zondag 8 januari 2017

Huzarensalade, soepjes, verse pasta met zalm, vegetarische rendang uit de slowcooker, worstjes, ovenschotel, broodjes en vis uit de airfryer.

En dan nog een huzarensalade voor weer later op de avond. Er stond 250g gekookte aardappeltjes, 1 appel, 50g hamlapvlees uit de slowcooker, 40 g augurk, ze waren op en ik hou er niet zo van, 75 g mayonaise. Voor de versiering een paar eieren hard gekookt. Maar de salade is in de koelkast blijven staan, want geen trek meer in.

Dat stond in het vorige stukje op 1 januari. Het werd dus de eerste salade in het nieuwe jaar. Met ter versiering nog wat blaadjes rucola, krulpeterselie en wat zilveruitjes. Late lunch om 16.00 uur.



's Avonds laat nog een rest van de slowcooker-hamlap met veel nat, flinters kool en bacon. Heerlijk met een stukje brood.


Op maandag zuurkoolstamppot met rookworst en gebakken stukjes chorizo. De zuurkool gekookt in de magnetron, de rest op het gas. 


Voor de lunch op dinsdag soep gemaakt in de soepmaker van een paar bladeren groene kool uit de slowcooker van vorige week, het binnenste van 2 tomaten, een schaaltje oude rucola, een flinke hand platte peterselie en een rest gekookte zuurkool. Na het pureren een paar stukjes chorizo en rookworst erbij gedaan. Een beetje zuur, maar met wat ketjap manis erin een heerlijk soepje. En alle restjes weer mooi opgemaakt. 


Voor 's avonds pasta en komkommer, gerookte zalm en champignons verwerkt in dit recept. Ik maak liever gebruik van originele recepten dan van smulweb, maar kon geen ander vinden met precies die 3 ingrediënten die aan de beurt waren. Met de pastamachine fettuccine gemaakt met 250 g semolina durum en 1 ei, een lepeltje pesto gemengd met water samen tot 95 cc. Van de rest van het meel wat altijd achterblijft in de machine een koekje gebakken met olie en balsamicoazijn wat nog in een schaaltje in de koelkast stond. Met 250 g kastanjechampignons, ¾ potje crème fraîche, ⅞ komkommer, 5 sjalotjes fijn gesneden, verse en gedroogde basilicum en dille en 100 g gerookte zalm een heerlijk romige pastaschotel. Die heerlijke Sancerre was in huis :-). 
Woensdag opnieuw de andere helft van de spitskool in de slowcooker gestopt met als uitgangspunt de vegetarische rendang. Deze keer met een hele ui, stukje gember, 3 flinke tenen knoflook, schepje suiker en sambal de boemboe gemaakt en afgewerkt met oestersaus in plaats van ketjap. Een kneepje citroen erbij en het geheel door de fijngesneden kool gehusseld. Klein beetje water er nog in van het spoelen van de pan. Op laag in de kleine pot na 5 uur een heerlijk gerecht. Voor mij wel iets teveel sambal eigenlijk :). We aten er lamsworstjes bij van de biologische vleesleverancier, 12 minuten op 180° in de airfryer (op frituurmatje in het mandje met spatdeksel) en bruine basmatirijst uit de rijstkoker. En de eerder gebakken koek van pastameel. Niet heel kleurrijk, wel lekker. 

Een bloemkool-aardappelschotel met kaas, ei en crème fraîche. Lekker vegetarisch. Met lichte, romige smaken. Nou ja, de crème fraîche werd niet geleverd door de webwinkel, dus zure room gebruikt. Van alles halve hoeveelheid behalve van de knoflook :-). En wat extra geraspte oude kaas bovenop gedaan. Airfryer voorverwarmd op 170° maar als snel teruggebracht naar 160° en op 25 minuten gezet. Het is altijd lastig om te voorkomen dat de kaas verbrand, maar de hele schotel wel lekker is doorgestoofd en warm is. Tijd en temperatuur voldeden prima.
Omdat de laatste 3 appels en 1 peer op moesten voor er nieuw fruit binnenkwam, 's morgens moes gemaakt. Gewoon in een pannetje met een heel klein beetje water. Door de peer lekker zoetig zonder toevoegingen. Fris toetje na de warme hap.


Op vrijdag een hamburger op een kaiserbroodje. De broodjes afgebakken in de airfryer. Terwijl 2 biologische hamburgers gebakken in een heel klein scheutje olie (heb geen goede grillpan los van de airfryer :-)), bij het omdraaien van het vlees een paar stukjes cabrales (Spaanse blauwe kaas) erop gelegd, blaadjes Romaanse sla op de broodjes, daarop de avocadoreepjes (ieder een halve), daarop de hamburger, daarop nog wat plakjes camembert en dan het ei. Door de smaken van de kazen waren geen extra toevoegingen nodig.





En op de laatste dag van deze blogweek vis. Kabeljauw met bacon en tomaatjes uit de airfryer. Het was 240 g vis aan een stuk, 2 plakken bacon er onder en 2 er op, 10 tomaatjes er langs en 2 tenen geplette knoflook, aan iedere kant 1. Ik heb gekozen voor 10 minuten op 180°, wel voorverwarmd. Couscous met gebakken rode ui en wat sla met avocado als bijgerechten. 


Van de rest couscous, sla met avocado, het nat en 2 tomaatjes uit het vispannetje en nog 3 niet meegebakken tomaatjes met wat extra water een soepje gemaakt in de soepmaker voor de zondagse lunch.


En vandaag, zondag, eerst in de middag naar het Nieuwjaarsconcert van onze plaatselijke muziekvereniging en dan naar een jarige buurman. Eten? We zien het wel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten