zondag 20 november 2016

Aangepaste boeuf bourguignon, spruiten in de airfryer, coquilles in roomsaus, heerlijke vissoep, appel-perenhapje uit de airfryer.

In het dorp waar ik woon kan men op zondag geen boodschappen doen. Als op zaterdagavond gebeld wordt of er de andere dag drie mensen kunnen komen eten, is dat een uitdaging voor de keuken toch?

Vóór het bakken
Zeg het met bloemen
Met nog een kilo sukadelappen in de diepvries is de keuze snel gemaakt, een aangepaste boeuf bourguignon. Uit de vriezer: 400 cc jus van een vorige bourguignon en een met rijst gevulde groene paprika (waar ik de vulling heb uitgehaald). Verder zilveruitjes uit een potje, 3 stengels bleekselderij, 3 tenen knoflook en 5 grote kastanjechampignons. Het vlees in blokjes gebakken in wat boter. Daarna de uitjes en vervolgens de champignons lekker bruin gemaakt. Dan de stukjes bleekselderij samen met de knoflook in reepjes ook even gebakken, maar dan meer gestoofd in een restje witte wijn om alle aanbaksels uit de pan gelijk mee te nemen naar de slowcooker. Nog een vers blaadje laurier erbij en 6 uur op laag en ook nog 1 uur op hoog. Ook ontdooit: een flinke bak pompoenpuree. De rijstvulling uit de paprika opgewarmd op het gas, de pompoenpuree in de magnetron en een spruitenreceptje gebakken in de airfryer.  Met 500 g spruiten en pecannoten, verder volgens recept 15 minuten op 180° in de airfryer. Nog een beetje salade en wat broodjes en de maaltijd was behoorlijk compleet.


De volgende dag natuurlijk de koelkast ontdaan van verschillende resten. Een beetje aardappelpuree en bleekselderij van het schoteltje van vorige week gemengd met de rest van de pompoenpuree. Een kom jus van de hachee van vorige week bij de rest van de boeuf in een pan gedaan. Een paar spruitjes koud in de kom met de rest van de salade. Prima maaltijd voor samen. De jus van de boeuf en hachee gezeefd (vrijwel leeg gegeten) en ingevroren voor een volgende keer.

Op dinsdag de rijstvulling (zonder gehakt en saus dus) waar heel weinig van was gegeten, opgebakken met de in stukjes gesneden laatste dikke plak ham, een even aangebakken ui, 2 tenen zwarte knoflook en wat verse koriander. Een potje kidneybonen als bijgerecht. Een beetje aardbeienijs met wat slagroom als toetje. Moest allemaal op :-).

Dan een extra gast aan tafel. Nog 6 coquilles in de diepvriesvoorraad, ontdooit en in een beetje room en witte wijn gegaard. Daarna gekookte aardappels in plakjes gesneden en gebakken. Met een grote in boter gebakken biefstuk (250g), erwten uit de diepvries en witte bonen uit een pot genoeg voor drie personen. Op donderdagochtend de nieuwe bestelling van de biologische webwinkel, dus weer van alles in huis.


Donderdag aten we bij zwager/broer in Middelburg. Fruit-voorgerecht, Surinaamse pindasoep en chocola-banaancake bij de koffie.
Fijn om er te zijn, heerlijk gegeten en een bepaald vervelende terugreis met gigantische buien. Maar.. geen file :-).

Vrijdag vrienden te eten. Deze keer weer eens 'diner' op lunchtijd  van 14.30 tot 19.00 uur :-).
Begonnen met een gevuld eitje met guacamole. Omdat de avocado's niet overrijp waren een beetje olie toegevoegd. Koriander niet in huis, wel peterselie. De volledige hoeveelheid klaargemaakt behalve dan met maar eigeel uit 4 eieren.


Daarna een romige vissoep. Uit de vriezer een pot met visbouillon gehaald. Eerst de wortel, prei, ui en knoflook even aangebakken, dan wijn en tomaat er bij. Na 10 minuten de bouillon en roomkaas met bieslook nog 10 minuten laten trekken. Vlak voor het opdienen de soep opgewarmd met 100 g tijgergarnalen, 120 g tonijn en 120 g krab uit blikjes. Met een cracker met ook ontdooid eerder gemaakte zeewierchips-tapenade.

Het hoofdgerecht was pasta met drie kazen. Tevoren de pasta gekookt (dubbele hoeveelheid natuurlijk, minder was ook goed geweest) en gemengd met de ricotta en blauwe kaas en peper en zout. Opgewarmd in de magnetron. Vlak voor het opdienen de salieblaadjes gebakken en met de boter apart geserveerd en een schaaltje parmezaanse kaas op tafel.
Bloemkool kort gekookt en met gekruid paneermeel (gedroogde peterselie, oregano en dragon) met een paar klontjes boter gegratineerd onder de ovengrill. Iets minder paneermeel was beter geweest, de kruiderij was wel O.K. Ook nog een kleine romanesco in z'n geheel gekookt. Ei, groente, vis, kaas, deze keer maar geen vlees.

Als dessert een lekker appel-perenhapje met een klodder magere crème fraîche. Met iets meer appel en peer, 350 g, onze zelfgemaakte vlierbessenlikeur en wat mandarijnenrasp 35 minuten op 160° in de airfryer. Koffie met een bonbon toe.

Op de laatste dag van deze blogweek zouden we bij vrienden eten, maar door ziekte daar werd het restjesoepdag. Een bijzondere soep gemaakt in de soepmaker: paar gekookte aardappelen, klein beetje erwten en witte bonen, heel klein beetje coquille-room, restje guacamole, restje visbouillon, restje zeewierchips-tapenade en een paar blaadjes gebakken salie. Aangevuld met water. Een behoorlijk dikke, beetje op erwtensoep lijkende, smakelijke soep. Ja ja, had ook in een pan gekund met de staafmixer, maar zo vond ik wel zo gemakkelijk :-). Met een opbakstokbrood uit de airfryer en nog een stukje kaas toe genoeg na het uitgebreide maal van vrijdag.

En vandaag, zondag, waarschijnlijk een rest opgebakken drie-kazenpasta. En verder zien we wel weer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten