zondag 7 januari 2018

Aardappelschotel en heerlijke frieten uit de airfryer, de soepmachine voor soep en compote, haantje uit de slowcooker, andijviestamppot.

Op de laatste dag van 2017 aten we een aardappelschotel met gerookte makreel. De bieten waren al gaar. Een rest wortels van vrijdag stond in de koelkast. De bio baby aardappeltjes voorgekookt in de magnetron, laten afkoelen en van schilletjes ontdaan (ook voor de huzarensalade), de gerookte makreel kwam zo uit de verpakking. Op de bakplaat 220g aardappel, 200g biet, rest wortel met sjalot en walnoot en blaadjes tijm. Airfryer op 160° en bakplaat ruim 10 minuten er in (foto is van vóór het bakken). Apart 200g gerookte makreelfilet. Lekker met een glas goede Chardonnay.


Voor de late avond maakte ik een klassieke huzarensalade. Daar zijn eindeloos veel verschillende recepten van te vinden op het internet, de keuze is dus meer wat je lekker vindt en in huis hebt. Ik heb 180g aardappel, ½ appel, 1 augurk, 10 zilveruitjes en 100g hamblokjes gemengd met 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel crème fraîche, flinke lepel peterselie en wat peper. Bovenop wat minitomaatjes en 2 eieren. Toch nog veel voor twee personen.

Nieuwjaarsdag. Rond 17.00 uur een kom soep. Later een curry van bietjes en champignons. Ongeveer 200g gekookte bietjes, 120g kastanjechampignons, 3 tomaten zonder binnenste, 2  bolletjes stemgember, 4 tenen gerookte knoflook, 1 gedroogd pepertje zonder zaadjes, 100g hamblokjes, alles in kleine stukjes. Gedaan wat moest, maar na gember, knoflook en peper eerst de tomaten een tijdje laten meebakken. Tenslotte de bietjes en hamblokjes er bij en goed heet laten worden. In een grote kom en gegeten tijdens het nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazer Ensemble. Als toetje de laatste stoofpeertjes opgemaakt.


Dinsdag de soepmachine weer gebruikt voor het opmaken van restjes. Beetje rode kool, beetje pasta spruitjes met zalm, beetje wortel en biet, restje huzarensalade, bietensap en het binnenste van 3 tomaten, water tot de max. Eerst even handmatig gemixt om aanbranden te voorkomen. Vroeg een lekkere kom soep gegeten, voelde me de hele dag niet erg lekker, en daarna geen zin meer in koken, wat zelden gebeurt. Pizza's besteld, en vroeg naar bed. Tja.

Maar op de stormachtige woensdag kwam er weer gewoon een lekkere maaltijd op tafel. Een steak au poivre. Met licht gekneusde groene peperkorrels. De saus met een paar lepels vieux en rode wijn en 4 lepels slagroom. Heerlijk.

Met appelcompote uit de soepmaker. Gemaakt met 3 Santana appels, sap van een sinaasappel, scheutje limoensap, scheutje water, schepje oersuiker, een paar kardemomzaadjes en een stukje steranijs.

En dan de friet. Met een geweldige tip, maar ik weet niet meer van wie, de perfecte verse friet gebakken in de airfryer. Ik had 600g schoon geschilde en gesneden stevige frieten. Ruim een uur in het water gezet. Heel goed afgedroogd. Beetje olie erover. En dan.... de grote truc, eerst 15 minuten "laten drogen" op 100° en daarna nog 25 minuten gebakken op 185°. Zowel tijdens eerste als tweede ronde regelmatig geschud. Nooit meer anders. Ze bleven krokant tot het einde van de maaltijd.

Er lag nog een knolselderij. Daar maakte ik donderdag een puree met kaas van. De knol heb ik in stukjes gesneden met de onionchef en daarna gekookt. Met de twee soorten kaas er door hoefde het niet meer gestampt te worden. Een heerlijk recept. We aten het met verse worst, oorsprong boudin blanc, van Brandt en Levie. Die kunnen echt lekkere worst maken dus. Een beetje gemengde sla er bij voor de kleur.

Een coquelet, haantje uit Frankrijk, uit de slowcooker werd het de volgende dag. Niets vooraf gefruit of aangebraden. De pot een beetje ingesmeerd met olie en het haantje ook. Helemaal volgepropt met ui, knoflook, salie en tijm. Na 6 uur op laag, mmmmm.



Ik maakte er een risotto bij in de rijstkoker. Met kastanjechampignons. Verder volgens recept maar dan halve hoeveelheden en geen bieslook meer in de kruidentuin.

En een wortelsalade, alleen voor de dressing een beetje geïnspireerd op dit recept. Wortel fijngemaakt in de onionchef met het zwarte mesje. Dressing van half Griekse yoghurt, half mayonaise gemengd met een paar lepels gembersiroop en 2 bolletjes gember. Een paar uur in de koelkast gezet om de smaken te laten vermengen. Wat verse dille bovenop gestrooid bij het serveren. Lekker, maar volgende keer toch weer wat grovere stukjes wortel.

Op de laatste dag van deze blogweek een eenvoudige stamppot andijvie. Omdat er 400g andijvie in de verpakking zat (ja, gesneden gekocht), er 750g aardappelen bij geschild. Natuurlijk is dat teveel, maar opgebakken is het ook erg lekker. Ik had een stukje harde worst uitgebakken en een rookworst. Eerst met room en een schijfje boter de aardappelen gestampt en dan beetje voor beetje de andijvie erdoor. Nog wat peper en room en erbij. De worst en uitgebakken harde worst met de bijbehorende jus apart geserveerd. En bij mezelf nog wat geraspte kaas erover. Vind ik lekker.


En vandaag, zondag, krijgen we eten bij de buren want buurman viert zijn verjaardag. Gezellig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten