zondag 29 januari 2017

Eerste keer sous vide gekookt, bloemkool, vis en bladerdeeglapjes uit de airfryer, overheerlijk appeldessert en appelmoes uit de slowcooker. En ook nog een heerlijk soepje.


Ik dacht dat ik nog biefstukken in de vriezer had, maar dat was niet zo. Ik heb vervolgens gekozen voor een flinke entrecote om mijn nieuwe sous vide apparaat uit te proberen. Het vlees was 1 cm dik en woog bijna 300 g. Dit vlees is altijd heel stevig. Het viel nog niet mee om in de hoeveelheid vaak verwarrende informatie, uit te vinden wat de beste weg was. Gekozen voor deze informatie van het merk waarvan ik het apparaat heb. Voor een steak van 1 cm en 'medium rare' leek 30 minuten genoeg. Het vlees ingesmeerd met wat zout, vers gemalen peper en een beetje zonnebloemolie en een takje verse tijm er bij gedaan. Na 30 minuten aan iedere kant nog een minuutje gebakken in een klontje boter op het gas. Partner zei, "wat een rijke smaak". Precies dat was het. Heerlijk. Rood, toch zacht genoeg en ook nog de stevigheid die bij het vlees van Freek hoort.

Beetje verse kruidenboter gemaakt, hoeveelheden op gevoel. Met knoflook en zwarte knoflook,  peterselie en bieslook (uit de binnen-kruidenhoek). De bio baby aardappeltjes eerst gekookt in de magnetron, later in schijfjes gesneden gebakken in de airfryer. Met heel klein beetje zout, een snufje paprikapoeder en een beetje zonnebloemolie. Voorverwarmd op 180°, 12 minuten, na 6 min. even geschud. Knapperig van buiten, zacht van binnen. Romainesla (en een beetje heerlijk mayo).

Op maandag de gehaktballetjes (van de rest van het gehakt van vorige week vrijdag) die nog in de koelkast stonden, gegeten met bloemkool anders, een recept van Karin Luiten. Ik heb het bereid in de bakpan in de airfryer. Op 180° zo'n 6 minuten, daarna, want anders aan het verbranden, nog 6 minuten op 140°. Een halve bloemkool, erg lekker recept. Ik heb pinda-kokos-wokolie gebruikt. Paar gekookte aardappels er bij, eenvoudig maar lekker maal.

De volgende dag ingepakte kabeljauw
De restjeskoningin heeft van het restje van het ovenschoteltje van vorige vrijdag, wat gebakken aardappeltjes en een beetje sla van zondag en een restje gekookte aardappels van maandag met een klontje kruidenboter en een scheutje room een heerlijke puree gemaakt met de staafmixer. Zachtjes opgewarmd in een pannetje. Een crème van twee avocado's met een beetje citroensap en Marokkaanse kruiden diende als groente. De vis ingepakt (een scheutje dessertwijn in plaats van sherry :-)) en 12 minuten gesmoord in de airfryer op 180°. Had een paar minuten langer gemogen, maar was toch heerlijk.



Bij een vriendin met schouderblessure kookte ik woensdag hutspot met gerookte makreel. Iets te lastig om bij een ander in de keuken Hollandaisesaus te maken, dus thuis deze gemakkelijke mosterdsaus gemaakt en ter plekke opgewarmd (in flinke pan 150cc room en 150cc kippenfond, 7 minuten ingekookt). Heerlijke combinatie.

Als voorgerechtje terrine van gans met een crackertje. Omdat zij niet van zoet houdt een hartig nagerecht, tompouce met kaascrème. De bladerdeeglapjes 8 minuten gebakken op 200° in de bakpan in de airfryer en vergeten dat ze dan omslaan door de wervelende lucht. Dus even een spatdeksel er op, maar dan worden ze weer iets minder luchtig, tja. Maar, zagen er wel goed uit en waren lekker knapperig. Voor het bakken bestrooid met gedroogde rozemarijn en een beetje zeezout. De kaascrème heb ik gemaakt van 50g roomkaas en 50g ricotta.

Donderdag nog een gehaktballetje en een kropje romainesla met tomaat. En onverwacht twee eters er bij, die zelf vlees meebrachten, twee entrecotes van de Marokkaanse slager in de stad. Prima vlees. Ook nog een salade gemaakt van Chinese kool met mango-azijn. En uit de vriezer een bak nasi ontdooit in de magnetron en opgebakken in de pan. En toe had ik een appeldessert uit de slowcooker gemaakt voor samen. De helft van de hoeveelheden (wel 2 appels en 45g cranberry's aan gevuld met rozijnen), in de kleine cooker 3 uur op hoog. De helft samen warm gegeten in de middag, de andere helft koud na de maaltijd in 4 parten gesneden. Heerlijk! Maar..., onthouden, volgende keer warm uit de kookpot halen want het bleef teveel kleven. In de tweelingpan ernaast nog 5 appels met een scheut citroensap en een lepeltje honing en water ook op hoog gezet, 2 uur, voor appelmoes. Dat kan ook gewoon in de pan op het gas, maar het is wel gemakkelijk dat je er niet bij hoeft te blijven. De appels moesten even weggewerkt. Een extraatje op tafel dus.
Ontzettend lekker.
Van de resten uit de beide slakommen, een beetje nasirijst, een rode paprika en een grote gele ui soep gemaakt in de soepmachine met het "spoelwater' uit de bakpan van de entrecotes als bouillon. Na afloop de gehaktbal die over was in stukjes er bij gedaan en het geheel ingevroren in verband met ons weekend buiten de deur.

Voorgerechtje vis
Omdat we een paar dagen naar Lille waren geen kookverhalen van vrijdag en zaterdag. En vandaag, zondag, uitgebreid warm geluncht in Lille. Paar foto's van hapjes vrienden.
Vietnamees hapje

Eendeborst met kaki-fruit
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten