra en daarna een heerlijk pittige puree bij het zoetige stoofvlees.
En dan, gekookte penne en geroosterde paprikasaus uit de diepvries. Geen champignons in huis, wel spinazie. Ik wilde een stukje vlees. Heb eerst een handje gesnipperde sjalotjes aangefruit in de wok, de spinazie (100 gr) met gesnipperde knoflook (4 tenen) er bij gedaan en de spinazie even laten slinken, de penne en paprikasaus toegevoegd en op laag vuur warm laten worden. Tegelijk een ribeye klaargemaakt in de airfryer. Deze filmdame doet er 12 minuten over zonder keren terwijl meneer iedere kant 3 minuten laat roosteren in verband met de boter. Ik heb de rest van een rolletje eigen kruidenboter gebruikt. Precies gedaan zoals in het eerste filmpje. Goed heet voorverwarmd op 200°, kruiden, olie en stukje boter er op, dan 3 minuten op 200°, keren, weer stukje boter en nog eens 3 minuten. Perfecte ribeye! Voor de airfryer-gebruikers, wel een beetje witte rook, maar zo kort dat het geen probleem was. Ik had wel de vlamverdeler van Blokker er op gedaan, dat hielp misschien. Lagere temperatuur wilde ik niet in verband met het kort bakken en krokant korstje.
De volgende dag een soepje samengesteld uit verschillende restjes. Beetje soep van maandag, beetje stoofpot en bloemkoolpuree van dinsdag. Verse kruiden uit de kruidentuin er bij. Altijd weer lekker. Ook een schaaltje tzatziki en groene en zwarte olijven en lekker desembrood.
Op vrijdag nog een kommetje soep en daarna ieder een halve maïskolf uit de airfryer. Het laatste restje zelfgemaakte kruidenboter er op en in folie ingepakt. Gecombineerd met een Kwekkeboom kaashapje. Mais in het mandje, na 10 minuten even gedraaid en het rekje er op met de kaashapjes. Afgeschermd met het blokkerdingetje en geen enkel probleem met rook of zo. En beiden zeer geslaagd. Heerlijk sappig en heerlijk krokant. Een beetje geschaafde komkommer er bij, prima.
Zaterdag, buiten de deur bij ons onvolprezen gezellige gewone restaurant Gewoon in ons eigen dorp. En vandaag, zondag, visite, iets uitgebreider dan normaal, maar geen groot diner. Daar kom ik in de volgende blogpost op terug. Maar deze babi ketjap staat alvast te pruttelen in de slowcooker.
Intussen op Hebban Culinair een stukje over bijzonder vormgegeven boeken. Eén daarvan was ik de recensent van. Komende weken weer wat meer recensies te schrijven en over twee weken weer een column.
"Op culinair vlak verscheen in mei dit jaar het bijzondere, maar tegelijkertijd simpel vormgegeven boekje Ei van Blanche Vaughan. Een kookboek met enkel de beste recepten met eieren; ‘Een aanrader voor iedere ei-liefhebber’, vindt recensent Sia Vogel. Het boek is uitgevoerd in lichtgrijs, met op het omslag een simplistische afbeelding van een ei. De accentkleuren wit en geel komen terug op de rug én de snijranden van de pagina’s."
Dan een samengesteld bord van verschillende hapjes. En..., even commentaar op houdbaarheidsdata. In april 2010 overleed mijn moeder op 91 jarige leeftijd en tot die tijd kookte ze vrijwel dagelijks nog zelf. Ik vond dit doosje met aardappelpuree in droge vorm toen in haar kast. Was hier achterin de kast terecht gekomen maar met een opruimactie van even geleden kwam ik het tegen. Het zou wat water en een klein beetje gas kosten om na te gaan of het nog goed was. En zoals je ziet op het bord, prima. Ik zal niet zeggen dat het heel erg goed en lekker eten is, maar het was zeker te eten, hoewel iets te zout. De datum: 05.2011! Als het gaat om spaarzaam- en duurzaamheid, niet te snel weggooien dus. En volgens Maggie, "voor elke kilogram puree, 6 kilogram verse kwaliteitsaardappelen".
Op maandag werd het een hartige taart met witlof en brie. Dit deeg voor de taart had ik voor het eerst in huis. Anders gebruikte ik altijd de plakjes roomboterbladerdeeg van Koopmans. Maar iets anders proberen kan nooit kwaad. En niet diepgevroren dus beperkter houdbaar.
Biologisch Bladerdeeg (1 Plak) |
Voor het bakken |
ZomaarSoepje |
Heerlijk die machine. Dus vooraf een kommetje soep. En bij de hartige taart nog wat frisse komkommer.
Geroosterde bloemkool |
Ingrediēnten. |
Penne met spinazie en geroosterde paprikasaus |
Maïs met kaashapje |
Zaterdag, buiten de deur bij ons onvolprezen gezellige gewone restaurant Gewoon in ons eigen dorp. En vandaag, zondag, visite, iets uitgebreider dan normaal, maar geen groot diner. Daar kom ik in de volgende blogpost op terug. Maar deze babi ketjap staat alvast te pruttelen in de slowcooker.
Intussen op Hebban Culinair een stukje over bijzonder vormgegeven boeken. Eén daarvan was ik de recensent van. Komende weken weer wat meer recensies te schrijven en over twee weken weer een column.
"Op culinair vlak verscheen in mei dit jaar het bijzondere, maar tegelijkertijd simpel vormgegeven boekje Ei van Blanche Vaughan. Een kookboek met enkel de beste recepten met eieren; ‘Een aanrader voor iedere ei-liefhebber’, vindt recensent Sia Vogel. Het boek is uitgevoerd in lichtgrijs, met op het omslag een simplistische afbeelding van een ei. De accentkleuren wit en geel komen terug op de rug én de snijranden van de pagina’s."
zondag 6 september 2015
Lekkere soepen, brood uit de airfryer, mooie lunch, dessert uit de slowcooker succes.
Het blijft grappig om een aantal ingrediënten achter elkaar op te schrijven in Google en dan altijd wel een receptje te krijgen. Avocado, sla, komkommer, tomaat en gare kip had ik opgegeven en we zijn hier geen studentjes, maar zoiets als deze salade werd het wel. Een salade met gemengde sla, avocado, gepofte knoflook en kleine olijfjes, de kip toch maar nog even laten wachten. Met een "opgebakken prakje" en een in de magnetron opgewarmd destijds zelfgebakken en ingevroren glutenvrij broodje. Kaas toe. Lekker buiten gegeten en nog een tijdje onder het afdak genoten van onweer en regen.
Goulash uit de snelkookpan met 3 kleuren paprika en bier in plaats van bouillon en wijn. Dat had ik gemaakt in mei en nu uit de diepvries gehaald. Met een paar vers gekookte aardappeltjes, stukjes komkommer en stukjes feta er bij. En een stuk brood om mee te 'soppen'.
De dag daarna kippensoep. Ik heb gekozen voor min of meer de variant Hollandse kippensoep maar dan met alleen ui en geen prei. En de bouillon en de kip waren dus al klaar. Stukjes wortel, ui en veel fijngesneden bladselderij en peterselie zo'n 10 minuten laten meekoken met de hete bouillon met de gare stukken kip er in. Handiger in de pan dan in de soepmaker :-). Daarna nog een salade van spitskool, sinaasappel en avocado. In plaats van sinaasappel een rode grapefruit, ook lekker.
Ik was een beetje aan het opruimen in de diepvriezer en heb vervolgens een slowcookermaaltijd ontdooit. Een Franse stoofschotel maar wel zeer aangepast (zie blogpost 31 mei). Omdat er toen een probleempje was met de toegevoegde linzen, nu na ontdooien een kleine drie kwartier lekker doorgesudderd in een pan. Heerlijke maaltijd met een salade van Romainesla met komkommer, twee al eerder gekookte aardappeltjes in stukjes en een halve appel met wat mayonaise.
En ook in diezelfde blogpost is de wortel-linzensoep uit de soepmaker beschreven. Dat deel wat ingevroren was op donderdag gegeten. Met lekker desembrood (van de bakker) en flink wat verkruimelde feta.
Een in roomboter gebakken biefstuk van onze geweldige vleesleverancier met een salade van Romainesla en spitskool aangemaakt met olijfolie en peper en een stuk brood een goede maaltijd voor de vrijdag.
En toen was er weer een visite-dag. Deze keer met een uitgebreide lunch in plaats van een diner. Of.... 'een vroeg diner'.
Als starter wortelsoep met curry uit de soepmaker. Vorige week ook gemaakt, maar die vonden wij zelf zo lekker, dat het nog wel een keer kon voor nieuwe gasten. Met zelfgebakken kleine broodjes. Alleen de broodmachine begaf het direct, dus met de hand gekneed. Toch iets minder mooi gerezen. Jammer. Maar de smaak was prima, luchtig genoeg.
Daarna een heerlijke paddenstoelenragout, gemaakt met oesterzwammen en kastanjechampignons. De helft van alle ingrediënten en voor ieder één half plakje bladerdeeg.
Een gerechtje met kidneybonen en feta was het vervolg. Ik heb gekozen voor biologische boontjes uit een pot. De basilicum, feta en balsamico kwamen er later pas weer bij. Geserveerd met een klein (halve hoeveelheden) sojabrood in de airfryer versgebakken met tijm en rozemarijn uit de kruidentuin en kort geroosterde zonnebloempitten. Zonder bakpapier op de met een beetje olie ingespoten grillplaat in ongeveer 20 minuten op 180°. Goed gelukt.
Dan nog een stukje op het vuur gegrilde Dorade met een lichte salade van spinazie met geitenkaas. Twee flink vissen met 4 personen. En voor de salade maar 100 gr spinazie gebruikt. Heerlijk met die warme geitenkaas, even een minuutje of 2 in de airfryer.
Een stukje Franse kaas voor de liefhebbers. Deze keer een Boerenbrie, Chèvre d'Or en Bleu d'Auvergne, allemaal rauwmelkse kazen. Er werd gretig gebruik van gemaakt.
En als zoet nagerecht Sticky Pecan Pie, gemaakt in de kleine pan van de dubbele slowcooker.
Meng 130 gram volkorenmeel en 86 gram bloem, 4 eetlepels poedersuiker, snufje zout en ½ theelepel bakpoeder, doe daarna 160 gram koude boter in stukjes er door en voeg een voor een 2 eetlepels koud water toe. Maak een bal zonder verder te kneden en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg daarna op een met meel bestoven werkvlak uit tot de dikte van ½ centimeter. Bekleed daarmee bodem en wanden van de met wat boter ingesmeerde pan van de slowcooker. Zet opzij.
Voor de vulling: meng 170 gram honing, 3 eiwitten, 1 eetlepel vanille-extract, 1 eetlepel bruine rum, 1 theelepel kaneel, 3 eetlepels maïzena met 375 gram pecannoten, grof gehakt. Lepel de vulling in de pot met deeg. Deksel er op en zet 4 uur op laag of 2½ uur op hoog.
Hoeveelheden zijn omgezet vanuit een recept met cups. Walnoten of hazelnoten kiezen kan natuurlijk ook.
Dit was een lunch. Gasten arriveerden om 14.00 uur, maar we begonnen met eten om 15.00 uur. Om 20.30 was (bijna) alles op, inclusief een dessertwijn bij de Pecan Pie of een kopje koffie met een drankje. Van de Pie nog een flink stuk meegegeven. Wel echt erg lekker, voor herhaling vatbaar.
De soep, ragout en bonen waren de dag tevoren klaargemaakt, de rest in de ochtend en net voor opdienen afgemaakt. Door steeds tussen de gangen wat tijd te nemen, is even in de keuken geen bezwaar. Al met al, een mooie maaltijd die gewaardeerd werd. En geen aandacht voor foto's :-).
Direct na de maaltijd, met de schoorsteen en de deur nog een open, van alle graten, koppen, vulling, nog een heerlijke visbouillon gemaakt. Misschien daar vanavond maar een soepje mee maken.
Intussen heb ik ook op Hebban Culinair weer een stukje staan. Het heet nu column in plaats van blog en je vindt het onder de kop Columns, maar dat maakt niet heel veel uit. Over appels en peren met een paar leuke recepten. Het laatste zinnetje, over mijn blog, klopt niet, maar is misschien intussen wel hersteld.
Goulash uit de snelkookpan met 3 kleuren paprika en bier in plaats van bouillon en wijn. Dat had ik gemaakt in mei en nu uit de diepvries gehaald. Met een paar vers gekookte aardappeltjes, stukjes komkommer en stukjes feta er bij. En een stuk brood om mee te 'soppen'.
De dag daarna kippensoep. Ik heb gekozen voor min of meer de variant Hollandse kippensoep maar dan met alleen ui en geen prei. En de bouillon en de kip waren dus al klaar. Stukjes wortel, ui en veel fijngesneden bladselderij en peterselie zo'n 10 minuten laten meekoken met de hete bouillon met de gare stukken kip er in. Handiger in de pan dan in de soepmaker :-). Daarna nog een salade van spitskool, sinaasappel en avocado. In plaats van sinaasappel een rode grapefruit, ook lekker.
Ik was een beetje aan het opruimen in de diepvriezer en heb vervolgens een slowcookermaaltijd ontdooit. Een Franse stoofschotel maar wel zeer aangepast (zie blogpost 31 mei). Omdat er toen een probleempje was met de toegevoegde linzen, nu na ontdooien een kleine drie kwartier lekker doorgesudderd in een pan. Heerlijke maaltijd met een salade van Romainesla met komkommer, twee al eerder gekookte aardappeltjes in stukjes en een halve appel met wat mayonaise.
En ook in diezelfde blogpost is de wortel-linzensoep uit de soepmaker beschreven. Dat deel wat ingevroren was op donderdag gegeten. Met lekker desembrood (van de bakker) en flink wat verkruimelde feta.
Een in roomboter gebakken biefstuk van onze geweldige vleesleverancier met een salade van Romainesla en spitskool aangemaakt met olijfolie en peper en een stuk brood een goede maaltijd voor de vrijdag.
En toen was er weer een visite-dag. Deze keer met een uitgebreide lunch in plaats van een diner. Of.... 'een vroeg diner'.
Als starter wortelsoep met curry uit de soepmaker. Vorige week ook gemaakt, maar die vonden wij zelf zo lekker, dat het nog wel een keer kon voor nieuwe gasten. Met zelfgebakken kleine broodjes. Alleen de broodmachine begaf het direct, dus met de hand gekneed. Toch iets minder mooi gerezen. Jammer. Maar de smaak was prima, luchtig genoeg.
Daarna een heerlijke paddenstoelenragout, gemaakt met oesterzwammen en kastanjechampignons. De helft van alle ingrediënten en voor ieder één half plakje bladerdeeg.
Ingrediënten Bonengerechtje |
Dan nog een stukje op het vuur gegrilde Dorade met een lichte salade van spinazie met geitenkaas. Twee flink vissen met 4 personen. En voor de salade maar 100 gr spinazie gebruikt. Heerlijk met die warme geitenkaas, even een minuutje of 2 in de airfryer.
Een stukje Franse kaas voor de liefhebbers. Deze keer een Boerenbrie, Chèvre d'Or en Bleu d'Auvergne, allemaal rauwmelkse kazen. Er werd gretig gebruik van gemaakt.
En als zoet nagerecht Sticky Pecan Pie, gemaakt in de kleine pan van de dubbele slowcooker.
Meng 130 gram volkorenmeel en 86 gram bloem, 4 eetlepels poedersuiker, snufje zout en ½ theelepel bakpoeder, doe daarna 160 gram koude boter in stukjes er door en voeg een voor een 2 eetlepels koud water toe. Maak een bal zonder verder te kneden en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg daarna op een met meel bestoven werkvlak uit tot de dikte van ½ centimeter. Bekleed daarmee bodem en wanden van de met wat boter ingesmeerde pan van de slowcooker. Zet opzij.
Voor de vulling: meng 170 gram honing, 3 eiwitten, 1 eetlepel vanille-extract, 1 eetlepel bruine rum, 1 theelepel kaneel, 3 eetlepels maïzena met 375 gram pecannoten, grof gehakt. Lepel de vulling in de pot met deeg. Deksel er op en zet 4 uur op laag of 2½ uur op hoog.
Hoeveelheden zijn omgezet vanuit een recept met cups. Walnoten of hazelnoten kiezen kan natuurlijk ook.
Dit was een lunch. Gasten arriveerden om 14.00 uur, maar we begonnen met eten om 15.00 uur. Om 20.30 was (bijna) alles op, inclusief een dessertwijn bij de Pecan Pie of een kopje koffie met een drankje. Van de Pie nog een flink stuk meegegeven. Wel echt erg lekker, voor herhaling vatbaar.
De soep, ragout en bonen waren de dag tevoren klaargemaakt, de rest in de ochtend en net voor opdienen afgemaakt. Door steeds tussen de gangen wat tijd te nemen, is even in de keuken geen bezwaar. Al met al, een mooie maaltijd die gewaardeerd werd. En geen aandacht voor foto's :-).
Direct na de maaltijd, met de schoorsteen en de deur nog een open, van alle graten, koppen, vulling, nog een heerlijke visbouillon gemaakt. Misschien daar vanavond maar een soepje mee maken.
Intussen heb ik ook op Hebban Culinair weer een stukje staan. Het heet nu column in plaats van blog en je vindt het onder de kop Columns, maar dat maakt niet heel veel uit. Over appels en peren met een paar leuke recepten. Het laatste zinnetje, over mijn blog, klopt niet, maar is misschien intussen wel hersteld.