Omdat ik Wilfred wil nomineren voor een award moet ik een post schrijven op mijn eigen weblog. Bij deze. Ik nomineer Wilfred Rubens voor Best ed tech / resource sharing blog.
http://www.wilfredrubens.com/
Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
Privacyverklaring
▼
woensdag 30 november 2011
vrijdag 30 september 2011
Een nieuwe start op deze plaats.
Mijn bijdrage aan Kickoff Digitale Zandbak Hogeschool Rotterdam
Mijn werk in en met de digitale wereld.
Nadenkend over hoe ik dit praatje zou in- cq aankleden kwam ik op het idee om het papier mee te brengen. Ik had er het sjouwwerk voor over om indruk te maken op jullie:-). Natuurlijk mag iedereen tijdens de lunch er in kijken. Ze zijn allemaal voorzien van mijn Ex Libris en ze zijn geteld... Zie hier. Deze papieren boeken zijn voor mijn leerproces en ontdekkingstocht van groot belang geweest en nog steeds. Het meeste nieuwe materiaal wat ik nu wil hebben download ik als het kan gelijk op mijn iPad. En als het gaat om teksten op weblogs dan maak ik er op de iPad gelijk een PDF van (met joliprint) en zet hem in mijn iBooks boekenkast.
Het komende half uur hoeft voor mij niet de computer aan. Ik ga vertellen hoe ik zoal gevaren ben en wat dat denk ik betekend heeft en nu betekent voor de HR.
Ik was vanaf een heel vroeg stadium betrokken bij Natschool. Heb samen met collega's destijds een programma gemaakt voor mensen die na een andere studie of baan alsnog HBO Verpleegkundige wilden worden, volledig maatwerk, vrijwel volledig digitaal in Natschool. Ben overigens ook nu nog actief met onze ELO....
En toen kwam Homo Zappiens 1 in 2006, vrijwel nog buiten mijn beeld, maar ik heb wel destijds de lezing van Wim Veen bijgewoond.
Ik ging in september 2007 van IvG, Instituut voor Gezondheidszorg, naar P&O om mijn bijdrage te leveren aan de professionalisering van het personeel.
Homo Zappiens 2 kwam in voorjaar 2008 met Ton Zijlstra, Ernst Phaff en Freddy Veltman als begeleiders en onderzoeker.
Gevolg voor mij: Workshops in de aanbieding in Open Aanbod professionalisering.
Nog een jaar na afsluiting van het grote project in voorjaar 2009 heb ik informele bijeenkomsten georganiseerd met een broodje bekostigd door P&O. Die werden aardig bezocht, maar toch verliep het weer op een goed (of eigenlijk kwaad) moment. Alles moest in eigen tijd en experimenteel zoeken naar wat bindt vraagt tijd ook buiten het samen zijn.
Bij de start van de Master Leren & Innoveren ben ik gestart met onderwijs over Homo Zappiens/ web 2.0/nieuwe media/social media/ digitaal leren/netwerkleren/m- en e-leren enzovoort. Dat doe ik nu voor het 3e jaar.
Tijdens Hzap08 is op de Hogeschool gestart met Yammer. Op dit moment overigens lastig vanwege nieuwe mailextensie hr ipv hro, dus even 2 verschillende Yammers, maar we proberen iedereen over te krijgen :-). In de afgelopen jaren zijn er toch zo'n 500 collega's al dan niet erg actief voorbij gekomen. En op dit moment is er weer behoorlijke groei. Ik deel er heel veel links die ik vind via mijn netwerk en mijn feedreader. Ook professionalisering...
Ik ben op het moment ingeschreven bij mijn 4e MOOC, Massive Open Online Course, Canadese professoren, connectivisme, netwerk, leren zonder diploma.
Heb deelgenomen aan Teachmeets in het land.
Heb inmiddels trainingen op maat gedaan voor docenten iLab-excellent IvL-ISO, Mediatheekmedewerkers, docenten MIZ, praatje tijdens Natschoolvergadering. Paar keer kort praatje in QuickStart nieuwe docenten.
Dit jaar doe ik 3 verschillende soorten workshops, 2 voor docenten, 1 voor iedereen.
En nu, eindelijk, is mijn indruk, gaat het echt leven hier op de Hogeschool dat we een ander tijdperk zijn ingerold.
Mijn ervaring is dat er een zorg is m.b.t. gebruik kunnen maken van programma's, applicaties, mogelijkheden vanwege al dan niet gesloten zijn, virussen, gehackt kunnen worden. Een andere zorg is dat iets gestart kan zijn en dan veranderen de voorwaarden, eerst gratis, daarna betaald, of gratis maar met veel reclame. Ervaring met Ning b.v.
Tijd om te ontwikkelen is zeer beperkt. Theoretische onderbouwing zoals b.v. met TPACK, digitaal onderwijs ontwerpen, digitale didactiek is nog niet massaal doorgedrongen.
Er zijn veel zorgen over al dan niet samenwerken in een netwerk met studenten, Facebook gebruiken als studieplek bijvoorbeeld, in groepen samenwerken in Linkedin, Twitter toepassen om in contact te zijn over opdrachten...
Het wordt allemaal gedaan en geprobeerd, ieder voor zich, soms gedeeld met collega's, soms erg individueel, soms gewoon omdat het leuk is, soms omdat het echt onderbouwd het leren ondersteund. Wiki's, social sites als Twitter en Facebook, games, langzaam aan verandert ook hier bij ons het onderwijs.
Uiteindelijk gaat het niet om de tools of de techniek, maar om faciliteren van leren. Delen, samenwerken/co-creatie, deskundigheid halen waar het is, netwerkleren, informeel leren, e-learning, m-learning, leren met je mobiel of tablet, e-boeken ipv papier, interactief nou ja, enzovoort, het kan allemaal helpen bij het faciliteren van de lerende. Maar inzetten van welk medium dan ook zonder nagedacht te hebben wat men er mee wil bereiken, wat de toegevoegde waarde is, leidt misschien soms wel tot leuker maar niet altijd tot beter onderwijs.
En o ja, volgende maand start een bijzonder traject bij P&O, 6 eerder op de HR gefunctioneerd hebbende excellente peercoaches die docent zijn geworden, krijgen een begeleid traject en we gaan werken met iPads. Talentdevelopment, van peercoach naar docent.
Mijn PLE, Personal Learning Environment, en PLN, Personal Learning Network, zijn groot en internationaal, opbouwen daarvan kost tijd, maar is zeer de moeite waard, docenten zouden dat voor zichzelf en hun studenten moeten willen ontdekken. En Twitter is trouwens voor mij de belangrijkste plek om met leren en ontdekken bezig te zijn.