zondag 3 september 2017

Broccoli en garnalen, aardappelpuree uit de slowcooker, Chinese kool uit de airfryer, wortelsoep uit de soepmachine, bietjessalade, mislukte wafeltjes en mooi aspergetartaartje.

Bietjes met walnoten en geitenkaas
Broccoli en garnalen, moesten te combineren zijn leek mij. Dat werd op zondag garnalen en broccoli in oestersaus. Met 300g broccoli, 200g al gekookte cocktailgarnalen, 1 flinke wortel, een lepeltje witte wijn en verder volgens recept maar zonder de maizena bereid. Groenten iets langer gekookt en alles heel kort geroerbakt om taai worden van de garnalen te voorkomen. Omdat er 2 eters bij kwamen en de broccoli niet genoeg was een salade gemaakt van spitskool met noten en spekjes. Een ½ spitskool, 100g spekjes uitgebakken, 75g walnoten, een kleine zurige appel met een dressing van 1½ lepel Griekse yoghurt, 1½ lepel mayonaise, peper, citroenzout en een scheutje citroensap. Nog een pannetje couscous er bij gemaakt met een in ringetjes gesneden bosuitje.

Vanwege nog een keer een uitgebreid etentje op dinsdag, was maandag restjes-opruim-dag. Beetje couscous lekker smeuïg gemaakt met jus van parelhoen die nog bewaard was, beetje broccoli en worteltjes (waar de garnalen uit gegeten waren :-)) en een beetje koolsalade.

De volgende dag een etentje met de buren.


Na een hapje vooraf aten we een tartaartje van asperges, ei en gerookte zalm. Met groene asperges en verse bieslook.

Dan een bietjessalade met geitenkaas en walnoten. Bietjes fijngemaakt met mijn oude Nicer Dicer in fijne blokjes. Verse walnoten even geroosterd. Bietjes weggezet met de dressing en voor het opdienen afgemaakt met de noten en kaas.

Het hoofdgerecht bestond uit in eigen vet (en een beetje boter) gebakken entrecoteaardappelpuree uit de slowcooker, sperziebonen en een béchamelsaus waarbij ik de melk eerst een uur heb laten trekken met een lepel Provençaalse kruiden. Wat eigenlijk nooit gebeurt, geen gewone bloem in huis, dus de saus gemaakt met volkoren meel. Had iets dunner gemogen.

Met de zomerse temperaturen op dinsdag was grillen van het vlees op het vuur in de keuken niet zo'n goed idee, we aten buiten achter het huis, dus even gebakken in een grote pan op het gasstel. De puree had ik eerder al eens gemaakt met dit recept en dat beviel prima. Nu gekozen voor 750g aardappelen en de rest aangepaste hoeveelheden. Boontjes waren gewoon gekookt en lekker.

De 2 soorten Franse kaas smaakten prima met geroosterde casino-boterhammetjes en crackers.

Dessert van walnotenijs en dunne wafeltjes. Het ijs was geen probleem in de geweldige ijsmachine. De wafeltjes waren weer niet echt gelukt. Ik gebruik mijn al weer 2 jaar geleden gekocht wafelijzer zo zelden dat ik nog steeds niet geleerd heb hoeveel beslag per keer en hoe lang. Bovendien bleven ze niet krokant, had ze een dag tevoren gebakken.

Afgesloten met een kopje koffie met een chocolaatje en een glas cognac. Het werd laat en nog later, het was heel gezellig.

De aanbaksels in de pan waar vlees in was gebakken met heel heet water losgemaakt, wat vocht waar de asperges in waren gekookt, een beetje nat uit het pak gekookte bietjes, het afgietvocht van de aardappels die in bouillon waren gekookt, een heerlijk mengsel om een soep mee te maken. Met 6 flinke wortels, een handvol spitskool en een bakje spaghetti met 4 kazen van vorige week in de soepmachine gedaan. Avondeten bestond uit een kommetje soep met een restje van de aspergetartaartjes, een stukje vlees zachtjes opgewarmd in de saus en in de magnetron opgewarmde puree en boontjes. Notenijsje toe.

Op donderdag voor mij een hapje buiten de deur. Bijeenkomst oud-medewerkers met eerst een lunch, feestelijke opening hogeschooljaar en nieuw gebouw, rondleiding, borrel, buffet, feest. En dat allemaal op Hogeschool Rotterdam. Garnalencocktail, aardappelsalade en dan ook nog een bakje friet met mayonaise, mmmm. Partner bakte een ei met bacon.

Vrijdag een ovenschoteltje met Chinese kool en kerrie. Aangepast recept: 300g Chinese kool, 150g wortel, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 grote tomaat. Kerrie, nootmuskaat, peper en zout naar smaak. De ui eerst gebakken in wokolie met kokos, daarbij de kruiden, dan de kool, wortel en knoflook tijdje meegebakken. Tenslotte de tomaat in heel kleine stukjes er bij. Het geheel in een met dezelfde wokolie ingevette ovenschaal gedaan en bedekt met oude geraspte kaas. Ongeveer 10 minuten op 180° in de airfryer. Ik had grillworstjes ontdooit en wilde die liever apart eten dan met het koolmengsel bakken, vandaar deze keuze. Een restje couscous ook nog op tafel.

En dan al weer zaterdag. Een salade met zalm en garnalen met in de airfryer afgebakken stokbrood met een uurtje vooraf een kopje soep. Dat er 'voor 12 personen' staat bovenaan het recept is natuurlijk een vergissing. Gebeurt wel vaker in recepten die ik vind en deel. Logisch zelf blijven denken is ook in de keuken een voorwaarde :-). Geen witlof in huis. Gekozen voor 3 appels, 100g Hollandse garnalen, paar plakjes gerookte zalm, fijngesneden Romano-sla, handje bieslook, beetje dille. Dressing van 2 flinke lepels mayonaise, 2 lepels room en 1 flinke lepel honing en peper en zout. Echt een lekkere combinatie met appel en garnalen en zalm. Daarna nog wat Franse kaas op een stukje brood.

En vandaag, zondag, de andere 2 al gebakken grillworstjes, er zaten er 4 in een pak, met.... ? We zullen zien.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten