zondag 30 april 2017

Bananenbroodje uit de airfryer, broodpizza, groenekoolstamppot in snelkookpan, slowcooker-groentenpot, hartige taart met palmkool.

Op zondag aten we bij onze kleinzoon in Rotterdam. Om mee te nemen had ik een bananenbroodje gebakken in de airfryer. Een recept van Arendina Plantinga gevonden op Facebook. Met 3½ niet zo grote bananen, 100g bloem, 2 eieren, een lepel havermout, een lepel honing en een ½ theelepel kaneel. Eerst 20 minuten op 180° daarna nog 10 op 160° want de bovenkant werd te bruin. Stevig maar lekker.
We kregen een heerlijke eenpanswokmaaltijd met broccoli, wortel, kipfilet, rijst en kruiden gemaakt door kleinzoon en zijn vriendin.

Een beetje een rare week want maandag was ik tot laat in het ziekenhuis met/voor een goede vriend. Ik kreeg daar een stukje zalm, beetje worteltjes en wat witte rijst. Thuis werd soep gegeten die was samengesteld uit verschillen de resten.

De volgende dag, dinsdag, uit eten met vrienden in Roos Marijn in Rotterdam.
Voor mij was dat als voorgerecht Proeverijtje van warme gerechtjes, hoofdgerecht Zalmfilet met risotto van groene groentes en tenslotte nog Appeltaart “Roos Marijn” met kaneelijs en slagroom. Lekker en heel gezellig.

Op woensdag na opnieuw een aantal uren in een ander ziekenhuis, met partner deze keer, thuis broodpizza's gemaakt. Alles is daarbij mogelijk als beleg, deze mogelijkheid heb ik als uitgangspunt gebruikt. Grote oven op 200°. Volkorenboterhammen zonder bovenste korstje geroosterd. Daarop goede olijfolie gemengd met 2 uitgeknepen tenen knoflook gesmeerd, dan ringen van een rode ui, plakjes van 3 tomaten zonder het nat, op iedere boterham 2 plakjes notencervelaat, beetje zachte kaas daarop gesmeerd en dan geraspte oude kaas er op. Na 10 minuten een heerlijk hapje.

Donderdag een extra gast aan tafel. Maar weer eens de snelkookpan gebruikt voor een heerlijke groenekoolstamppot. In de pan 560g groene kool en 600g aardappel. Apart 200g gebakken spekjes en een rookworst. Een "koninklijke maaltijd". Maar...., "een beetje water" bleek toch iets te weinig te zijn, dus wat aangebrande aardappels onderin. Zonder dat de smaak erdoor werd bedorven alles overgebracht in een gewone pan, flinke klont boter en flinke lepel crème fraîche erdoor en de spekjes en rookworst apart opgediend.

Nog een slowcookerrecept. Mijn "hutspot" was gebaseerd op verschillende recepten en werd uiteindelijk een groentenpot met vlees apart. De mooie varkensoesters wilde ik liever niet in de slowcooker. Wat zat er in: 1 grote rode ui, 1 sjalot, 2 puntpaprika's, 1 grote aardappel, 5 teentjes knoflook, kleine ½ bloemkool, de kapjes, kontjes en het vocht van de tomaten van de broodpizza (alles in kleine stukjes), kruiden, water en een klein stukje van een bouillonblokje. Ik heb gekozen voor 8 uur op laag en onderweg gekeken of er genoeg vocht in zat. Dat was zelfs wel meer dan nodig. Na 6 uur was alles volledig gaar. De slowcooker uitgezet en later weer even op hoog. Een heerlijke oester, alleen met peper, gebakken in zoute boter. Dan nog een stokbrood afgebakken in de airfryer. En van de rest van de groenten met de staafmixer saus gemaakt voor de diepvries en later gebruik.

Op de laatste dag van deze blogweek een hartige taart. Ik had palmkool gekocht bij de biowebwinkel. Ik had er nog nooit van gehoord. Moest daarom op zoek naar wat je er mee kunt. Gekozen voor deze hartige taart. Ik heb gebruik gemaakt van 4 plakjes hartige taartdeeg van Koopmans. De palmkool was zonder de nerven 130g. Eerst 125g spekjes gebakken in de wok met 6 tenen gepekelde knoflook uit een potje. Dan de kool met een beetje sambal er bij. Even doorbakken, scheutje water en nog een paar minuten. In het eimengsel van 3 niet erg grote eieren en wat room alleen nootmuskaat mee geklopt. Intussen de plakjes deeg ontdooit en gevormd voor de bakvorm. Ik had een gesloten siliconen bakvorm die in de airfryer paste, dus die gebruikt zonder bakpapier. Airfryer op 160°, tussendoor even gekeken, na 25 minuten (het koolmengsel was afgekoeld want eerder gemaakt) klaar en erg lekker. Een paar tomaten en ½ komkommer als salade.

En vandaag, zondag, witte asperges. Klassiek! Daarover in het volgende stukje.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten