zondag 25 februari 2018

Mooi kookboek, eten met en bij anderen, zuurkool uit de slowcooker, scholfilet en een quiche uit de airfryer, compote uit de soepmachine.

Eten omdat er nu eenmaal iets gegeten moet worden, dat was deze zondag. Ik at alleen. Een beetje hutspot aangevuld met een paar gebakken aardappeltjes en een rest champignons met spekjes en hamblokjes van zaterdag. Lekker opgebakken en een glas rode wijn erbij, prima. En intussen wel gestudeerd op heerlijkheden van ik denk wel de beroemdste kok van de Franse keuken, Escoffier. Een boek wat ik nog niet had en nu heb gekocht voor erg weinig geld. Kookboeken lezen is echt een plezier voor mij.
Gemaakt door kleindochter van zwager. 

Maandag op bezoek bij jarige zwager in Middelburg. Heerlijke pindasoep met brood, een lekker mangotoetje en ook nog taart. Overigens niet dat mooie poesje maar een taart die zwager zelf had gebakken.

Dinsdag at ik in Rotterdam in verband met een bijeenkomst van mijn oude werkgever. Was een leuke dag begonnen met lunch in het ARThotel, daarna een mooi programma (Mentoren op Zuid) en dan nog weer borrel met hapjes en heerlijk eten van de Wijkkeuken van zuid in het Gemaal op Zuid. En natuurlijk vooral ook heel leuk om oud-collega's te ontmoeten. Thuis werd het biefstuk met brood, naar tevredenheid heb ik begrepen :-).

Woensdag de hele dag de kleinzoon van ruim 3 maanden in huis. En aan het eind van de dag samen gegeten met de ouders. Ik maakte een broccolihap in de wok van 1 struik broccoli 5 minuten voorgekookt en een sausje met een punt sambal, 2 tenen knoflook en een lepel sojasaus. Ook een paksoisalade met Indische eieren. Voor de salade (zonder spitskool en ananas) een dressing van ahornsiroop, witte wijn, witte wijnazijn en sojasaus gemaakt. De 4 eieren en de saus hiervoor een dag tevoren gemaakt met 200cc kokosmelk gemengd met 3 eetlepels pindakaas en 1 eetlepel sojasaus. Wel warm opgediend (recept om nog eens te maken, want erg lekker). Verder voor ieder een gebraden vers worstje van de worstleverancier (met o.a. laos, koriander, vissaus, ansjovis, komijn, cayenne, limoen), zo'n 15 minuten in wat boter en olie, en bruine basmatirijst uit de rijstkoker. Drukte aan tafel en alles op(geruimd) voor er foto's konden worden gemaakt. Maar lekker was het! Na afloop nog een stukje zwaluwgekwetter met een cracker bij nog een glas rode wijn.

Dan de volgende dag zuurkool uit de slowcooker. Eerlijk gezegd geen idee waarom er staat "in een grote braadpan". Ik heb gekozen voor kokosolie, de zuurkool niet gespoeld en ook niet uitgeknepen en iets minder water er bij gedaan. Verse laurierblaadjes en 150g gerookt spek er op en 6 uur op laag waarvan het laatste half uur de rookworst bovenin. Erg lekker.
Deze keer geen stamppot gemaakt, maar de bio-babyaardappeltjes gegaard in de magnetron. Nog genoeg heerlijke bruine jus over van de worstjes van de dag ervoor.

Vrijdag visdag. Zo was dat vroeger. Toevallig ook deze vrijdag, namelijk scholfilet met tomaten en olijven. Volgens recept, de vis in een in de aifryer passend schaaltje, de vulling er op en de vis van 2 kanten omgeslagen over de vulling. Voorverwarmd op 140°, 6 minuten er in en toen toch de temperatuur verhoogd naar 160° en nog 4 minuten verder gebakken. Precies goed, gaar, warm en niet verbrand. Ik heb er een avocadosalade bij gemaakt met 2 handjes rucola, 1 avacado, 40g geitenkaas, dressing van olie, balsamicoazijn en een theelepel mosterd-honing-tijmsaus uit een potje. Verder nog een paar aardappeltjes gebakken met een in schijfjes gesneden rest van de rookworst.

Op de laatste dag van deze blogweek een quiche van witlof met blauwe kaas. Ik gebruikte 4 plakjes bladerdeeg, 4 kleine stronkjes witlof licht gebakken met een schepje suiker en een snufje zout, 70g pancetta even gebakken in de airfryer, flinke hand paranoten fijngemaakt in de vijzel en 160g gorgonzola. Verder 150cc kookroom, 125cc crème fraîche en 3 kleine eieren. In de kleine springvorm gedaan. De airfryer 20 minuten op 140° gezet. Prachtig aan de bovenkant, maar nog helemaal nat van binnen. Nog een keer 10 minuten, dan nog een keer op 160° met folie erover, en nog een keer op 160° zonder folie. Het bladerdeeg niet gaar en nog steeds niet genoeg gestold. Wat ging er mis? Geen idee. Misschien te hoge vorm, misschien 1 ei te veel, misschien de kookroom? Met een stuk brood er bij in een diep bord was het erg lekker, maar dat diepe bord was niet de bedoeling :-).

Om te voorkomen dat de appels en banaan niet meer goed zouden zijn, in de middag compote gemaakt in de soepmachine van 450g appel, 75g banaan, 2 mandarijntjes (partjes doorgesneden), 50cc gembersiroop en 75cc water. Bedoeld voor maandag.


En vandaag, zondag, voorbereidingen voor een etentje met vrienden op maandag. Allemaal pensionado's. Maar zeker vandaag de 2 kleine stronkjes witlof en de rucola gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten