zondag 22 oktober 2017

Amsoi, runderstoofpot uit de slowcooker, zalmforel met puree van friet, soep van visbouillon, eten bij restaurant Gewoon, kabeljauwfilet uit de airfryer en weer een walnotentaartje gemaakt.

Ik had amsoi gekocht en dat moet snel worden gebruikt. En deze prachtige zonnige zondag was eigenlijk vleesloos. De groente met roerbakken bereid op deze manier. Er blijft wel erg weinig van over, maar de smaak is goed. Volgende keer dubbele hoeveelheid kopen. Het onderste deel van de stelen nog even bewaard, misschien voor een soepje. Er bij een boerenomelet gemaakt. Wel toch met 100g spekjes, 2 eerst even gekookte aardappels in blokjes samen met een rest diepvriesdoperwten, wat kastanjechampignons, verse peterselie en bieslook uit de kruidenbak, 3 eieren en een scheut melk. We waren heel laat met eten door een bezoek aan de buren met een lekker glas wijn, dus de omelet werd roerei maar wel erg lekker. Met in de airfryer afgebakken stokbrood.


Op lunchtijd een high tea in Lof der Zoetheid in Rotterdam. Met 10 mensen heerlijke hapjes eten. Met vooraf een glas champagne. Erg leuk en lekker.



De hele middag een vol gevoel dus niet veel aandacht voor wat er 's avonds gegeten moest worden. Het werd een volkorenboterham met kaas en sla en met worst en sla. Lekker hoor.

Op dinsdag aten we met een extra gast runderstoofpot uit de slowcooker. Er kwam ruim 900g stooflappen uit de diepvries. En geen selderij in huis. Eerst het vlees in stukjes door de bloem gewenteld. Dan 1 ui, 6 wortels, 3 paprika's in 3 kleuren in flinke stukken en ongeveer 175g kastanjechampignons doormidden gesneden bovenop het vlees gelegd. Dan uit de kruidentuin wat takjes tijm en rozemarijn in z'n geheel er op gedaan en 4 verse blaadjes laurier. Een bos peterselie die aan het verleppen was erover geknipt. Geen nootmuskaat, maar wel 4 kruidnagels in een champignon gestoken. Dan 450g aardappelen in de schil in dikke plakken er weer bovenop. Uit de voorraad in de diepvries had ik een doosje saus van eerdere stoofpotten ontdooid. Dit was precies 350cc. Dit uitgesmeerd over de aardappelen en nog een scheutje water extra. Mij leek 6 uur erg kort voor zoveel rundvlees, dus 8 uur op laag gezet in de grote slowcooker.
Ik vind het leuk om ook voor de stoofpotten in de slowcooker steeds op zoek te gaan naar een andere benadering. Deze, zonder iets eerst aan te bakken en met het vlees door de bloem en de aardappelen in dikke pakken bovenop, was nieuw voor mij. Zo zag dat er dan uit voor het aanzetten van de cooker. Het is alleen saus al lijkt het alsof er bijvoorbeeld gehakt in zit. Het smaakte heerlijk.
De rest ingevroren voor later.

De volgende dag weer met 3 personen. Zalmforel uit de oven werd het. De 2 vissen waren te groot voor de airfryer, dus gewoon in de grote oven bereid. Ik had de vis een beetje laat uit de diepvriezer gehaald en vond deze tip om wat sneller te ontdooien. Verder het recept helemaal gevolgd maar zonder schijfjes limoen. Wel sap. Mosterdsaus gemaakt, maar een beetje minder room en wat meer knoflook.
Een tijdje geleden was ik tijdens de maaltijd bij Het Groot Niet Te Vermijden. Er was toen veel patat friet over. Dat heb ik meegenomen en ingevroren en daar na ontdooien een puree van gemaakt.
De frietjes in de Magimix keukenmachine gedaan met een flinke scheut room. Op het gas zachtjes verwarmd met zoveel melk als nodig. Was nog lekker ook. Witlofsalade met een sausje van mayonaise, ketchup en peper.

Op donderdag heeft partner pannenkoeken gebakken. Dat heb ik nog nooit gedaan dus... :-).

Vrijdag; soep gemaakt in de soepmachine van visbouillon van de zalmforelresten, een beetje nat van de zalmfilet met mozzarella, een schaaltje ijsbergsla, een schaaltje rauwe witlof, rest mosterdsaus en de stelen van de amsoi.

s' Avonds aten we in Restaurant Gewoon in ons eigen dorp. Garnalenkroketjes, gegratineerde mosselen, gebakken camembert, runder biefburger. Allemaal lekker en heel gezellig. Koffie met een heerlijk glas calvados na. Leven is goed op zo'n manier.

Op de laatste dag van deze blogweek kabeljauwfilet in de airfryer met een fijngesneden sjalotje in plaats van een lenteuitje. Daarbij een rest rode kool in de magnetron, beetje sla en een rest puree van de friet opgebakken.

Omdat we zondag brunchen bij schoonzus, maakte ik op deze laatste dag ook nog een walnotentaartje in de airfryer (30 minuten op 170°, de helft van de hoeveelheden) en risottosalade om mee te nemen. Eerst risotto gemaakt in de rijstkoker, 200g risottorijst, ⅔ liter bouillon, ⅔ deciliter witte wijn en 2 eetlepels gesmolten boter. Laten afkoelen. Intussen 2 trostomaten, 1 puntpaprika, 100g feta, 50g groene olijven een paar repen ijsbergsla gesneden en in verschillende schaaltjes klaar gezet.

En vandaag, zondag, brunchen bij schoonzus. De salade afmaken met de dressing en ingrediënten en misschien nog een hapje maken. Maar daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten