zondag 13 december 2015

Bami, zeewierpasta, pannenkoeken, soepjes, stamppotten en ook nog gehaktballen uit de slowcooker.

Een (zondagse) bami-maaltijd. Dat is altijd werk voor de partner. Maar ik bepaal dan wel mee wat we hebben en wat we kunnen gebruiken.
Eiermie, twee heel erg platgebakken eieren, kleine kant-en-klaar kiploempia's van de poelier (gebakken in de airfryer, 8 minuten op 180°), gewokte biologische Oosterse groenten uit de diepvries, gebakken banaan (gebakken zonder beslag in een beetje boter), gebakken spekjes met ketjap, seroendeng, gebakken uitjes, zoetzure saus van de chinees (in de diepvries bewaard van ooit), kroepoek (niet zelf gebakken), sambal, atjar. De een witte de ander rode wijn :-).


De ingekochte zeewierpasta van Seamore moet wel zo nu en dan worden gegeten. Deze keer met een entrecote gegrild op het vuur en een beetje oosterse smaak toegevoegd aan de wierpasta.




Vuur na het grillen 
Een halve stronk paksoi, 100 gr shiitake-paddenstoelen, 3 tenen knoflook en een rood pepertje in stukjes gesneden klaar gezet. De zeewierpasta na het weken in heet water in een sausje van 50 cc witte wijnazijn en 25 cc hoisinsaus en een klein scheutje zoute ketjap gezet. Het geheel heel kort gebakken, ongeveer 8 minuten, in een beetje olijfolie. Het vlees alleen bestrooid met wat versgemalen zwarte peper, gegrild op het vuur in de keuken.
Tja, het was bijzonder. Maar iets minder zuur voor de een en iets minder scherp voor de ander was toch lekkerder geweest. Nooit een probleem om dingen uit te proberen in de keuken nietwaar. En opnieuw heerlijk vlees.

Pannenkoekendag. Alweer geen werk voor de kok hier in huis. We aten eigenlijk alleen pannenkoeken als kleinzoon in huis was die dan samen met opa mocht bakken. Maar ja, kleine kinderen worden groot en nu hadden we er toch weer eens zin in, dus 'opa' moest alleen bakken. Die lichtbruine rechthoek op de foto is een beetje naar karamel smakende Noorse kaas (geen Nederlandse uitleg gevonden) meegebracht door een schoonzus. Lekker op een pannenkoek met speciale ecologische pannenkoekenstroop :-).


Soep maken van restjes in de soepmaker is misschien niet zo interessant voor mensen die gewoon verse soep willen maken. Toch vind ik het leuk om het te vermelden. Deze keer stond er een rest van het stoofvlees met bier van vorige week zaterdag in de koelkast. Het gestolde vet verwijderd en dan is het ineens een pan met geurige bouillon en nog een paar stukjes vlees (zie voor dat recept dus blogpost van vorige week). Verder een heel klein beetje schraapsel uit de bami-pan bewaard in het restje zoetzure saus van de chinees, lekker als vulling en smaakmaker, en dan nog wat marinade van het zeewiergerecht, het geheel aangevuld met water. En dat wordt dan echt een mooie bruine smaakvolle soep. Ook zonder soepmachine kunnen mensen heel veel doen met restjes en een staafmixer nietwaar.

Na de soep een paksoi-stamppot. Van 250 g al gekookte en bewaarde aardappeltjes, de andere helft van de struik paksoi en een ui heel fijn gesneden, wat boter en room en een scheutje ketjap. De ui en paksoi kort gebakken in wat boter met een scheutje ketjap. Eerder gegrilde entrecote, 100 g, in stukjes toegevoegd. De gestampte aardappeltjes erbij en even goed warm laten worden.

Salade bij de lasagne
Gebruikte lasagne
In verband met een te schrijven recensie voor Hebban Culinair op donderdag een pastamaaltijd gemaakt: Lasagne con crema di parmigiano e funghi. Maar het recept kun je pas lezen als de recensie is gepubliceerd. Dat zal ik hier weer melden. Recensies schrijven vind ik wel heel leuk. Je ontvangt een kookboek, vaak een die je graag wilt. En omdat je verplicht bent een recept op te nemen, is het ook wel noodzakelijk om dat dan klaar te maken om te zien welke problemen je eventueel tegenkomt.
En als je dan een keer in de Top 10 terecht komt is dat natuurlijk extra leuk toch?

Bloemkoolpuree naar dit recept. Eerst wel een heel verhaal, maar ik wilde toch de oorsprong van het gerecht hier laten zien. Ik zocht naar een combinatie van bloemkool en salie. Heb de kwark vervangen door dikke Griekse yoghurt, 3 tenen knoflook heel meegekookt en 7 blaadjes salie fijngesneden erdoor gestampt. De maaltijd gecombineerd met stukjes gebakken Friese droge worst en plakjes ontbijtspek. En de staafmixer vind ik niet fijn voor puree. Liever iets meer structuur dan zo'n zalvige puree dus gewoon met de stamper. Echt een heel lekkere combinatie.


De laatste dag van de blogweek gehaktballen in de slowcooker. Wel even wat werk voor de cooker aangezet kon worden, maar een leuk recept, gehaktballen anders. In plaats van kokosmeel heb ik gemalen kokos en wat amandelmeel gebruikt. Er lag nog een gele wortel. De tomatensaus kwam uit mijn eigen voorraad, gemaakt op 11 oktober en bewaard in de vriezer. De halve hoeveelheden gebruikt voor 5 ballen.
Ik vond het wel teveel werk voor toch ook weer niet heel bijzondere gehaktballen. Misschien als ik de saus gemaakt had volgens recept, was het beter geweest. Nu had ik de hoeveelheid zelfgemaakte tomatensaus aangelengd met (teveel) water, dus erg dun. We aten de ballen met tagliatelle, wat Romainesalade, mini-tomaatjes, olijven, geraspte kaas, een kommetje met wat olijfolie en balsamicocrème en stukjes brood. De rest van de saus maar gelijk met 2 gele wortels en een aardappel in stukjes in de soepmachine gedaan en een lekker soepje van gemaakt.

En vandaag, zondag? Soep, de gehaktballen die over waren, een salade, een aardappel? Of misschien gewoon hutspot? We zullen zien. En de ingestuurde recensies zijn nog niet gepubliceerd, dus in een volgende blogpost de linkjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten