zondag 20 maart 2016

Soep, Seamore-tapenade, preischotel en macaronischoteltje uit de airfryer, tabouleh, kip in de slowcooker en uit eten.

We begonnen de week met een soepje, de zaterdag gemaakte linzen-tomatensoep uit de soepmaker. Maar dan om 16.00 uur als late lunch in de zon. Met een lepel Griekse yoghurt er in. Heerlijk.



's Avonds een preischotel uit de airfryer. Van 450 g aardappelen puree gemaakt met volle melk naar smaak, peper maar zonder zout en nootmuskaat. De prei even geblancheerd. Op deze massa zelf-geraspte kruidenkaas rauwdouwer (vandaar geen nootmuskaat en zout), 10 minuten op 180° en nog 4 minuten op 150° om goed door te verwarmen zonder dat de kaas verbrandt. Afgedekt met het in airfryer-kringen beroemde Blokker-ding om te voorkomen dat de kaas door het apparaat zou vliegen.
Een heerlijk eenvoudig vegetarisch gerecht. En omdat we teveel zout echt proberen te vermijden, voeg ik zelden zout toe en zeker niet als er al iets zoutig als worst of kaas wordt gebruikt. Doe de test. Weliswaar van Unilever, maar het geeft een indicatie.

Biefstuk met iets van vis. Ik wist dat combinaties van vlees en vis heel goed mogelijk zijn. En biefstuk met ansjovis had ik wel eens eerder gemaakt. Nu gekozen voor dit recept als uitgangspunt. Met de staafmixer eerst een tapenade gemaakt van de testchips van Seamore die we niet lekker vinden om gewoon te eten. De "chips" een nacht geweekt in water en daarna met flinke bos verse peterselie en selderie, handje basilicumblaadjes, 2 tenen knoflook, zwarte olijven en wat droge kruiden (Provence en rozemarijn) een lekkere pasta van gemaakt. Kleur, mwah, smaak, voortreffelijk :-).

De maaltijd: 200 g biefstuk in blokjes gesneden (niet in eiwit en bloem gedaan) en kort even in de wok gebakken in de olie van 2 plakjes gember. Champignons en bamboescheuten gebakken volgens recept maar wel in de olie van de biefstuk. Een paar eetlepels van de tapenade en dan 140 g kikkererwten (eerder geweekt en gekookt) in plaats van de doperwten, samen met een schaaltje krab uit een blikje toegevoegd. De biefstuk er weer bij gedaan en alles goed door gewarmd. Op het laatst nog een scheutje sesamolie en een tomaat in partjes erop gedaan. Wat een heerlijk maal. Combineren van vlees en vis is altijd leuk en deze combi deed het prima. Geen rijst gemaakt, want kikkererwten vullen voldoende.

Met de gekookte kikkererwten, de andere biefstuk uit het pak van 2 en de rest van de bamboescheuten van de dag ervoor en een paar tomaatjes moest iets op deze dinsdag. Ik heb deze vegetarische tabouleh gemaakt zonder wortel maar met 2 kleine uien en een prei. Daarbij de biefstuk  in wat boter gebakken. Lekker eten gemaakt zonder apparaten, gewoon in pannen op het gas.


Om wat resten kaas op te maken deze dag een macaronischoteltje. Zonder erwtjes, maar met een salade van Romainesla, avocado en groene olijven in stukjes. Aangemaakt met wat limoensap, olie van de olijven en veel verse zwarte peper. Van zelf geraspte kruidenkaas, geitenkaas en graskaas een heerlijke saus gemaakt, dus 3-kazen macaroni :-). Met even uitgebakken stukjes ontbijtspek en rauwe ham. Alles bij elkaar in het airfryer-schaaltje en 10 minuten op 180° na voorverwarmen. Extra kaas, boter en paneermeel vond ik niet nodig. En toen weer even genoeg van de eenpansgerechten.

De volgende dag eters in huis. Een grote kip in z'n geheel in de slowcooker op de parelhoen-manier, maar dan anders. Plakjes bacon op de bodem, grote bladeren Chinese kool, daarop de kip volgestopt met verse tijm, peper, grote bladeren eroverheen en dan ipv water een glas bouillon uit de diepvries van ooit eerder gemaakte Boeuf Bourguignon. Wel een paar klontjes boter, want de bouillon was behoorlijk vetvrij. Eerder bleek 8 uur op laag voor zo'n grote kip beter dan 6 uur.

In de kleine cooker een aardappelgerecht, 7 uur op laag.
Gevonden op Facebook op de pagina 'Slowcooker recepten' zonder verdere bronvermelding.
Hier was het 650 g aardappelen in schijfjes, de helft onderin de cooker, dan 1 ui en 2 sjalotjes gesneden er op, beetje nootmuskaat en 15 g zoute boter, dan de andere helft aardappel en hetzelfde nog een keer. Tegen het einde een kaassaus gemaakt van 2 eetlepels bloem, 125 cc melk en 100 g gepaste kaas om over de gratin te gieten. (Het oorspronkelijk recept: 1 kg aardappelen in schijfjes, 125 g gesneden ui, 3 gesneden bosuitjes, 50 g boter, ¼ theelepel nootmuskaat, ¼ theelepel zout en 125 cc melk, 2 eetlepels bloem, 100 g geraspte kaas.)

Na elkaar een groene en rode paprika geroosterd in de airfryer. Gehalveerd, schoongemaakt, bolle kant naar boven, zowel de paprika's als de grillplaat ingesmeerd met olie, 10 minuten op 160°. Dan even in een plastic zakje en van velletje ontdaan. Een rode peper klein gesneden en even in een pannetje gebakken in wat olie. Vervolgens met de staafmixer de Provençaalse mosterd van deze pagina gemaakt, maar zonder dille. Als saus op de salade van restje Chinese kool en een paar blaadjes Romainesla met een avocado in stukjes en daarom een scheutje citroensap er door.


De kip ging schoon op en van de botten en vellen nog een bouillon gemaakt, de rest van de aardappelen ingevroren voor later en de salade even weg gezet. De andere morgen met de salade, rest van de geroosterde paprika's, bouillon en het bewaarde vocht van het koken van de kikkererwten een soep gemaakt in de soepmaker.

Op vrijdag aten we buiten de deur in een gloednieuw restaurant Vista waar tegen gereduceerde prijs een proefdiner werd gehouden. Leuk en echt heel lekker. Iets teveel geluid, maar prima personeel en een schitterend uitzicht.


En de blogweek eindigde met weer een soepje en wat eenvoudige salades met wat extra hard gebakken slowcooker-aardappelen van donderdag al snel weer uit de diepvries dus.


En vandaag, zondag. Heel vroeg het huis uit naar een concert in de grote stad. Daar late lunch, dus in de avond misschien alleen een boterham. We zullen zien.

En op Hebban mijn nieuwste recensie over het prachtige boek met die gedecoreerde cupcakes.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten