zondag 10 september 2017

Aardappelschijfjes-, aardappelpuree- en een coquelet uit de slowcooker, bloemkool met ei en crème fraîche-, gevulde paprika-, tarte tatin van tomaten- en geroosterde bloemkool uit de airfryer.


Prachtig boek, heel blij mee.


Op zondag aten we de grillworstjes met aardappeltjes uit de slowcooker. Deze keer netjes gedaan wat in het recept stond, aluminiumfolie in de pot. Onderin 2 plakken bakbacon, daarop 1 ui in heel dunne schijfjes en vervolgens een flinke hand rode ongeschilde aardappeltjes ook in heel dunne schijfjes. Een klein beetje water voor het aanbaksel van de bacon gebruikt en er bij gedaan. Folie dichtgevouwen. Na 5 uur op laag folie onderuit getrokken in verband met het doorroeren, 3 gesneden bosuitjes en ongeveer 100g mascarpone er door en nog een half uurtje verwarmd. Wat een heerlijk recept, ook met mascarpone dus.

Als groenten bloemkool met ei en crème fraîche uit de airfryer. Natuurlijk zonder de aardappelen, met ½ flinke bloemkool, wel volgens recept crème fraîche, eieren en knoflook gebruikt en kaas en tijm naar smaak. Bloemkool in de ovenschaal, beetje zout, peper en tijm er over, crème fraîche/ei mengsel erover en wat geraspte kaas er op. De bloemkool was zo goed als gaar, maar wel vroeg in de middag al gekookt, daarom maar 20 minuten in voorverwarmde airfryer op 160° om de eieren te stollen en alles door en door warm te maken. Goed idee met crème fraîche en eieren. Tussen de aankomst van wielrennen en de start van voetballen gegeten, dus niet geluncht :-).

Op maandag gevulde paprika met champignons. Aangepast recept voor samen: 1 ramiropaprika in 2 helften, 3 bosuitjes en 1 kleine ui, 125g kastanjechampignons, 4 tenen gerookte knoflook, tijm, peper en zout en in plaats van spinazie heb ik een ½ krop Romaanse sla in dunne reepjes gesneden en meegebakken. Na het bakken 100g Mascarpone erdoor geroerd want die moest echt op. Airfryer op 160°, schaaltje bestrooid met een beetje geraspte kaas, 15 minuten er in want koud gestart (in de middag al klaar gezet). Een hamburgertje gebakken in de pan in een restje jus van de grillworstjes, een stokbrood nog 3 minuten op 200° in de airfryer afgebakken. En een bakje tomaten-salieboter als smeerseltje extra. Heerlijk maal. De volgende dag even geen kaas of andere zuivel.

Ik zocht in mijn voorraad recepten op kabeljauw en kwam dit leuke recept tegen, tarte tatin van trostomaten. Alleen maar omdat er ook in stond dat het gegeten zou worden bij kabeljauw. Maar de tarte werd de maaltijd voor de volgende dag.

De vis wilde ik deze keer niet uit de oven of airfryer en liefst zonder iets kazigs. Het werd met mosterd-peterseliesaus en ja, wel een scheut room in de saus. Ik heb geen court bouillon gemaakt maar een bouillon van konijn uit de vriezer gehaald. Hiermee ook de saus gemaakt. Een paar gekookte aardappels en een komkommersalade. De saus van tevoren gemaakt, dus na het pocheren van de kabeljauw in de bouillon direct aan tafel. Heerlijk.

Dan dus de tarte tatin van tomaten. Met een salade van komkommer, paprika en rode ui. Voor 1 rode paprika dressing gemaakt van 1 teen knoflook, ½ lepel rode wijnazijn, 2 lepels olijfolie, klein theelepeltje honing, snufje peper, komijn, gerookte paprika en zout. Verder een kleine rode ui en ½ komkommer toegevoegd voor het opdienen en een lepeltje verse peterselie.
De tarte tatin heb ik gemaakt zonder bakpapier in een anti-aanbakvorm die precies in de airfryer paste.
Met minder suiker, 35g, 1 lepel balsamicocrème en 1 lepel boter de siroop gemaakt. Er lagen 4 flinke trostomaten wat precies genoeg was. Een rode ui in ringen er over. Beetje tijm. En zowaar prima gelukt en erg lekker. Een kommetje met stukjes worst als extraatje.

Donderdag een coquelet uit de slowcooker. Een coquelet is een klein haantje van in dit geval 450g. Ik heb dus de hoeveelheden voor de rub en de limoen aangepast. Een heel flesje bier was nodig en wel 3 tenen gerookte knoflook gebruikt! Elders gevonden kooktijden hebben me doen kiezen voor 6 uur op laag. Beter iets te lang dan te kort. Het was een heerlijk gaar haantje. In de andere kleine pan van de Donna slowcooker (pas op, is niet meer geldig) maakte ik een eenvoudige aardappelpuree van 500g kruimige aardappels. Een scheutje room er door aan het eind. De 2e helft van de bloemkool die er nog lag werd geroosterd in de airfryer. Mooie maaltijd met een heerlijke Italiaanse wijn uit de voorraad.

Met de resten van het haantje en de biersaus uit de slowcooker bouillon gemaakt. Extra water en een paar oude worteltjes en een tak salie laten meetrekken. Een half uur is genoeg voor kippenbotjes en vellen. In de bouillon restjes aardappel en salade gedaan. Bij deze soep heb ik een Iers sodabrood gebakken. Omdat brood zonder toevoegingen sneller oud wordt, voor een "half" broodje gekozen. Tenslotte ongeveer 100g tapas-gedroogde-tomaatjes erdoor gekneed. Heerlijke geur in huis.

Op zaterdag de Goulash met zuurkool uit de diepvries gehaald. Ik was met mijn schoonzus naar een erg leuke bijeenkomst, de Foodlogdag. Omdat ik Foodloglid ben was de toegang gratis en mocht ik ook nog iemand meebrengen. We waren bij Remeker kaasboerderij. Een heerlijke en leerzame middag. De goulash verhuisde naar de zondag, want met de hapjes van de middag, was heerlijk brood en geweldig lekkere kaas (en een ook nog een gekregen doosje zoete tomaatjes) genoeg.


En vandaag, zondag, de goulash dus. Ik denk met brood.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten