zondag 26 maart 2017

Slavinken uit de airfryer, kikkererwten-komkommersoep, chili con carne uit de slowcooker, Oosterse kabeljauw en appel-peren-havercrumble.

Cake van zwager

Tja, dat was een bijzondere zondag, feestelijke herdenkingsbijeenkomst voor mijn overleden broer. Uren en uren samen doorgebracht met vrienden, familie, bekenden en onbekenden die allemaal iets met hem te maken hadden gehad. Ondanks de drukte daar en de hapjes en bitterballen, na afloop thuis met zwager, zoon en schoondochter nagepraat en nog een klein hapje gegeten. Een entrecote die over was in reepjes opgewarmd in een beetje jus, een flinke rest van de kikkererwtensalade opgewarmd in de magnetron. Een verse salade gemaakt van groene eikenbladsla, stukjes kaas, beetje paté en een scheutje mango-azijn. Stokbroden afgebakken in de airfryer. Taart toe, stukje van de yoghurttaart van zaterdag en een chocoladecake die zwager had gemaakt en meegebracht.

Nog een restje kikkererwtensalade, een rest groene sla, een heel klein beetje biefstuk-jus, een pannetje uit de koelkast met een rest komkommer met couscous en 4 heel kleine aardappeltjes in de soepmaker gedaan op de pureerstand.

Twee biologische slavinken in de voorverwarmde aifryer, 5 minuten op 190° en nog 10 minuten op 160°, en een tomatensalade van 2 trostomaten, een avocado, een bol mozzarella, een paar blaadjes basilicum en een scheutje balsamico-azijn. Genoeg voor samen want 's avonds nog een stukje taart :-). De salade was natuurlijk lekker, maar zo'n slavinkje, tja, iets te vet naar onze smaak. En dan ook nog flink wat vet onderin de airfryer.

De volgende dag, dinsdag, waren we naar Lille op bezoek bij een heel oude, zieke vriendin.
's Middags eerst een door de heer des huizen klaargemaakte heerlijke lamskotelet met pasta.
's Avonds, natuurlijk zonder mevrouw, gegeten in een restaurant; heel goed en sfeervol. De volgende dag terug naar huis via de kustroute Dunkerque en geluncht op vliegveld Oostende. Redelijke garnalenkroketten voor mij, een rare tosti met bolognesesaus voor partner :-). 's Avonds thuis een paar stukjes geroosterd brood, een paar Kwekkeboom oven-bitterballen uit de airfryer, een stukje kaas.
We waren moe maar tevreden.

Donderdag chili con carne uit de slowcooker. Aangepast recept; 250g rundergehakt, 1 flinke ui, 1 grote stengel bleekselderij, 1 grote en 1 kleine wortel, 2 tenen knoflook, 2 trostomaten en 10 minitomaatjes, 100g geroosterde paprika uit een pot met bijbehorend vocht, 1 pot rode nierbonen met vocht, ½ theelepel chilipoeder, ½ theelepel komijn, ½ theelepel kaneel en flinke theelepel balsamicoazijn. Na 7 uur in de kleine slowcooker op laag klaar om te genieten. Een heerlijke chili die wel nog ietsje pittiger had gemogen. Een beetje sla er bij met een avocado en wat mayonaise. Natuurlijk weer een beetje over. En o ja, ook wel iets te nat.

De kabeljauwfilet was aan de beurt. Bereid op Oosterse wijze. Onverwacht een extra gast aan tafel. Ongeveer 260g kabeljauw is wat weinig met 3 personen (dus een voorgerecht er bij verzonnen). De 500g roerbakgroenten uit de diepvries was genoeg. Verder de vis bedruppeld met teriyakisaus en wat wokolie met kokos en in de voorverwarmde airfryer op 190° 8 minuten laten garen en nog een paar minuten op 130°. Voor het wokken van de groenten dezelfde olie en saus gebruikt.

Ter aanvulling als voorgerecht de gerookte makreel die er lag geserveerd. Daar heb ik een gare in plakjes gesneden rode biet voor gebruikt en niet extra gemarineerd. Uit de diepvries 3 casino-boterhammen gehaald om te roosteren. Verse walnoten, meegekregen van vriendin, gekraakt. Plakjes biet op een bordje, geroosterd brood er bij, noten erover en vis er op. Mayonaise en yoghurt toegevoegd.

Als toetje nog snel in de middag een appel-peren-havercrumble gemaakt. Alles iets minder en niet in aparte ovenschaaltjes. Airfryer voorverwarmd op 150°, na 15 minuten even gekeken, nog 5 minuten op 130°. Aangenaam hapje bij de koffie.

En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, een beetje makreel met mayonaise en een geroosterde boterham, een beetje chili als soep te eten en een beetje roerbakgroenten met mie opgebakken. De rest van de kroepoek en scherpe pindakoekjes opgemaakt.

En vandaag, zondag, misschien een preisoep en ik denk iets met rode bietjes.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten