zondag 14 januari 2018

Witlof met cottagecheese en een quiche met sperziebonen uit de airfryer, appelcompote en soep uit de soepmaker, pasta met gemarineerde tomaten, zuurkool uit de slowcooker.

Dassanechmeisje Ethiopië, Fruitschaal, Kleur
Zondag aten we bij de buren vanwege de verjaardag van de buurman. Heerlijke gehaktballetjes, salade, kip, lekker brood, pindasaus. Geen foto :-).

Maandag een dag zonder vlees met witlof en cottage cheese. Ik heb 2 grote witlofstruiken gehalveerd en 3 helften gebakken (dat was er toch nog 1 teveel). Verder alles een beetje aangepast qua hoeveelheden. In plaats van hazelnoten heb ik pecannoten gebruikt. In een ovenschaal op de bakpan gezet. Na 8 minuten in de op 200° voorverwarmde airfryer waren ze heerlijk. Met bruine basmatirijst uit de rijstkoker en wat jus met een gebakken uitje.

De appels die er nog lagen werden te zacht om nog lekker zo te eten, dus een compote gemaakt in de soepmachine. Met 600g appel, 100cc sinaasappelsap en heel klein beetje water, theelepeltje donkerbruine basterd en wat zest van de uitgeperste sinaasappel. En even gemixt na afloop van het programma.

Dinsdag restjesdag. Wortelsalade, risotto, halfje gebakken witlof, andijviestamppot met een stukje rookworst, beetje jus. En dan nog de appelcompote. Het halfje witlof in tweeën gesneden als koud hapje vooraf.  De stamppot met worst en de risotto opgebakken beiden met een beetje jus.
Uiteindelijk werd het de een de stamppot en de ander de risotto met wortel. En beiden wat appelcompote. Toch goed gegeten :-).

Dan woensdag een quiche met sperziebonen.
Ik had een rol bladerdeeg. Deze met passend gemaakt en bestrooid met havermout. Dan verder bijna volgens recept, maar zonder rode peper en met 3 eieren en gewone room. En ik heb de bonen wat langer gekookt omdat de baktijd in de airfryer korter is en we liever gare boontjes hebben. De airfryer op 160° gezet en de vorm 20 minuten erin gehad.

Even tussendoor, ik zag bij Foodlog een al weer paar jaar oud stuk over portiegrootte te meten met je hand. "Handig" dus.


Er lagen tomaten die echt aan de beurt waren. Maar geen zin in pasta met tomatensaus. Gezocht op pasta met verse tomaten kwam ik o.a. dit leuke en eenvoudige recept tegen. Niet genoeg semolina in huis om pasta te maken, dus de gemakkelijke weg, fusilli, gekregen van een schoonzusje, gebruikt. Het marineren van de tomaten is echt heerlijk. Overigens vind ik het gebruik van zeezout zoals voorgeschreven, echt onzin want bij een minimale hoeveelheid (wij eten behoorlijk zoutarm) zegt het echt niets over gezond of ongezond. Voor de smaak kan het natuurlijk wel uitmaken wat je kiest. Beter meer kruiden dan zout. Het recept verder helemaal gevolgd en het was erg lekker. Gemengde sla er bij voor wat extra groenten.

Met het binnenste van de 4 tomaten, de rest wortelsalade, wat gekookte sperziebonen en een rest basmatirijst, water en wat maggi-aroma een lunchsoepje gemaakt in de soepmaker.

Vrijdag zuurkool uit de slowcooker. Een pak gewone zuurkool met nat, ¾ appel en ¾ rode paprika, 2 sjalotjes en 3 tenen knoflook en een theelepel zelfgemaakte nog steeds prima ruikende garam masala. Bovenop een flink stuk zuurkoolspek. Een scheut witte wijn en wat boter en 6 uur op laag laten pruttelen. Het vocht afgegoten en in een pannetje laten inkoken tot jus. In de andere kleine pan van de slowcooker een eenvoudige aardappelpuree voor 2 personen. Deze heeft 7 uur aan gestaan op laag. Hierbij, niet tot puree gemaakt, het laatste half uur zo'n 125g al eerder geruld gehakt gedaan. Heerlijke maaltijd met een goed glas Riesling.


Op de laatste dag van deze blogweek net als op de eerste, aten we bij anderen. Deze keer op verjaarsvisite in de grote stad. Mooi eten en heerlijke, zelfgebakken taarten.

En vandaag, zondag, zal het wel opmaken van wat resten worden. Daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten