zondag 15 april 2018

Verse pasta, yoghurttaart, bloemkool en varkenshaas uit de airfryer, lekker soepje, aubergine uit de slowcooker en alvast genoten van de Brandt en Levie leverantie.



Een uitgebreide (warme) lunch met vrienden op zondag. Een hapje vooraf met o.a. door de chef van auberge du notaire zelf gemaakte harde worst. Ook een schaaltje olijven en een kommetje olie met balsamicocrème, lekker om stukjes brood in te dopen.

Voor het gevulde eitje heb ik gekozen voor de variant met cheddar met fijngesneden plakjes ham in plaats van bacon.

Zelf penne gemaakt met de pastamachine (250g semolina, 1 groot ei, scheutje olijfolie aangevuld tot 120cc, dus niet volgens de aanwijzingen in de handleiding) en bereid met verse salie en boter. Ik had de pasta een dag voor dit etentje gemaakt, toen zag het er goed uit. Weggezet met een klein beetje olie, maar was bijna niet te doen de volgende dag. Na het koken niet aantrekkelijk om te zien. En dan ook nog een fout gemaakt met de salieboter. Deze had ik in de ochtend gemaakt en bij het opwarmen ging de romige boter over in bruine dunne boter. Men vond het geheel wel smaken, maar ik vond het heel jammer. Als ik dit nog eens wil, dan dus kort voor het eten de pasta draaien en pas tijdens het koken de salieboter maken. Ach ja, al doende....

Voor de tomatensalade de tomaten gemarineerd. Was heerlijk bij de saliesmaak van de pasta. Ik had zowel rode als groene basilicum.
Ook nog dikke plakken ham opgerold er bij.

Bij het kaasje, zwaluwgekwetter, serveerde ik wat abrikozenchutney eerder gemaakt door broer en schoonzus. Goede combinatie.

Het yoghurttaartje deze keer gemaakt met 125 cl Griekse yoghurt, 175 g zelfrijzend bakmeel, 60 g boter, 3 eieren en 150 g suiker en een scheut citroensap. Paste nu wel in de airfryer, dus op 155° 40 minuten gebakken. Heerlijk met een schepje yoghurt en zaterdag gemaakte compote.

En omdat het prachtig weer was, heerlijk de hele tijd buiten, begonnen met koffie om 13.30 en afgesloten met koffie om 19.30 uur. Leuke langzame late lunch.

Van het hebben van eters (en ook van onszelf) blijven soms restjes over. Maandag daarom maar eens een en ander weggewerkt. Soep gemaakt in de soepmaker van vulling van het haantje, doosje gekookte bonen, wat bietjessalade, tomatensalade en een beetje pasta met salie, en water natuurlijk. Lekker voor de lunch en de rest ingevroren. Verder 's avonds wat sla gemengd met stukjes kip en de rest van de vulling van de eitjes, biobaby-aardappeltjes uit de magnetron en nog een ½ plak dikke ham.

Een schoonzus stond met haar camper een paar dagen op camping De Oude Maas en nodigde ons uit bij haar te komen eten dinsdag. Weer een prachtige dag, uren buiten aan het water met lekkere hapjes en daarna in de camper een heerlijke maaltijd met gevulde pasta.


De volgende dag moest echt het restant van de zaterdagse afhaalchineesmaaltijd op. Voor samen nog ruim genoeg vlees, ei en bami.

Donderdag bloemkoolschoteltje uit de airfryer. Met een halve bloemkool en dus de rest ook gehalveerd. Verdeeld over 2 schaaltjes die precies op de bakplaat pasten. Eerst 8 minuten 170° en toen nog 5 op 150°. Heerlijk. Een harde worst van de Amsterdamse worstmakers uitgebakken. Met gebakken biobaby-aardappeltjes.

Vrijdag aubergine uit de kleine slowcooker. Mijn slowcookerpan kan niet op het vuur, dus eerst even apart 2 sjalotten, 2 tenen knoflook en 2 tomaten (200g) in stukjes aangebakken en met een schepje tomatenpuree, wat peper en een puntje suiker laten pruttelen. Ik had verse oregano, net lekker boven de grond, dus die een klein handje met de verse basilicumblaadjes in de pot verdeeld. Met 1 aubergine en ½ rode paprika de laagjes opgebouwd. Ik hou niet zo van iets voorbakken als ik de slowcooker gebruik, maar bij een nieuw recept ben ik dan toch maar volgzaam. Het ruikt dan alvast lekker in de keuken nietwaar. Na 4 uur op laag opgediend. Het was heerlijk. En we aten het samen met een stuk witbrood en 150g gesneden porchetta wat in mijn 2 maandelijks abonnement zat. Echt een geweldige combinatie.

En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, een varkenshaas met kaassaus, salade en rijst. Een recept origineel uit het Griekse kookboek met fetasaus. Er lag nog een klein stuk feta, dat heb ik aangevuld met andere kaassoorten zoals een rest al geraspte cheddar en een doosje roomkaas wat op moest. Voor de varkenshaas van 350g is volgens recept 175 g kaas nodig, ongeveer 110 cc slagroom en ongeveer 45 g boter (origineel: 800 g vlees, 400 g feta, ¼ liter slagroom en 100 g boter). Boter smelten, verkruimelde feta, en de andere kaas dus, toevoegen, laten smelten en slagroom en wat peper erdoor roeren. Heerlijk, maar had best iets minder mogen zijn. De varkenshaas, ingesmeerd met een beetje olie,  heeft 18 minuten op 180° in de voorverwarmde airfryer gebakken op de grillplaat. De laatste 5 minuten nog even omgedraaid. Heerlijk sappig en lekker bruin. Van Chinese kool een salade gemaakt met wat mayonaise en mango-azijn en peper. Omdat er ook nog steeds skordalia in de koelkast stond, nog een schaaltje komkommerschijfjes er bij gezet. En met 1 kommetje basmatirijst en 300 cc bouillon en 50 g boter heerlijke pilaf gemaakt. En ondanks het nieuws over het gebruik van wijn, toch maar een lekker glas Grieks wit er bij gedronken.

En vandaag, zondag..., ik denk een maaltijd van kleine hapjes uit de koelkast. Maar daarover later maar weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten