zondag 5 juni 2016

Broodpudding, lekkere soepjes, zelf pizza's bakken, witlofschoteltje uit de airfryer en een lekker etentje thuis.

Na een zondagsontbijt met o.a. een stukje broodpudding aten we als lunch voorafgaand aan een bezoek aan de open atelierdagen Hoeksche Waard, pompoensoep en een aardappelsalade. De soep is gemaakt in de soepmaker van 350g pompoen, 100g aardappel en 50g ui in stukjes, ½ theelepel gemalen komijn, wat peper en 700cc bouillon op de pureerstand.

Voor de salade heb ik gekeken naar dit recept maar helemaal aangepast. De aardappels kwamen van resten puree en gebakken aardappeltjes, wel met ham, augurken, appel en zilveruitjes, geen doperwten. Smeuïg gemaakt met een flinke lepel mayonaise en wat zure room door elkaar geklopt. Op een schaal met rode eikenbladsla en "versiert" met plakjes ei en tomaat een aantrekkelijke hap.



We aten 's avonds in een restaurant. Terwijl wij weg waren arriveerde zoon en schoondochter die gebruik konden maken van de rest van de salade :-).
Maandag voor de late lunch weer eens pizza's gebakken. Als je dat goed wil doen is dat toch wel een flink karwei hoor.  Deeg gemaakt van speciaal pizzameel, La Tua Farina Type '00'. Vier pizza's passen op de grote vormen die ik heb, niet gelijk in de oven, dus met twee tegelijk. Maar omdat het snel gaar is, 15 minuten op 250°, geen probleem. Met van alles als vulling. Groenten, vis, ham, olijven, champignons, blauwe- en gemalen oude kaas. Er was geen mozzarella in huis en dat moet toch eigenlijk wel. Maar ze waren heerlijk. Krokante bodem, smakelijke vulling. Ietsje meer zout in het deeg volgende keer. En óf met mozzarella, óf toch meer andere kaas er op.

Voor de laatste avond samen met de Franse vrienden nog een maaltijd gemaakt met sla, gerookte makreel, een plakje ham, een tomaat, een augurk, warm brood en voor de liefhebbers wat Franse kaas. En drie aangebroken flessen rode wijn leeggemaakt :-).


Het is heerlijk om als je wat langer visite hebt, iedere keer snel warm brood op tafel te kunnen zetten met behulp van de airfryer. Alleen al daarvoor is het een ideaal apparaat.

Na het vertrek van de Franse vrienden vast een soep gemaakt in de soepmaker van verschillende resten. Flink wat voor de pizza's gesneden kastanjechampignons, paar stukjes rode ui, stukje courgette, klein restje van de aardappelsalade, wat sla en stukjes tomaat. Omspoelwater van de lege fles van de passata gebruikt samen met extra water. 

Dinsdag nog 2 kwarten pizza en nog wat restjes vis over van de pizzamaaltijd op een boterham. En voor de ander (voor mij dus) broodjes met camembert. Heerlijk buiten aan de picknicktafel met een lekker glas rode wijn. Soep voor later dus. En pizza opwarmen ging goed op de manier van dat glas water in de magnetron.

Een Barnevelds haantje, eerder gekocht bij de poelier, nu uit de diepvries, terwijl er een discussie plaats vindt over hoe om te gaan met haantjes van legkippen in onze luxe maatschappij. Met dit recept als inspiratiebron. Eén haantje voor samen, 2 stengels bleekselderij, 1 ui, dragon, tijm en rozemarijn uit de kruidentuin in de oven. Geen wortels dus. Met voorgekookte gebakken krieltjes, een zakje wat op moest, en een beetje groene eikenbladsla zonder toevoegingen.
Heerlijk gaar. Heerlijk van smaak.
En direct van de botjes en vellen een bouillon getrokken met weer twee verse stengels bleekselderij, die ik gebruikt heb voor de soep van vrijdag.


Witlof met ricottasaus uit de airfryer. 
Extra de witlof even omhuld met een dun laagje rauwe ham. En de saus, tja, er wordt hier echt heel zelden uit een pakje of zakje gekookt, maar iets wat om welke reden dan ook in huis is, moet wel een keer gebruikt worden. En dit lag er wel al heel erg lang. Sausje gemaakt met water en daar 250g ricotta in. In een dikke laag op de witlofjes. Zo'n 15 minuten op 180°.
Iets te zware saus, maar wel met een heerlijke smaak. Met een restje opgebakken aardappeltjes.

En dan vrijdag weer gasten in huis, maar alleen voor een dinertje.


Paté's van de poelier. Soep gemaakt volgens een recept in het soepmakerboekje maar wel een beetje aangepast. Wortelsoep met kerrie; 300g wortel, 50g rode paprika, 50g aardappel, 50g ui, 2 theelepels kerrie, 100cc kokosmelk, 10 stengeltjes koriander uit de kruidentuin. Met deels de bouillon van woensdag van het haantje en aangevuld met groentebouillon tot maximum.

De vissen zijn behandeld met groene peper en pernod en gebakken op het vuur in de keuken. Puree weer uit de slowcooker omdat het zo heerlijk gemakkelijk is. En boontjes met pistache-pesto. Erg lekker allemaal.

Franse kaas, rauwmelkse Brie en  Epoisses deze keer. Het aardbeienijs werd in de oude ijsmachine niet stevig en moest daarom nog in de vriezer hard worden. Maar, om 00.30 uur was er geen behoefte meer aan een zoet toetje :-). Voorlopig dus genoeg ijs in de vriezer. (Heb wel direct maar een zelfvriezende ijsmachine besteld die de volgende dag al binnenkwam).

En als cadeau kreeg ik dit prachtige kookboek gemaakt door Femke, de dochter van onze gasten.


Zaterdag visbouillon gemaakt, grote afwas opgeruimd en uitgerust. En nog genoeg restjes om een maaltijd voor samen te maken. Dat werd een paar crackers met paté vooraf, voor de één brood met in wat boter opgebakken stukjes dorade en voor de ander de boontjes en daarna een stukje brood met brie.

En vandaag, zondag, in ieder geval de rest puree van vrijdag en verder... Dat zien we later vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten