zondag 4 februari 2018

Dagenlang overdreven verkouden, broccoli-omelet en kabeljauw uit de airfryer, appelcompote uit de soepmaker en een andere wintergroentenhap uit de slowcooker.

Geen idee waarom dit basilicumplantje het al zo'n 5 a 6 weken goed doet :-)
Op zondag opgestaan met keel- en hoofdpijn en lopende neus. Na een paar uur weer terug naar bed en dus geen bouillon gemaakt, niet de haantjes van het vlees ontdaan en geen resten wintergroenten en puree gegeten. 's Avonds een boterham, glas karnemelk en weer naar bed.

Erg verkouden, vol hoofd, zere keel, ook op maandag geen ideale omstandigheden om creatief te zijn voor de maaltijd. Wel de halve haantjes die over waren van het vlees ontdaan om de botten en vellen etc. mee te laten trekken met de resten van zaterdag in de bouillon. Een winterwortel, ui, foelie, laurierblaadje, takje tijm, takje rozemarijn en een bosje selderie er bij gedaan en 2 uur laten trekken.  Een liter bouillon even in de koelkast geparkeerd met apart nog 200g haantjevlees.

Voor de avondmaaltijd de rest van het haantjesvlees opgebakken in wat boter met stukjes van het ontbijtspek. De rest van de wintergroenten opgewarmd evenals de saus en de puree.

Bepaald nog niet klaar met erg verkouden zijn, moest er ook op dinsdag wel weer gegeten worden. In huis haringkoninkjes die op moesten. Er bij een broccoli omelet, wat verse ijsbergsla met komkommer en de rest van de puree, opgewarmd in de magnetron deze keer. De omelet heb ik in de airfryer gebakken. Op 190°, 8 minuten. Aan de bovenkant prima, maar onderin nog iets te nat. Voortaan zeker 10 minuten en iets minder olie.

's Morgens een soep gemaakt in de soepmaker van een beetje puree, een restje wintergroenten, wat komkommer en het binnenste van 3 tomaten. Aangevuld met water tot het onderste streepje en op de pureerstand. Lekker weer. En met dat volle hoofd gewoon vergeten dat er bouillon in de koelkast stond, tja.


Woensdag, nog steeds hoestend en proestend, de rest van het haantjesvlees verwerkt in een ragout. Met 200g vlees en de rest dus ook door de helft. En nu natuurlijk wel aan de heerlijke bouillon gedacht. Erg lekker. Met gebakken paksoi, alleen het wit wat al gewassen nog in de koelkast stond, met sojasaus. En zilvervlies rijst uit de rijstkoker. En een restje omelet even opnieuw in 5 minuten gebakken in de airfryer.

Ook op de 5e dag was ik nog niet klaar met het verkoudheidsgedoe. Urenlang niks aan de hand dan ineens weer hoesten, hoesten, hoesten. Bah.
Nou ja, 's morgens was met de bestelling van de webwinkel een stuk kabeljauw mee gekomen. Er lag een zak gesneden prei. De combinatie werd kabeljauw met prei en kerrieroom. Er zat 400g prei in het zakje, dat geheel gebruikt. De kabeljauw was 310g en een dik stuk. In totaal toch nog 15 minuten in de airfryer gestaan op 170°. Met wat in de magnetron gegaarde biobaby-aardappeltjes.

Voor de volgende dag appelcompote gemaakt in de soepmaker van ongeveer 500g appel en 100g peer met 100cc sinaasappelsap, beetje water en een theelepel bruine basterdsuiker. Na afloop even handmatig gemixt. Een paar uur in de middag opgepast op de baby-kleinzoon in de grote stad. We aten samen thuis een in boter gebakken biefstuk, sla, appelcompote en gebakken aardappeltjes. Volledig geregeld door partner. Hij doet het zelden omdat ik graag kook, maar kan het wel hoor!

Ik zocht een recept om de overgebleven pastinaak, winterwortel en knolselderij op een andere manier klaar te maken dan vorige zaterdag. Geïnspireerd door dit recept en met 'hulp' van onder andere dit recept werd het een heerlijke groentecombinatie in de slowcooker. Bijna wel een nieuw recept :-).
Wat zat er in de (volle) pot: 220g knolselderij, 250g winterwortel, 220g pastinaak, 100g ui, 5 flinke kastanjechampignons, 2 tomaten in z'n geheel en 4 tenen knoflook. Daarover een saus van 3 eetlepels tomatenpassata, 2 eetlepels honing, 30cc sojasaus, flinke theelepel oregano, puntje chilipeper en zwarte peper naar smaak. Dit heeft 5 uur op laag gestaan en aten we met in de airfryer afgebakken stokbrood. Het was heerlijk en natuurlijk bleef er veel over voor een andere keer.


En vandaag, zondag, een combinatiemaaltijd van verschillende kleine restjes uit de koelkast zal het waarschijnlijk worden.

4 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat het nu weer beter met je gaat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Corrie. Wel wat beter maar ook nu op de 8ste dag nog steeds niet klaar. Gelukkig vandaag licht en zon buiten.

      Verwijderen
  2. Beterschap Sia! Geeft eraan toe, dat kan eigenlijk niet anders. Net als ik dat wel weet, maar niet kan... Ik ga morgen je laatst beschreven recept maken met kip en groenten. Een slowcooker heb ik niet, maar wel een goed fornuis `:-)
    Voor vandaag verder rustig warm binnen blijven of anders goed inpakken voor een frisse neus, dat ook goed kan doen immers. Het is koud met de stevige wind die hier door de polder blaast, maar ook bij jou in de stad best aanwezig zal zijn! DagDag lieve Sia!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Florina. Je vergist je wat betreft stad, maar ik woon niet echt in de polder zoals jij, maar binnen de dorpskern. In ieder geval heerlijk om de zon en het licht te ervaren vandaag. Nog steeds wel aan het snotteren, maar ooit is het weer voorbij nietwaar... En die groentehap is echt heel erg lekker :-).

      Verwijderen