Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
Privacyverklaring
▼
zondag 26 juli 2015
Koken, bakken, stoven en verjaardag vieren. Heerlijke week.
De nieuwe week zijn we begonnen met een eenvoudig maal. Witlofsalade met gekookt ei, zelf gesneden verse frietjes uit de airfryer en voor de partner 2 haringen er bij. Ik eet wel vis, maar geen haring. De frieten gesneden met een apparaatje waardoor ze allemaal ongeveer gelijk zijn, 625 gram, daarna ½ uur in het koude water gezet, goed gedroogd en toen in een plastic zak gedaan met een kleine eetlepel olie. De airfryer voorverwarmd op 200° en daarna zo'n 20 minuten op 180° met tussendoor een paar keer schudden en nog 5 minuten op 200°. Mooie frieten, maar te snel niet meer echt krokant. Maar met de salade en de eieren en haring toch een smakelijk maal.
De volgende dag hebben we eten meegenomen naar zwager in Middelburg die pas uit het ziekenhuis was gekomen. De pastasaus van vorige blog uit de vriezer gehaald en deze aangevuld met gebakken gerookte spekjes, ui, wortel en nog wat verse kruiden. Elleboogjesmacaroni gekookt. Alles gemengd met geraspte kaas en bij elkaar in een ovenschaal gedaan. Ter plekke in de oven gezet voor ongeveer 40 minuten op 200° waarvan de laatste 10 met een laagje geraspte kaas er op. Er bij een salade van Romaine en een desembrood. De vissoep van zaterdag is in een koeltas meegegaan als voorgerecht. En er werd van gesmuld.
De dag daarna weer op reis, maar nu zonder eten mee te nemen :-). Na het bezoek aan een vriend in een revalidatiecentrum aan de late kant weer thuis en iets eenvoudigs gedaan. Twee kiploempia's van de poelier na voorverwarmen 10 minuten in de airfryer gestopt op 180°. Een paar tomaatjes er bij en O.K.
Op woensdag weer eters in huis. Een curry met aardappelen, wortelen en champignons was de basis. Daarbij een salade van Romainesla. Naast de curry en de salade gemarineerde stukjes hamlap. Van het laatste gerecht heb ik alleen de marinade gebruikt en dat zo'n 6 uur. Het was een pond vlees dus van alle ingrediënten iets extra genomen. Wat betreft de curry, geen kardemom in huis, iets meer aardappelen en wortelen en iets minder champignons, iets minder crème fraïche (geen zure room dus) en verder wel gedaan wat er in het recept stond. Ik had ook nog een pan Zeeuwse Vlegel gekookt, maar dat was niet echt nodig. Die dus maar in de diepvries gezet voor later. De curry en het vlees waren heel smakelijk.
Maïskolven uit de airfryer. Ik heb de keuze gemaakt voor de aluminiumvariant. Ik had nog wat zelfgemaakte kruidenboter in de diepvries staan. Met vooraf een avocado puur met een beetje peper en bij de kolf een aardappeltje over uit de curry en wat sla. En op deze manier klaargemaakt echt heerlijk sappig en naar kruidenboter smakend zo'n maïskolf. Inderdaad na 10 minuten even gedraaid, maar ik vraag me af of dat wel nodig was. Met een lekker glas wijn van de Nederlandse wijnboer in Frankrijk dhr. Ilja Gort.
Het grote feest deze week. Mijn verjaardag vierde ik op zaterdag samen met die van mijn (stief)kleindochter die op mijn dag is geboren inmiddels al weer 21 jaar geleden. We kookten vanuit 4 verschillende keukens. Mijn aandeel is o.a. een gehaktbrood en een Franse stoofschotel uit de crockpot. Daarnaast ook nog zorg voor de glutenvrije vriendin met een hartige taart en bijzondere glutenvrije broodjes uit de oven. En vanuit een ver verleden, toen we nog echt grote feesten organiseerden, bitterkoekjespudding. Toen een emmer, nu een flinke schaal :-). Er was geen spinazie bij de biowinkel, daarom heb ik verse andijvie gebruikt in de hartige glutenvrije taart. En bestrooid met o.a. zonnebloempitten in plaats van lijnzaad. Verder volgens recept gewerkt. De broodjes zien er helemaal niet uit als op het plaatje. Ze zijn gebakken in papieren muffin-vormpjes en die zijn niet erg stevig dus liep het beslag wat weg. De pudding heb ik gemaakt met volle melk, vanillesuiker, oersuiker en griesmeelpudding uit een pak; hoeveelheden volgens recept op het pak. Vlak voor het in de vorm gieten zijn er flink wat bitterkoekjes door geroerd en een paar er op voor de versiering. En daarna direct afgedekt met huishoudfolie om een dik vel te voorkomen.
Het gehaktbrood ook op vrijdag gemaakt en de saus van ketchup, mosterd, worcestershire-saus en een beetje suiker gekookt en er apart bij gegeven de volgende dag. Dus koud geserveerd.
Omdat een groot deel op vrijdag moest worden gemaakt, was er niet veel aandacht voor het dagelijks menu op die dag. Het werd rauwe-andijvie-stamppot met gebakken gerookte spekjes en geraspte kaas. Heerlijk hoor.
Op de feestdag zelf vanaf ongeveer 9.00 uur de beide slowcookers aan met 2 kilo hamlap in stukjes en alle andere ingrediënten wat verminderd naar verhouding. Paprika's van ieder 3, 6 uien, 6 teentjes knoflook, 2 preien. Ik heb gekozen voor alleen de witte wijn en en geen bouillon. Ik vind slowcooker-eten eigenlijk altijd te nat vandaar. Een warm gerecht dus voor 's avonds. En alle andere heerlijkheden kwamen vanuit nog eens zo'n 3 andere keukens. Taarten, salades, kippenvleugeltjes, wraps, fruit, brood, fudge, het kon niet op. Het was een bijzonder feest op de dag dat Nederland werd bezig gehouden met een zomerstorm. Maar vroeg in de avond ging de zon schijnen en konden de gasten een spelletje petanque spelen in de tuin. En met een vuur in de vuurkorf zijn de wat jongere gasten nog lang buiten gebleven.
En vandaag; opruim- en restjesdag. En genieten van de grote hoeveelheid cadeaus die ik kreeg waaronder een snijmachine en een rijstkoker. Het huis wordt te klein met al die machines :-).
zondag 19 juli 2015
Pastasaus uit de crockpot, makrelen uit de rookoven, zalige vissoep en brood uit de airfryer.
Op zondag heerlijk gegeten bij de jarige buurvrouw met wraps, gehaktballetjes, saté, spiesjes met tomaatjes, mozzarella en basilicum, en nog veel meer. En ja, we kregen koekjestaart s'middags bij de koffie of zoals ik prefereerde, bij de witte wijn.
Bloemkool, maar dan een beetje anders dan gewoon gekookt met een sausje. Dat was wat we de volgende dag aten. Met bio-babyaardappeltjes uit de magnetron. Wat is bloemkool met kaas toch een heerlijke combinatie. Zeker als de bloemkool niet tot prut is gekookt. Gekozen voor de halve hoeveelheid, maar wel ruim 20 minuten in de oven en dan nog even onder de grill.
De verse tomaten moesten op, dus een tomatensaus gemaakt in de slowcooker. Dit recept als uitgangspunt en deze uitleg als ondersteuning en dan maar hopen dat het een mooie saus wordt. Wat ik heb gedaan: 100 gr Chorizo in stukjes met 2 verse bosuien gebakken in een restje jus, dan in de cooker, daarna een stukje rode en en hele groen paprika gebakken met 3 teentjes knoflook in zelfde pan, dan in de cooker, daarna 500 gr gehakt geruld in zelfde pan, ook in de cooker, daarna 800 gr verse tomaten in stukjes, niet van schil ontdaan, er bij gedaan in de cooker en een flink glas rode wijn. Alleen maar peper toegevoegd, 8 uur op laag en het laatste halfuur verse kruiden er bij, oregano, basilicum, tijm, marjolein en peterselie allemaal uit de kruidentuin. Ik heb ooit ergens gelezen dat gedroogde kruiden aanbevolen worden voor de slowcooker omdat verse kruiden smaak verliezen na zo lange tijd. Vandaar de keuze voor het laatste halfuur. En het was echt heerlijk. Een diepe smaak vergeleken bij een snelle tomaten- of pastasaus. Gegeten met penne en sugar snaps en een stukje brood voor het "soppen". Nog wat brood en brie achteraf. Met een heerlijke rode wijn was het echt weer genieten. Wat over was ingevroren voor een later moment.
Op woensdag, werd mijn recensie over het boek "Ei De beste recepten" geplaatst op Hebban Culinair. Bij deze ook hier het daarin opgenomen en door mij uitgevoerde recept maar dan gefotografeerd.
Ik vind het wel een soort wonder dat alles al bedacht is aan recepten. In de koelkast een flinke rest gekookte linzen en ik wilde gevulde portobello's eten. Gezocht op portobello en linzen. En ja hoor, verschillende leuke mogelijkheden. Dit receptje heb ik als uitgangspunt gekozen. En kerriepasta had ik nog nooit van gehoord. Ik heb een beetje kurkuma, beetje komijnzaad, 1 kruidnagel, koffielepel kerrie en ½ teen knoflook gemalen tot pasta in een vijzel en daar wat kneepjes limoen bij gedaan. De rest van de 3 tenen knoflook uitgeperst, verse blaadjes koriander plus een klein reepje limoen heb ik mee gewarmd met de al eerder gekookte linzen. In een apart pannetje 1 ui en 1 gele paprika gefruit en daarin de flinke koffielepel pasta mee gewarmd. Dit geheel toegevoegd aan het pannetje linzen. De portobello's even bruin gebakken en vervolgens in een ovenschaaltje gedaan overgoten door het linzenmengsel. Na 25 minuten in de oven op 190° samen met een paar gebakken aardappeltjes een aparte maar heerlijke maaltijd. Zonder spinazie.
In de blogpost van 21 juni '15 heb ik verteld over het roken van makrelen zonder pekelen. Dit recept heb ik opnieuw gebruikt met onze gast op donderdag. Nu met 2 (hors)makrelen die nog in de diepvries lagen. In de tafel-rookoven met wat meer rookmot zoals we toen hadden geconstateerd. Het recept van de komkommersalade bij de makreel mag ook best nog een keer. Maar Smokey John moet natuurlijk niet helemaal miskend worden, dus hier ook nog even goed naar gekeken. Geserveerd met een saus met verse kruiden en Zeeuwse Vlegel omdat dat destijds heel lekker was en nog steeds in de voorraad aanwezig. De kruidensaus heb ik gemaakt met 2 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels crème fraîche, 2 tenen knoflook uitgeperst, paar kneepjes limoensap en van verse bieslook, platte peterselie en basilicum ieder een fijngeknipte eetlepel. Flink wat versgemalen peper er door.
De makrelen, niet gepekeld en niets er op van zout en peper en 20 minuten in de rookpan met 1½ lepel houtmot, waren zo ontzettend lekker. Van de resten maar weer een visbouillon gemaakt.
Vooraf aten we trouwens een kleine kiploempia van de poelier, 10 minuten in de airfryer op 200°.
We aten de volgende dag een vissoep. In het recept staat o.a. een pakje 'pastasaus kruiden'. Wat zit daarin? Nou kijk, niet moeilijk om keuzes te maken zonder pakje dus. Ik heb gebruik gemaakt van de soupmaker. Wortel, prei en aardappel in kleine stukjes, 100 gr kabeljauw in stukjes, teentje knoflook en een sjalot in stukjes met een flinke scheut passata di pommodore en een ½ liter visbouillon (vers en deels uit de diepvries) in de soepmaker. Programma gepureerde soep, 23 minuten. Toen de soep klaar was de hete soep in een pan gedaan, de andere helft van de liter bouillon er bij gedaan en wat gescheurde blaadjes basilicum, een beetje selderijblad, nog 150 gr kabeljauw in stukjes, 100 gr Hollandse garnalen en 200 gr gekookte mosselen uit een potje en uit een ander recept nog gekozen om wat mineolarasp en -sap toe te voegen en toen 10 minuten gekookt.
De volgende keer maar de helft maken, want genoeg voor 2 keer voor ons.
Maar heel smakelijk, dat wel! Het in de airfryer gebakken broodje was lekker. Ik heb ook hier weer de helft van de ingrediënten gebruikt, want anders kon het zeker niet in de airfryer en bovendien genoeg voor samen. Goed gerezen na 4 uur maar het was een plakkerig gedoe. Ik heb gekozen voor een glazen ovenschaal die net in het apparaat paste en deze mee gewarmd met het voorverwarmen. Eerst 20 minuten met deksel er op, toen nog 20 minuten zonder deksel. Het werd een mooi en ook lekker broodje, maar de bodem bleef jammer genoeg aan de schaal plakken terwijl ik die toch wel met wat olie had ingesmeerd. Volgende keer meer olie dus.
Zaterdag buiten de deur gegeten met broer en schoonzus bij Proeverij 13 in Ooltgensplaat. Leuk, lekker en gezellig. Vandaag, zondag witlofsalade met ???? Even over nadenken.
Bloemkool, maar dan een beetje anders dan gewoon gekookt met een sausje. Dat was wat we de volgende dag aten. Met bio-babyaardappeltjes uit de magnetron. Wat is bloemkool met kaas toch een heerlijke combinatie. Zeker als de bloemkool niet tot prut is gekookt. Gekozen voor de halve hoeveelheid, maar wel ruim 20 minuten in de oven en dan nog even onder de grill.
De verse tomaten moesten op, dus een tomatensaus gemaakt in de slowcooker. Dit recept als uitgangspunt en deze uitleg als ondersteuning en dan maar hopen dat het een mooie saus wordt. Wat ik heb gedaan: 100 gr Chorizo in stukjes met 2 verse bosuien gebakken in een restje jus, dan in de cooker, daarna een stukje rode en en hele groen paprika gebakken met 3 teentjes knoflook in zelfde pan, dan in de cooker, daarna 500 gr gehakt geruld in zelfde pan, ook in de cooker, daarna 800 gr verse tomaten in stukjes, niet van schil ontdaan, er bij gedaan in de cooker en een flink glas rode wijn. Alleen maar peper toegevoegd, 8 uur op laag en het laatste halfuur verse kruiden er bij, oregano, basilicum, tijm, marjolein en peterselie allemaal uit de kruidentuin. Ik heb ooit ergens gelezen dat gedroogde kruiden aanbevolen worden voor de slowcooker omdat verse kruiden smaak verliezen na zo lange tijd. Vandaar de keuze voor het laatste halfuur. En het was echt heerlijk. Een diepe smaak vergeleken bij een snelle tomaten- of pastasaus. Gegeten met penne en sugar snaps en een stukje brood voor het "soppen". Nog wat brood en brie achteraf. Met een heerlijke rode wijn was het echt weer genieten. Wat over was ingevroren voor een later moment.
Op woensdag, werd mijn recensie over het boek "Ei De beste recepten" geplaatst op Hebban Culinair. Bij deze ook hier het daarin opgenomen en door mij uitgevoerde recept maar dan gefotografeerd.
Ik vind het wel een soort wonder dat alles al bedacht is aan recepten. In de koelkast een flinke rest gekookte linzen en ik wilde gevulde portobello's eten. Gezocht op portobello en linzen. En ja hoor, verschillende leuke mogelijkheden. Dit receptje heb ik als uitgangspunt gekozen. En kerriepasta had ik nog nooit van gehoord. Ik heb een beetje kurkuma, beetje komijnzaad, 1 kruidnagel, koffielepel kerrie en ½ teen knoflook gemalen tot pasta in een vijzel en daar wat kneepjes limoen bij gedaan. De rest van de 3 tenen knoflook uitgeperst, verse blaadjes koriander plus een klein reepje limoen heb ik mee gewarmd met de al eerder gekookte linzen. In een apart pannetje 1 ui en 1 gele paprika gefruit en daarin de flinke koffielepel pasta mee gewarmd. Dit geheel toegevoegd aan het pannetje linzen. De portobello's even bruin gebakken en vervolgens in een ovenschaaltje gedaan overgoten door het linzenmengsel. Na 25 minuten in de oven op 190° samen met een paar gebakken aardappeltjes een aparte maar heerlijke maaltijd. Zonder spinazie.
In de blogpost van 21 juni '15 heb ik verteld over het roken van makrelen zonder pekelen. Dit recept heb ik opnieuw gebruikt met onze gast op donderdag. Nu met 2 (hors)makrelen die nog in de diepvries lagen. In de tafel-rookoven met wat meer rookmot zoals we toen hadden geconstateerd. Het recept van de komkommersalade bij de makreel mag ook best nog een keer. Maar Smokey John moet natuurlijk niet helemaal miskend worden, dus hier ook nog even goed naar gekeken. Geserveerd met een saus met verse kruiden en Zeeuwse Vlegel omdat dat destijds heel lekker was en nog steeds in de voorraad aanwezig. De kruidensaus heb ik gemaakt met 2 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels crème fraîche, 2 tenen knoflook uitgeperst, paar kneepjes limoensap en van verse bieslook, platte peterselie en basilicum ieder een fijngeknipte eetlepel. Flink wat versgemalen peper er door.
De makrelen, niet gepekeld en niets er op van zout en peper en 20 minuten in de rookpan met 1½ lepel houtmot, waren zo ontzettend lekker. Van de resten maar weer een visbouillon gemaakt.
Vooraf aten we trouwens een kleine kiploempia van de poelier, 10 minuten in de airfryer op 200°.
We aten de volgende dag een vissoep. In het recept staat o.a. een pakje 'pastasaus kruiden'. Wat zit daarin? Nou kijk, niet moeilijk om keuzes te maken zonder pakje dus. Ik heb gebruik gemaakt van de soupmaker. Wortel, prei en aardappel in kleine stukjes, 100 gr kabeljauw in stukjes, teentje knoflook en een sjalot in stukjes met een flinke scheut passata di pommodore en een ½ liter visbouillon (vers en deels uit de diepvries) in de soepmaker. Programma gepureerde soep, 23 minuten. Toen de soep klaar was de hete soep in een pan gedaan, de andere helft van de liter bouillon er bij gedaan en wat gescheurde blaadjes basilicum, een beetje selderijblad, nog 150 gr kabeljauw in stukjes, 100 gr Hollandse garnalen en 200 gr gekookte mosselen uit een potje en uit een ander recept nog gekozen om wat mineolarasp en -sap toe te voegen en toen 10 minuten gekookt.
De volgende keer maar de helft maken, want genoeg voor 2 keer voor ons.
Maar heel smakelijk, dat wel! Het in de airfryer gebakken broodje was lekker. Ik heb ook hier weer de helft van de ingrediënten gebruikt, want anders kon het zeker niet in de airfryer en bovendien genoeg voor samen. Goed gerezen na 4 uur maar het was een plakkerig gedoe. Ik heb gekozen voor een glazen ovenschaal die net in het apparaat paste en deze mee gewarmd met het voorverwarmen. Eerst 20 minuten met deksel er op, toen nog 20 minuten zonder deksel. Het werd een mooi en ook lekker broodje, maar de bodem bleef jammer genoeg aan de schaal plakken terwijl ik die toch wel met wat olie had ingesmeerd. Volgende keer meer olie dus.
Zaterdag buiten de deur gegeten met broer en schoonzus bij Proeverij 13 in Ooltgensplaat. Leuk, lekker en gezellig. Vandaag, zondag witlofsalade met ???? Even over nadenken.
zondag 12 juli 2015
Echte bbc buiten, mislukte cake?, heerlijk slowcookervlees, soepjes, kruidenbrood uit de airfryer.
Op de snikhete zondag heb ik als toetje na een barbecue met gasten, een kwarktaart gemaakt, maar dan anders. Griekse yoghurt, crème fraîche en zure room gemengd, honing naar smaak, rasp van een limoen, wat cranberry's en een flinke lepel chiazaad erdoor. In de bodem gedroogde abrikozen verwerkt. Ik heb de yoghurt niet laten uitlekken maar het werd toch best stevig. Zwarte bessen en frambozen uit de tuin maakten het mooi. Erg lekker.
Eerst even de echt Nederlandse etappe van de Tour de France gekeken! Voor de barbecue de avond er voor (door de biologische slager al gekruide) runderworsten, biefstukjes en lamskoteletjes uit de vriezer gehaald. Met olie en knoflook ingesmeerde koteletten en met alleen wat peper en zout en olie ingesmeerde biefstukjes. Salades: tomatensalade met geitenkaas en basilicum met groene olijfolie en peper, geschaafde komkommer met crème fraîche met veel verse knoflook, batavia-sla zonder iets met apart er bij een mengseltje van kleine stukjes chorizo, ringetjes lente-ui, groene olijfolie, zwarte peper en een paar korreltjes zout. Een pompoenpittenbreekbroodje en 2 stokbroodjes even in de oven afgebakken. Een schaaltje lichtgezouten roomboter op tafel is erg aantrekkelijk :-). Met curry uit een fles en zelf gemaakte pesto en in olie ingelegde knoflooktenen. En na een heerlijke regenbui wat erg fijn was voor de tuin, droog met wel wat veel wind, maar een aangename temperatuur in de tuin.
Twee dagen later vier extra eters in huis. De dag daarvoor heb ik alvast een zoet nagerecht gemaakt, een cake met chocola, banaan en wortel in de oven. Zag er mooi uit, maar wel erg stevig!!!
Op die dag resten van de salades deels opgegeten met brood en kaas en verder een verse soep van gemaakt in de soepmaker. Komkommer met knoflooksaus, tomaat met geitenkaas en basilicum, schone sla, de schaaltjes waarin bewaard werd omgespoeld en dit er als vocht bij gedaan, extra water en een eerder gekookte aardappel.
Citroenmelisse uit de tuin in een kan water gedaan en in de koelkast gezet. Een lekkere frisse drank voor de andere dag vooral voor de niet-wijndrinkers
Wat we aten met de visite.
Een soepje met brood, de verse dunne gemengd met een dikke uit de diepvries.
Runderlappen in de slowcooker (hoeveelheden aangepast want 850 gr vlees).
Er bij zilvervliesrijst, een salade van andijvie met een lekkere toevoeging en wat bataviasla met een ander smaakje, een komkommer-avocadosalade en gemarineerde kastanjechampignons.
Voor daarna eerst Franse kaas van de kaasboer en dan de cake, eventueel direct met koffie en een glaasje van het en of ander. De cake was een te zware massa met een bijzonder smaakje wat niet iedereen kon waarderen :-). Maar al de andere gerechten waren gelukkig goed gelukt. En de bijeenkomst was vooral bedoeld om een lijst te maken van eten en drinken en andere benodigdheden voor een gezamenlijk te vieren verjaardag over ruim 2½ week, maar daarover later.
Restjesdag. Van bijna alles nog een beetje over en daarmee voor samen een leuke maaltijd samengesteld voor de volgende dag. En daarna een dag laat thuis uit Rotterdam wegens afscheid van oud-collega met veel plezier en heerlijke hapjes. Weer een lekkere soep gemaakt in de soepmaker van rauwe andijvie, gekookte rijst en komkommer-avocadosalade die niet was opgegaan. Met wat vloeistof van de gemarineerde champignons en een beetje vocht van het vlees uit de slowcooker.
Een toezegging om weer eens een recensie te schrijven over een nieuw kookboek maakte dat ik daar ook een recept uit moest maken. Dat werd een linzencurry met hard gekookte eieren. Ik zal hier melden wanneer de recensie op Hebban is verschenen met het recept.
Het recept van het in de airfryer gebakken kruidenbrood bij de curry, kan ik wel alvast hier geven. Ik heb gekozen voor halve hoeveelheden en het brood gebakken op de grillplaat. Bij de laatste kneedbeurt heb ik er wat zachte verse kaas doorgemengd, want geen korrelige geitenkaas in huis. De 2e kneedbeurt was lastiger dan de eerste want het deeg bleef erg plakkerig tot ik de kaas er door deed. Het rijzen van het deeg heb ik niet in de oven gedaan (had weinig zin om dan daarna de airfryer te gebruiken nietwaar), maar goed afgedekt buiten in de warme zon en de hoeveelheid was inderdaad in ¾ uur verdubbeld. De 2e rijsbeurt op de plaat gedaan weer in de zon. De airfryer voorverwarmd op 200° en daarna op 180° op 10 minuten gezet. Daarna gekeken en er even met een satéprikker in geprikt. Nog 3 minuten er bij op 180° en daarna nog een keer 3 minuten op 200°. Een heerlijk luchtig broodje geworden.
De laatste dag van de blogweek, zaterdag, uit eten bij vrienden. Heerlijk krab-voorafje en een salade met gerookte kip en fruit, lekker en gezellig. En vandaag, zondag, al weer eten bij anderen want de buurvrouw is jarig en heeft behalve lekkere hapjes en slokjes en bijna altijd koekjestaart, haar specialiteit, ook eten voor de gasten.
Op Hebban Culinair is het even stil wat betreft mijn blogposts over kookboeken. Pas halverwege augustus ga ik daar weer door maar dan in column-vorm eens in de vier weken, afwisselend met iemand anders. Dus de column verschijnt eens in de 2 weken, maar de mijne eens in de 4. Wel over kookboeken die in de kast staan. De recensie gaat vandaag de deur uit, dus zal misschien volgende week wel zijn geplaatst.
Eerst even de echt Nederlandse etappe van de Tour de France gekeken! Voor de barbecue de avond er voor (door de biologische slager al gekruide) runderworsten, biefstukjes en lamskoteletjes uit de vriezer gehaald. Met olie en knoflook ingesmeerde koteletten en met alleen wat peper en zout en olie ingesmeerde biefstukjes. Salades: tomatensalade met geitenkaas en basilicum met groene olijfolie en peper, geschaafde komkommer met crème fraîche met veel verse knoflook, batavia-sla zonder iets met apart er bij een mengseltje van kleine stukjes chorizo, ringetjes lente-ui, groene olijfolie, zwarte peper en een paar korreltjes zout. Een pompoenpittenbreekbroodje en 2 stokbroodjes even in de oven afgebakken. Een schaaltje lichtgezouten roomboter op tafel is erg aantrekkelijk :-). Met curry uit een fles en zelf gemaakte pesto en in olie ingelegde knoflooktenen. En na een heerlijke regenbui wat erg fijn was voor de tuin, droog met wel wat veel wind, maar een aangename temperatuur in de tuin.
Twee dagen later vier extra eters in huis. De dag daarvoor heb ik alvast een zoet nagerecht gemaakt, een cake met chocola, banaan en wortel in de oven. Zag er mooi uit, maar wel erg stevig!!!
Op die dag resten van de salades deels opgegeten met brood en kaas en verder een verse soep van gemaakt in de soepmaker. Komkommer met knoflooksaus, tomaat met geitenkaas en basilicum, schone sla, de schaaltjes waarin bewaard werd omgespoeld en dit er als vocht bij gedaan, extra water en een eerder gekookte aardappel.
Citroenmelisse uit de tuin in een kan water gedaan en in de koelkast gezet. Een lekkere frisse drank voor de andere dag vooral voor de niet-wijndrinkers
Wat we aten met de visite.
Een soepje met brood, de verse dunne gemengd met een dikke uit de diepvries.
Runderlappen in de slowcooker (hoeveelheden aangepast want 850 gr vlees).
Er bij zilvervliesrijst, een salade van andijvie met een lekkere toevoeging en wat bataviasla met een ander smaakje, een komkommer-avocadosalade en gemarineerde kastanjechampignons.
Voor daarna eerst Franse kaas van de kaasboer en dan de cake, eventueel direct met koffie en een glaasje van het en of ander. De cake was een te zware massa met een bijzonder smaakje wat niet iedereen kon waarderen :-). Maar al de andere gerechten waren gelukkig goed gelukt. En de bijeenkomst was vooral bedoeld om een lijst te maken van eten en drinken en andere benodigdheden voor een gezamenlijk te vieren verjaardag over ruim 2½ week, maar daarover later.
Restjesdag. Van bijna alles nog een beetje over en daarmee voor samen een leuke maaltijd samengesteld voor de volgende dag. En daarna een dag laat thuis uit Rotterdam wegens afscheid van oud-collega met veel plezier en heerlijke hapjes. Weer een lekkere soep gemaakt in de soepmaker van rauwe andijvie, gekookte rijst en komkommer-avocadosalade die niet was opgegaan. Met wat vloeistof van de gemarineerde champignons en een beetje vocht van het vlees uit de slowcooker.
Een toezegging om weer eens een recensie te schrijven over een nieuw kookboek maakte dat ik daar ook een recept uit moest maken. Dat werd een linzencurry met hard gekookte eieren. Ik zal hier melden wanneer de recensie op Hebban is verschenen met het recept.
Het recept van het in de airfryer gebakken kruidenbrood bij de curry, kan ik wel alvast hier geven. Ik heb gekozen voor halve hoeveelheden en het brood gebakken op de grillplaat. Bij de laatste kneedbeurt heb ik er wat zachte verse kaas doorgemengd, want geen korrelige geitenkaas in huis. De 2e kneedbeurt was lastiger dan de eerste want het deeg bleef erg plakkerig tot ik de kaas er door deed. Het rijzen van het deeg heb ik niet in de oven gedaan (had weinig zin om dan daarna de airfryer te gebruiken nietwaar), maar goed afgedekt buiten in de warme zon en de hoeveelheid was inderdaad in ¾ uur verdubbeld. De 2e rijsbeurt op de plaat gedaan weer in de zon. De airfryer voorverwarmd op 200° en daarna op 180° op 10 minuten gezet. Daarna gekeken en er even met een satéprikker in geprikt. Nog 3 minuten er bij op 180° en daarna nog een keer 3 minuten op 200°. Een heerlijk luchtig broodje geworden.
De laatste dag van de blogweek, zaterdag, uit eten bij vrienden. Heerlijk krab-voorafje en een salade met gerookte kip en fruit, lekker en gezellig. En vandaag, zondag, al weer eten bij anderen want de buurvrouw is jarig en heeft behalve lekkere hapjes en slokjes en bijna altijd koekjestaart, haar specialiteit, ook eten voor de gasten.
Op Hebban Culinair is het even stil wat betreft mijn blogposts over kookboeken. Pas halverwege augustus ga ik daar weer door maar dan in column-vorm eens in de vier weken, afwisselend met iemand anders. Dus de column verschijnt eens in de 2 weken, maar de mijne eens in de 4. Wel over kookboeken die in de kast staan. De recensie gaat vandaag de deur uit, dus zal misschien volgende week wel zijn geplaatst.
zondag 5 juli 2015
Lamsvlees met salami, andijvie met kaas, kippendijen met tomaat, nieuwe slowcooker!
Ik zou graag wat meer willen gaan doen met eetbare bloemen vandaar deze startfoto, Oost-Indische Kers. Zowel bloemen als blad zijn eetbaar en smakelijk. In deze blogpost nog geen recepten maar dat komt er vast een keer van. Hier een mooie site om er van alles over te leren en ontdekken. En nog een met vooral ook veel informatie over welke je wel en welke je niet moet eten.
We zijn deze week op zondag begonnen met het eten van wat over was van het diner met de visite op zaterdag, een stuk lamsham en Mexicaanse salade met corn-chips.
De volgende dag bedacht ik een leuk idee om iets met het laatste restje ham te doen..
Ik heb eerst aardig wat stukjes salami stevig gebakken in de jus van het lamsvlees en toen het lamsvlees in plakken zachtjes mee gewarmd. Echt een leuke combinatie. Wat gewone fijne macaroni gekookt en daarin de pesto verwerkt die ook in het lam zat. En een salade van Romaine-sla met een saus geklopt van verse witte kaas, mayonaise, rode-wijnazijn en flink wat verse peper. Een onverwacht lekker en bijzonder maal.
Andijviestamppot met kaas was een gerecht uit de streekbox. Maar partner houdt er echt niet van dat er kaas in de stamppot zit. Dus er een balletje gehakt bij gemaakt. 2 Grote aardappelen gekookt, 375 gram andijvie gewassen en in smalle reepjes gesneden, 2 lente-uitjes in ringetjes gesneden en glazig gebakken in een klontje boter en daar een flinke scheut room en peper en zout in gedaan. De aardappelen fijngestampt. Vervolgens de andijvie en de weer even opgewarmde lente-ui met de room en zout en peper door de puree gedaan en flink doorgewarmd. Balletjes gehakt intussen gebakken in het mandje van de airfryer. Even voorverwarmd op 200° en daarna de een wat langer dan de ander gebakken op 170°. Grote bal voor de niet-kaas- en klein balletje voor de wel-kaas-keuze. Aan tafel mijn gewenste dosis geraspte kaas door de stamp gewerkt :-).
Daarna 2 dagen achter elkaar niet thuis. Wel lekker gegeten, onder andere een heerlijke lasagne. Elke keer als ik dat eet bij iemand realiseer ik me dat ik dat nog nooit van mijn leven heb klaargemaakt. Gek wel. Het komt er vast een keer van. Maar eerst Kippendijen in kruidige tomatensaus. Het derde gerecht uit de streekbox. Een stoofpotje met kikkererwten.
Eerst 1 teen knoflook snipperen en goudgeel fruiten, dan 1 fijngesneden prei en kleingesneden steeltjes van 10 gram koriander toevoegen. Een grote wortel in kleine stukjes en een potje (400 gr) kikkererwten toevoegen en tenslotte nog een blikje van 200 gram tomatenblokjes met een halve dl water. In ongeveer 25 minuten gaar stoven. De kippendijen (200 gram) in blokjes gesneden goudbruin en krokant bakken in olijfolie en in de pan doen bij de groenten, braadvet wegdoen en de kippendijen pan even afblussen met wat water en dit bij de stoof doen. Serveren met gehakte korianderblaadjes als garnering.
Ik heb gekozen voor 3 verse teentjes knoflook, 300 gram verse tomaten in stukjes en 250 gram wortelen. Bovendien de kikkererwten, maar 200 gram, uit de diepvries gehaald. Iets meer water toegevoegd omdat er geen extra vocht uit de blikjes was. Zo kunnen de blikjes nog even wachten tot later. Lekker met de rest van de cornchips. En afblussen met een scheut witte wijn die je ook drinkt bij je maaltijd is een goed idee :-).
En op de laatste dag van de weblogweek mijn nieuwe slowcooker in werking gesteld. Een recept voor barbecue pork-ribs toegepast op een ribeye van 300 gram. Heb deze morgen een dubbele slowcooker met kleine pannen aangeschaft en gelijk één pan daarvan in gebruik genomen. Met name omdat hij per pan veel kleiner is dan mijn crockpot en bovendien je er twee dingen tegelijk mee kan maken.
Een ui in plakken onderin gelegd. Daarop de ribeye in tweeën gesneden en daarop een mix van flinke scheuten Hoisinsaus en ketchup, 2 schepjes rietsuiker, een scheutje azijn, wat gedroogde oregano en een paar druppels Worcesthershiresaus. Voor de zekerheid een scheutje olie en een heel klein beetje water toegevoegd. En na 6½ uur op low een heerlijk resultaat. Zacht, sappig vlees en de saus was echt voortreffelijk!
Samen met een salade van Romainesla met een restje heel fijne macaroni van een paar dagen geleden, wat verse koriander en flink wat goede olijfolie, peper en lekker zout (d'il de ré) en een paar gekookte aardappeltjes nieuwe oogst.
En vandaag: barbecue met gasten. Vlees: rundersaucijs, lamskotelet, biefstuk; salades, sausjes, kaas en brood. En als het weer verandert kunnen we binnen in de keuken vuurtje stoken :-).
Jubileum! Een jaar geleden begonnen met dit weblog over koken en eten en nog steeds leuk om te doen iedere week.
Binnenkort weer een recensie over een nieuw kookboek op de Hebban site die behoorlijk op de schop is gegaan. Mijn blogpostjes over kookboeken zijn niet meer zichtbaar dus moeten speciaal gezocht worden. Jammer wel. Maar even afwachten hoe het zich verder zal ontwikkelen.
We zijn deze week op zondag begonnen met het eten van wat over was van het diner met de visite op zaterdag, een stuk lamsham en Mexicaanse salade met corn-chips.
De volgende dag bedacht ik een leuk idee om iets met het laatste restje ham te doen..
Ik heb eerst aardig wat stukjes salami stevig gebakken in de jus van het lamsvlees en toen het lamsvlees in plakken zachtjes mee gewarmd. Echt een leuke combinatie. Wat gewone fijne macaroni gekookt en daarin de pesto verwerkt die ook in het lam zat. En een salade van Romaine-sla met een saus geklopt van verse witte kaas, mayonaise, rode-wijnazijn en flink wat verse peper. Een onverwacht lekker en bijzonder maal.
Andijviestamppot met kaas was een gerecht uit de streekbox. Maar partner houdt er echt niet van dat er kaas in de stamppot zit. Dus er een balletje gehakt bij gemaakt. 2 Grote aardappelen gekookt, 375 gram andijvie gewassen en in smalle reepjes gesneden, 2 lente-uitjes in ringetjes gesneden en glazig gebakken in een klontje boter en daar een flinke scheut room en peper en zout in gedaan. De aardappelen fijngestampt. Vervolgens de andijvie en de weer even opgewarmde lente-ui met de room en zout en peper door de puree gedaan en flink doorgewarmd. Balletjes gehakt intussen gebakken in het mandje van de airfryer. Even voorverwarmd op 200° en daarna de een wat langer dan de ander gebakken op 170°. Grote bal voor de niet-kaas- en klein balletje voor de wel-kaas-keuze. Aan tafel mijn gewenste dosis geraspte kaas door de stamp gewerkt :-).
Daarna 2 dagen achter elkaar niet thuis. Wel lekker gegeten, onder andere een heerlijke lasagne. Elke keer als ik dat eet bij iemand realiseer ik me dat ik dat nog nooit van mijn leven heb klaargemaakt. Gek wel. Het komt er vast een keer van. Maar eerst Kippendijen in kruidige tomatensaus. Het derde gerecht uit de streekbox. Een stoofpotje met kikkererwten.
Eerst 1 teen knoflook snipperen en goudgeel fruiten, dan 1 fijngesneden prei en kleingesneden steeltjes van 10 gram koriander toevoegen. Een grote wortel in kleine stukjes en een potje (400 gr) kikkererwten toevoegen en tenslotte nog een blikje van 200 gram tomatenblokjes met een halve dl water. In ongeveer 25 minuten gaar stoven. De kippendijen (200 gram) in blokjes gesneden goudbruin en krokant bakken in olijfolie en in de pan doen bij de groenten, braadvet wegdoen en de kippendijen pan even afblussen met wat water en dit bij de stoof doen. Serveren met gehakte korianderblaadjes als garnering.
Ik heb gekozen voor 3 verse teentjes knoflook, 300 gram verse tomaten in stukjes en 250 gram wortelen. Bovendien de kikkererwten, maar 200 gram, uit de diepvries gehaald. Iets meer water toegevoegd omdat er geen extra vocht uit de blikjes was. Zo kunnen de blikjes nog even wachten tot later. Lekker met de rest van de cornchips. En afblussen met een scheut witte wijn die je ook drinkt bij je maaltijd is een goed idee :-).
En op de laatste dag van de weblogweek mijn nieuwe slowcooker in werking gesteld. Een recept voor barbecue pork-ribs toegepast op een ribeye van 300 gram. Heb deze morgen een dubbele slowcooker met kleine pannen aangeschaft en gelijk één pan daarvan in gebruik genomen. Met name omdat hij per pan veel kleiner is dan mijn crockpot en bovendien je er twee dingen tegelijk mee kan maken.
Een ui in plakken onderin gelegd. Daarop de ribeye in tweeën gesneden en daarop een mix van flinke scheuten Hoisinsaus en ketchup, 2 schepjes rietsuiker, een scheutje azijn, wat gedroogde oregano en een paar druppels Worcesthershiresaus. Voor de zekerheid een scheutje olie en een heel klein beetje water toegevoegd. En na 6½ uur op low een heerlijk resultaat. Zacht, sappig vlees en de saus was echt voortreffelijk!
Samen met een salade van Romainesla met een restje heel fijne macaroni van een paar dagen geleden, wat verse koriander en flink wat goede olijfolie, peper en lekker zout (d'il de ré) en een paar gekookte aardappeltjes nieuwe oogst.
En vandaag: barbecue met gasten. Vlees: rundersaucijs, lamskotelet, biefstuk; salades, sausjes, kaas en brood. En als het weer verandert kunnen we binnen in de keuken vuurtje stoken :-).
Jubileum! Een jaar geleden begonnen met dit weblog over koken en eten en nog steeds leuk om te doen iedere week.
Binnenkort weer een recensie over een nieuw kookboek op de Hebban site die behoorlijk op de schop is gegaan. Mijn blogpostjes over kookboeken zijn niet meer zichtbaar dus moeten speciaal gezocht worden. Jammer wel. Maar even afwachten hoe het zich verder zal ontwikkelen.