zondag 3 december 2017

Groene kool in de slowcooker, zalm, noten-boterkoek, cheesecake en kabeljauw in de airfryer, lekker soepje, muffins uit de oven, aardappelsalade en broccolisalade.

Zondag heb ik de slowcooker gebruikt. Onderin een groot blad groene kool. Daarop 400g ongeschilde rode aardappels in stukjes. Daarop een rookworst in drieën gesneden. Daarop bladen groene kool in stukken gescheurd (ongeveer 300g). Boter, water, zout, peper en 7 uur op laag. Het basisrecept voor puree in de slowcooker vind ik plezierig en als extra hulp het recept boerenkoolstamppot. Ik vond het lekker, maar partner vond de koolbladeren geen succes. Volgende keer toch maar fijn maken en stampen voor het opdienen.


Maandag maakte ik deze prei in roomsaus bij een stuk wilde zalm.
De zalm (190g) ingepakt in ontbijtspek heb ik gebakken in de airfryer op 170°, 10 minuten.
Er was nog maar 100g gesneden prei. Gestoofd met beetje ghee, water en room. We aten er gemengde sla bij en couscous met een gebakken sjalotje.

Deze stoofpot maakte ik op 17-10 -'17 in de slowcooker. Voor dinsdag ontdooit en aangevuld met wat aardappeltjes en stukjes rookworst van de dag ervoor. We aten er een komkommersalade bij van ½ komkommer, ½ rode paprika en een flinke lepel cottage cheese gemengd met 2 tenen geperste knoflook. Een lekkere en gemakkelijke maaltijd.

De volgende dag aten we pasta met bloemkool en kaas. Ik had per ongeluk Biostee rauwdouwer kaas gekocht en dat vinden we niet zo lekker bij het ontbijt. Hiervan heb ik 150g in de onionchef klein gemaakt. Verder waren er pakjes open met resten eiermie, een plak lasagne en noedels dus die gebruikt in plaats van zelf verse penne te maken. Een hele bloemkool en 150g 'pasta' gekookt, ¾ van de bloemkool en de pasta samengevoegd, kaas en uitgebakken spekjes, 200g, toegevoegd en goed doorgewarmd op het gas. Nog wat verse peterselie er over geknipt. Deze keer dus geen saus van de kaas gemaakt. En niet in de oven of airfryer gezet. Heerlijk met een stevig glas rode wijn.

Donderdag een uitgebreide lunch met twee schoonzussen. Soep, aardappelsalade, fruitsalade en koffie met noten-boterkoek.
Soep gemaakt in de soepmaker van de rest van de stoofpot van dinsdag en een restje couscous en natuurlijk wat water. Lekker met een scheutje room.

Verder maakte ik een dag tevoren een noten-boterkoek met verse walnoten. Mijn vorm was 15 bij 15cm. Dat betekent 4 staat tot 3 qua hoeveelheden. Dan krijg je natuurlijk rare uitkomsten. Gebruikt: 170g (168) boter, 95g (93) gemalen noten, 130g (132) bloem, 60g (57) kristalsuiker en 60g (57) basterdsuiker, een eidooier van een klein ei en een snufje zout. Op 180° 10 minuten in de airfryer. 

Tussen soep en fruitsalade aten we een aardappelsalade. Eerst een zakje biobaby-aardappeltjes gestoomd in de magnetron en 4 eieren hard gekookt. Verder een stuk kruidenkaas, een stuk komkommer en een flinke wortel in de onionchef gedaan, dus in kleine blokjes. Dat gemengd met een rest gekookte bloemkool, een doosje hamblokjes (100g), 2 augurken en een paar zilveruitjes, een deel van de aardappels (350g) in blokjes en 2 van de eieren in stukjes. Een sausje, gemaakt van een lepel mayonaise en een paar lepels cottage cheese met bieslook, peterselie, zout en peper, er voorzichtig door gedaan. Opgemaakt op radicchio-slablaadjes met tomaat, ei en een bloemetje van de Oost-Indische kers.


Als dessert een fruitsalade van 1 banaan, 1 appel, 2 peren, 2 mandarijnen en 1 sinaasappel. Gemengd met ¾ bakje ricotta met een flinke scheut limoensap en wat witte peper. Met koffie en de boterkoek toe een heerlijke lunch. Geen avondeten meer nodig.

Vrijdag opnieuw een cheesecake gemaakt zoals vorige week in de airfryer maar deze keer om de volgende dag mee te nemen. En 5 minuten langer omdat het middendeel nog wel erg zacht leek.

s'Avonds aten we gewoon samen kabeljauw in witte wijn, 20 minuten gebakken in de airfryer op 180°. De rest van de aardappelsalade als bijgerecht. Heerlijk recept. Het was 260g vis in 2 stukken. Met 1 fijngesneden ui en op ieder stuk 1 schijfje citroen. Lekker met flink wat zwarte olijven er omheen.

En op de laatste dag van deze week "catering-lunch" voor zoon en schoondochter met hun prachtige baby. Eerst een muffin met spek. Met 6 eieren, 3 tomaten zonder binnenste, 100g uitgebakken spekjes, 1 bosui, geraspte kaas, mosterd, peper en melk. Het werden 8 muffins gebakken in de grote oven.
Dan een broccolisalade bij een potje vlees uit Frankrijk. De salade is gemaakt met 1 flinke struik broccoli, 2 kleine rode uien, 2 kleine appels en een flink trosje druiven. Sausje gemaakt van 2 lepels Griekse yoghurt en 1 lepel mayonaise met zwarte peper. Alles gemengd en smaken laten intrekken.
Ter plekke afgemaakt met 100g thuis uitgebakken ontbijtspek en een handvol gekraakte verse walnoten uit de mand. Ten slotte de cheesecake toe. Lekker en heel gezellig.

En vandaag, zondag. Eerst in de middag op bezoek bij andere zoon en schoondochter. Die voetbalt en heeft een middenvoetsbeentje gebroken. Tja.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten