zondag 13 augustus 2017

Vegetarische groentenschotel uit de slowcooker, tomaten-salieboter, heerlijke airfryer-recepten, hamburger diy, lekkere soep.

Ik zocht een recept om wat resten weg te werken, gemakkelijk en toch anders. Dat werd in principe deze vegetarische groentenschotel uit de slowcooker.
Er stond nog wat couscous met mediterrane bleekselderij en een rest gekookte sperziebonen met 2 tomaatjes. Eerst 2 tenen gerookte knoflook gefruit samen met de fijngesneden gemberwortel. Daarbij een flinke vork gekarameliseerde uien en alle kruiden en een paar minuten laten geuren. De kokosmelk was een flinke eetlepel geraspte droge kokos in wat room met water. Dit in de kruidenpan even mee gewarmd. In de kleine slowcooker alles met elkaar gemengd inclusief een paar handjes diepvrieserwten. Daarop 100g gezouten casewnoten en wat water zonder bouillon. Leek me al zout genoeg. De laatste drie kwartier een paar runderworstjes mee gewarmd. Na 4½  uur op laag en het kampioenschap van de voetbalvrouwen, gegeten. Een beetje breierig door de couscous, maar wel goed pittig. Lekker met een glas rosé.

Op Facebook kwam ik bij Sabine Verberckt (Sabine's gezonde recepten) een recept tegen voor tomaten-salieboter. Omdat ik salie heerlijk vind en er een grote struik voorhanden is hier, dat gemaakt. Ik heb gekozen voor 50g roomboter, 4 rode cocktailtomaatjes in vieren gesneden en 2 eetlepels salie fijngehakt. Verder volgens recept.
(Het oorspronkelijk recept (sparretail.be daar kon ik het niet vinden): 75g halfvolle roomboter, 350g rode en gele kerstomaatjes, verse salie. Boter smelten, gehalveerde tomaatjes en 1 eetlepel gehakte salie toevoegen. Op matig vuur sudderen tot alle sappen zijn vermengd, regelmatig omscheppen. Kruid met peper en zout en schep in een potje. Laat hard worden in de koelkast en bewaar daarna op kamertemperatuur. Garneer met blaadje salie).

Maandag witlof met gehakt. In wat olie 2 gehalveerde stronkjes witlof gebakken met een paar takjes tijm uit de kruidentuin. Daarna 300 ons rundergehakt geruld en daarvan 100g in de koelkast gezet. Een rest biobaby-aardappeltjes uit de koelkast met wat gesmolten boter, een scheutje koffiemelk en peper fijn gemaakt. Deze puree onderin de ingevette ovenschaal, daarop de witlofjes, daarover het gehakt en dan de ricotta met 2 lepeltjes over het geheel verdeeld. Tenslotte de laatste, van een vriendin gekregen verse walnoten gekraakt en erop gelegd. In de middag al klaargezet, daarom de schaal zonder voorverwarmen 25 minuten in de airfryer op 155° gezet. Heerlijk knapperig.

De volgende dag 240g scholfilet ingepakt in folie met tomaten-salieboter, rijst en salade van Chinese kool (zie onderaan het recept). De folie en de vis ingesmeerd met de zondag gemaakte salieboter. Vervolgens 12 minuten in de airfryer gezet op 180° zonder voorverwarmen. Heerlijk gaar en extra lekker smaakje met die salieboter. Voor 2 personen bruine basmatirijst in de rijstkoker. Salade met sinaasappel er bij (zonder noten deze keer) was een heerlijke combinatie.

Woensdag waren we samen met oudste (stief)zoon en vriendin bij Restaurant Bij Kees in Zierikzee. Heel mooie en smakelijke gerechten. De website klopt alleen niet meer (wat ik wel een beetje dom vind), je kunt alleen 3-, 4- of 5-gangen verrassingsmenu verkrijgen. Natuurlijk wel met de mogelijkheid rekening te houden met allergieën en bv. niet graag met visgerechten te worden verrast. Aangename sfeer en heel gezellig.

Donderdag weer gewoon samen thuis aan tafel. We aten een hamburger geïnspireerd op dit recept. De hamburgers waren kant-en-klaar van de bio-webwinkel. Even op de grillpan. Kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer. Verder op tafel: stukjes blad van Chinese kool, avocado, tomaat, augurk, de gekarameliseerde uien, gekookte eieren, mosterd, mayonaise en curry. Leuke maaltijd.

Een ovenschotel om de koelkast op te ruimen. Als uitgangspunt had ik een rest van de vegetarische slowcooker groentenschotel en een kom basmatirijst. Gezocht op ovenschotel met gekookte rijst kwam ik deze mogelijkheid tegen. Er stond ook nog een klein beetje risotto en wat geruld gehakt. En een klein stukje visworst en droge boerenmetworst moesten ook op. Ik hou van kaas, dus vond ik ook nog dit aantrekkelijke recept. Alles gemengd en overgebracht in een ingevette in de aifryer passende schaal. Een bol mozzarella in plakjes gesneden en bovenop gelegd. De airfryer eerst 20 minuten op 160° en daarna nog 8 minuten op 200°. Heerlijk met krokant bovenlaagje.


Weer een klein beetje over. Samen met hardere witte stukken Chinese kool en water een lekkere soep van gemaakt in de soepmachine voor de lunch op zaterdag.

Verder aten we op de laatste dag van deze blogweek gegrilde lamskoteletten. Een paar uur gemarineerd volgens recept en aan iedere kant 4 minuten gegrild op de zeer hete grillpan. Salade van komkommer en witlof, ½ komkommer en 1 stronkje witlof. Met een dressing van mayonaise, zure room, witte wijnazijn, verse dille en oregano en een heel klein beetje suiker. Als bijgerecht ook nog in knoflookolie gebakken champignons. En in de airfryer afgebakken knapperig stokbrood.

En vandaag, zondag, er liggen nog een bloemkool, ⅓ Chinese kool en 1½ komkommer. Een riblap intussen in de slowcooker gedaan. We zullen zien...


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen