zondag 4 juni 2017

Rijsttafeltje, groene asperges met schuimige wijnsaus, bloemkool en gevulde paprika uit de airfryer, diepvries, fruitcompote uit de slowcooker en een lekkere soep.


Zondag een beetje een Indische Nasi Goreng. We hadden saté van de biologische vleesleverancier. Hoefde ik niets aan te doen dan opbakken op de grillpan. Met pindakaas een beetje pindasaus gemaakt (niet van conimex en calvé, hoeft echt niet hoor). Verder eerst rijst gekookt in de rijstkoker en die laten afkoelen, zilvervliesrijst want witte rijst is al lang niet meer in huis. Twee eieren geklopt met een klein scheutje room en zwarte peper heel dun gebakken en opgerold. Dan kort voor het eten 200g Oosterse wokgroente gewokt, 100g hamblokjes, heel klein beetje gele, heel scherpe sambal en een scheutje ketjap en scheutje oestersaus erdoor. Voorzichtig de rijst er door geschept en warm gemaakt. Geen trassi in huis, maar op tafel schaaltjes ansjovis (ben ik zelf niet zo op gesteld), gebakken uitjes, seroendeng, de gesneden omelet, zoute pinda's en emping. Ook nog een Indische tomatensalade gemaakt voor wat extra groente. Zonder komkommer en groene peper, met 1 uitje en 2 tomaten. Lekker met een ijskoud biertje.


En waarom zou je op maandag niet ook lekker eten. De gerookte zalm moest op en er lagen groene asperges. Een mooi en lekker gerecht. Wat een leuke en heerlijke saus was het.
Van een rest aardappeltjes en een rest van de kaaspenne met spekjes van vorige week met een scheutje room een puree-hapje gemaakt voor erbij.

De volgende dag aten we een bloemkoolgerecht. Een halve bloemkool, 2 eieren, 1 beschuit, een handje vers-geknipte lavas (maggiplant) en een paar klontjes boter. Op 165° 7 minuten in de airfryer. Varkensoestertjes gebakken in boter. Een beetje couscous gemaakt met de rest van de lavas. De combinatie van bloemkool met gekookt ei was erg lekker.

Direct na het eten in de soepmaker een soepje gemaakt voor de lunch de volgende dag; 3 asperges met een beetje saus, een rest Indische tomaat, een beetje couscous, wat bloemkool met ei, stukjes rauwe bloemkoolsteel, 3 kleine tomaatjes en een beetje jus van het vlees. Aangevuld met water tot de laagste niveau en op pureer.

Voor woensdag de saus van 22 juni 2016 uit de vriezer gehaald. Die bleek nogal dun dus eerst ruim ½ uur ingekookt. Kabeljauwfilet met alleen een beetje peper gebakken in olijfolie. Vanwege de zoutige saus hebben we er een kom "schone" sla en een in de airfryer afgebakken stokbrood bij gegeten. Er stond nog een bakje zalmmousse met ei, al even over de datum. Als extraatje bij het brood en de sla best lekker.

Partner had gewerkt in de tuin en at na de soep als lunch donderdag een lekker ijsje.

Voor 's avonds de pulled porc van 23 september 2016 ontdooit. Een deel van de Alkmaarse gort van vorige week ook uit de diepvries gehaald en opgebakken in de jus van het vlees. En weer sla er bij als groente. Van de saus bij de asperges had ik 2 eiwitten over. Deze heb ik in een pannetje roerend gegaard en de stukjes over de sla gestrooid. Een grote tomaat extra.

Vrijdag een vleesloze dag met gevulde paprika's. Twee puntpaprika's, 1 ui, 2 teentjes zwarte knoflook in stukjes, 200g kastanjechampignons, 200g spinazieblokjes uit de diepvries, 75g feta, beetje gedroogde tijm, een flinke hoeveelheid geraspte jonge kaas en flink wat verse walnoten. 

De spinazie was nog in huis van de periode dat een vriend hier verbleef die alleen zachte en vloeibare dingen kon eten. De feta en geraspte kaas en de noten heb ik door het gebakken mengsel gedaan om te voorkomen dat het zou "opwaaien" in de airfryer. Ik heb na het blancheren en bakken de halve paprika's gevuld op de bakpan van de airfryer en deze na voorverwarmen zo'n 10 minuten op 180° gebakken. De heerlijke verse noten gekregen van vrienden.

Op de laatste dag van deze blogweek aten we in het restaurant van Het Oude Luxor Theater in Rotterdam voorafgaand aan de voorstelling van Het Groot Niet Te Vermijden. Ik had een apart voorgerecht, crème brûlée van geitenkaas. Een lekkere hamburger als hoofdgerecht.

Wel nog een fruitcompote gemaakt in de slowcooker. Met appels en peren die op moesten en vers sinaasappelsap, 1½ uur op hoog. De hoeveelheid suiker heb ik gehalveerd en ik heb er geen maizena door gedaan. Het smaakte heerlijk.


En vandaag, zondag, iets eenvoudigs want aardig wat keukenwerk voor morgen, 2e Pinksterdag met visite.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen