zondag 29 mei 2016

Frittata uit de airfreyer, Frans bezoek, puree uit de slowcooker, linzen met kabeljauw, courgettesoep en broodpudding.

Van de zondagsmaaltijd heb ik maar geen foto gemaakt. Een rest linzen met couscous opgewarmd / gebakken met een stukje hamlap uit de slowcooker in die heerlijke saus en apart daarbij wat kleine gekookte aardappeltjes opgewarmd ook in die saus. Het zag er niet echt mooi uit, maar smaakte voortreffelijk. Heerlijke combinatie van smaken. En niet nodig om alweer een soep te maken. En de restjes van vorige week, we gooien liefst nooit iets weg, weer weggewerkt. Een goed glas rode wijn maakte het toch tot een zondagsmaal :-). En na afloop nog een rest chocolade-kokosijs met koffie en een puntje Kahlúa waarvan ik even niet meer weet waarom het ook alweer in huis was.



De andere helft van de Chinese kool van zaterdag heb ik verwerkt in een stamppot met een rookworst er bij van de bio-boer. Zo'n 500 g aardappelen gekookt, kleine ui even gebakken in een pikante jusrest van de in chorizo gebakken biefstuk van vorige week en de gesneden kool er bij gedaan, 2 koffielepels zelfgemaakte garam masala toegevoegd, maar dat had wel iets minder mogen zijn. Hoewel toch wel erg lekker. Aardappelen alleen maar gestampt zonder room e.d. Zo'n rookworst heeft echt niets te maken met wat je in de winkel koopt van Unox of zo. Overheerlijk, sappig en stevig, mmmm. En het geheel dus zonder spekjes. Winterkost want niet meer dan 13° deze maandag :-). En ja, soms.... ssssst.


Deze frittata wordt in de oven afgemaakt, ik heb daar de airfryer voor gebruikt. Op 160° 15 minuten. Met kastanjechampignons, de helft van de hoeveelheden en extra 5 plakjes cervelaat, 8 zwarte olijven en 2 gedroogde tomaatjes in olie in stukjes gesneden door de eieren geklutst. Er bij ieder een halve avocado en een tomaat. Lekker licht en smakelijk hapje.


En daarna begonnen de "Franse dagen". Om te beginnen donderdag haring na aankomst van onze twee vrienden in de namiddag. Ik maakte bij 6 in stukjes gesneden haringen een apart sausje met als inspiratie deze ingrediënten. Mosterd en zure room ongeveer evenveel, zwarte peper, uitjes en flink wat verse peterselie erdoor en ietsje verdund met een scheutje droge sherry. En de rest van de uitjes apart geserveerd in een schaaltje. Glas champagne er bij. Welkom!

's Avonds aten we de ook kortgeleden al een keer gemaakte eendeborst met cranberrysaus met dat bruikbare filmpje voor de perfecte eendeborst. Met haricots verts en aardappelpuree uit de slowcooker. Dat laatste met name omdat dat zo gemakkelijk is om het in de ochtend al klaar te zetten en je er pas iets mee hoeft als de rest van het eten klaar is. Met rode aardappelen en wat room aan het eind. Weer helemaal gelukt!
Met voor de ultieme wijnkenner (waar ik heel veel van heb geleerd) en dus ook voor ons, een "mooie" wijn bij de eend. En omdat we heerlijke echt Franse kazen hadden gekregen nog een 2e goede wijn geopend.

Vrijdagmiddag een aspergemaaltijd met verschillende soorten ham, gerookte zalm, botersaus met ei en peterselie, kwarteleitjes en gebakken krielaardappeltjes met een Pinot Blanc 'd Alsace.

's Avonds naar Het Groot Niet Te Vermijden in theater in Rotterdam, op tijd van huis en 's middags goed gegeten daarom aten we een courgettesoep met brood. Met 550g courgette, 70g ui, 1 teentje knoflook, 1 theelepel verse oregano en 450cc bouillon in de soepmaker op de pureerstand. Een in de airfryer opgebakken maïs-kaasbroodje er bij en wat verkruimelde Blue d' Auvergne er op gestrooid in de kommen.

Zaterdagmiddag een heerlijke groenteschotel met linzen en kabeljauw en voor de wijn gekozen voor een Beaujolais, Fleurie van 2011. De vis viel ondanks naar mijn idee goed ingepakt, toch volledig uit elkaar, maar was wel erg lekker met die meegebakken pancetta :-). De combinatie van groenten, linzen, vis en wijn was voortreffelijk. Ik vond het wel teveel linzen vergeleken met de andere groenten, dus een flinke rest achtergehouden en die liter bouillon begrijp ik niets van, maar een paar lepels gebruikt. Is geschikt voor de volgende soep.

's Avonds een grote schaal Lollo Bionda-sla met apart een vinaigrette, tomatensalade met mozzarella, peper en verse blaadjes basilicum, plakken ham en brood. En daarna een stukje, even tussendoor in de grote oven gebakken, broodpudding. Erg lekker. Ook een succes bij het zondagochtend-ontbijt.


En vandaag, zondagmiddag, een pompoensoepje en een salade en 's avonds naar een restaurant.
Maandag pizza's bakken is het plan. Maar daar kom ik later dan weer op terug.





4 opmerkingen:

  1. Het klinkt allemaal weer heerlijk en zo ziet het er ook uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je ook hier reageert Sandra. Bedankt.

      Verwijderen
  2. Ohw wat een lekker weekje was het weer. En die broodpudding, die ga ik proberen. Appel, kaneel, brood (melk): ik vind dat zo'n goede combinatie! Dank je wel voor de link naar het recept Sia!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Florina. Ja en is een leuke en lekkere manier om je oude brood te verwerken.

      Verwijderen