Wat is een weblog bijhouden toch een moeizame opgave voor mij blijkbaar. Alweer is het 4 weken geleden. Toch is er intussen van alles gepasseerd wat de moeite waard was om iets over te zeggen.
Ik heb, na heel lang aarzelen, eindelijk besloten een Mac Book Pro aan te schaffen. Die is intussen al weer ruim een week binnen en ik begin aardig te wennen aan dit apparaat. Het aller, aller, meest opvallend voor mij is hoe razendsnel alles gaat. Ik was behoorlijk gefrustreerd geraakt door een Windows-laptop waar alles eindeloos duurde. Ook was die machine opnieuw helemaal vast komen te zitten en gaf de deskundige in de winkel het advies om hem helemaal leeg te maken en opnieuw te beginnen. Geen groot drama wat betreft verlies van inhoud, want ik ben een tamelijk trouwe backupper, maar wel eindeloos gedoe voor alles weer goed werkt en almaar die nieuwe meldingen van nieuwe downloads die echt moeten. Logisch als je je programma er op zet van toen het ding werd gekocht en je dus helemaal opnieuw begint, maar wel heel erg vertragend. En nu dus over op een Mac. Ik wilde dat eigenlijk al langere tijd omdat in mijn workshops steeds vaker docenten deelnemen die binnen komen met een Mac en ik er helemaal niets vanaf wist. Nu dus zo langzaamaan wel. Leuke zoektocht. Soms heel verwarrend, eenvoudige dingen als "waar is de deletetoets?". Soms heel aarzelend, moet ik ja of nee Windows erop zetten? Soms alleen maar blij en enthousiast, je doet hem open en alles werkt en is er, hoe bestaat het. Blij met deze beslissing dus.
Gisteren, zaterdag 6 maart, heb ik uren achter de Mac doorgebracht kijkend en luisterend naar optredens van zeer deskundige mensen op het gebied van digitalisering en onderwijs. Ik ga hier even alle twitternamen noemen zodat iedereen die dit leest ze daar in ieder geval kan vinden.
@acarvin @mwesch @henryjenkins @opencontent @nkhosla @lessig @jayrosen_nyu @jeffjarvis @ginab @gsiemens @dancohen @asbruckman @ddmeyer @chrislehmann
Wat een bijzondere middag en avond was dat. De bijeenkomst vond plaats in New York en werd direct via lifestream uitgezonden over de wereld. Dat alleen al, dat je zoveel kunt leren op zo'n grote afstand. Geweldig. Op de YouTube site van TEDx worden de video's allemaal verzameld.
http://www.youtube.com/user/TEDxTalks
Voor mij was het leuk om een aantal mensen tegen te komen bij de presentatoren en vooral ook in de chatroom die ik virtueel ken van #CCK08 / #CCK09 en Twitter en Facebook. Het hebben van zo'n internationaal netwerk is toch echt zeer de moeite waard. Niet alleen de presentatoren zijn namelijk deskundigen, ook veel van de participanten, bijna 600 aanwezigen bij de lifestream, zijn dat. Het geleverde commentaar is soms minstens zo verhelderend als wat de spreker verkondigt. Maar, wat moet ik nu met al die kennis en al dat weten in mijn baan..... Hoe moet ik al die anderen er van overtuigen dat er echt rigoureus iets moet veranderen in het onderwijs. Opnieuw maar tegen mezelf zeggen: kalm aan, dan breekt het lijntje niet. Ik ben al heel blij met het feit dat ik zelf kennis kan nemen van al die gedachten over het anders leren, anders onderwijs inrichten.
En, het ziet er naar uit dat de training van de docenten die zich gaan bezig houden met begeleiden van studenten in een Honoursprogramma van 2 instituten op onze Hogeschool Rotterdam, het ISO, instituut sociale opleidingen en het IVL, instituut voor leraren, zal doorgaan. Daar zal het ook met name gaan over anders met onderwijs en leren omgaan, web 2.0, digitaal leren, digitale didactiek, dus kan ik weer een beetje kwijt van wat ik zelf zoal tegenkom op dat gebied.
Verder ben ik nog bezig met zicht proberen te krijgen op onze ELO N@tschool versie 11. Als keyuser voor de afdeling P&O is het mijn taak minimaal te begrijpen wat er verandert en wat dat voor consequenties heeft voor gebruikers. Ook ben ik aan het zoeken naar hoe N@tschool breder toegepast kan worden bij de Professionalisering van het personeel, waar mijn werkzaamheden zich afspelen.
Komende week naar een stukje IPON, http://www.ipononline.nl/ , pas laat omdat ik eerst een workshop Persoonlijk Ontwikkel Plan moet draaien in de ochtend. Ik hoop om 16.00 uur aanwezig te zijn bij de presentatie van Willem Karssenberg, @trendmatcher op Twitter, over het gebruik van vele muizen voor interactie tijdens een presentatie. Verder gelukkig weer eens naar de Teachmeet. Een prachtige informele manier van leren van en met elkaar, http://teachmeetnlipon2010.pbworks.com/ Zo'n Teachmeet bezoeken raad ik echt iedereen die in het onderwijs werkzaam is zeer aan!!!
Weer veel te doen en te leren ook de komende tijd.