zondag 27 december 2015

Airfryer-lamskoteletjes, avocadocrème, broccolisoep, uit eten en dan ook nog een kerstdiner voor twee uit de slowcooker.

Lamskoteletjes klaargemaakt op de beschreven manier in de oven, maar dan gekozen voor 3½  minuten in de voorverwarmde airfryer op 200°C (het zwart op de koteletjes is uitgesmeerde zwarte knoflook, ik koop dat bij mijn "eigen" webwinkel; erg lekker). Ietsje langer had gemogen, blijft lastig kiezen.
Met een schaal salade van Chinese kool met peper en olijfolie met oregano en in de magnetron gepofte aardappels met wat zoute boter. Een eenvoudig zondagsmaal met een heerlijke wijn.

Een restje dikke saus van het slowcookervlees van vorige week met vooral kikkererwten, uit de diepvries een doosje waar op staat 'kippendijen met kikkererwten' in deze blogpost beschreven, met nog flink wat stukjes kip er in, beiden met kikkererwten, dus in één pan opgewarmd. Een beetje salade en vooraf een avocado-hapje.
Avocadomousse; 2 avocado's fijngeprakt met sap van ½ limoen, 2 geperste tenen knoflook, 2 eetlepels crėme fraïche, flink wat versgemalen zwarte- en een mespuntje chilipeper, snufje zout, ½ theelepel gedroogde peterselie en nog ½ theelepel in de vijzel gemalen naaldjes rozemarijn. Met op de kachel geroosterde casinoboterhammen.

In de namiddag op dinsdag na de boodschappen een broodje paling voor de partner (ik hou er niet echt van). Voor 's avonds: al weer veel te lang lagen er een paar stukken glutenvrije hartige taart in de vriezer. Wij eten niet glutenvrij, dit was gemaakt voor een vriendin die echt ziek wordt van gluten. Deze stukken opgewarmd in de magnetron. Ik vond het echt lekker, partner vond het meer 'acceptabel' met wat tomatenketchup erover :-). Wel heel stevig en maagvullend dus genoeg met opnieuw een goed glas rode wijn uit Spanje.

Een min of meer eenvoudige lunch met (stief)dochter en schoonzoon op 23 december.
Een broccolisoep met blauwe kaas uit de soepmachine; 360 g broccoli, 2 sjalotjes, 700 cc bouillon. Blue d'auvergne, fijngemaakt, in een schaaltje er bij gereserveerd. Met onderstaand brood en zoute boter.          

Verder een paar hamrollen uitgaande van dit recept en omeletrollen met zalmmayonaise.
Voor de hamrollen had ik nog 4 grote plakken achterham van de boer liggen. Gevuld met 150 g roomkaas gemengd met verse peterselie en selderie uit de kruidentuin en zwarte peper en 100 g hamblokjes.
Voor de omeletrolletjes 4 aparte kleine omeletten gebakken en deze gevuld met zalmmayonaise gemaakt van zalm uit een blikje gemengd met 4 eetlepels mayonaise en verse peper. 

Er bij een Iers karnemelkbrood van 250 g volkorenmeel en 220 g bloem, 1 tl zout, 1 tl bicarbonaat, 2 tl bakpoeder, 280 cc karnemelk en 1 geklopt ei. Alles goed gemengd tot een zacht, beetje kleverig deeg. Deze keer gebakken in een gewone broodvorm in de grote oven op 190° 40 minuten. Rijzen en bakken gebeurt tegelijkertijd, dus een snel brood.


's Avonds alleen nog een grote kiploempia van de poelier even 10 minuten op 180° in de airfryer met zoetzure saus (stond nog in de diepvries). En daarna bij de koffie een gekregen heerlijke kerststol-boterham met noten, rozijnen, sukade.

Kerstavond uit eten in Rotterdam bij restaurant Mevrouw Meijer met zoon en schoondochter.

Voorgerecht van gebraden druiven en burrata, een Italiaanse kaas. Met natuurlijk nog veel meer heerlijke smaakjes.
Een ontzettend lekkere eendeborst met een paar gebakken aardappeltjes. Los een kom met gemengde sla. En dan nog een Franse boterkoek met karamelsaus en ijs van??? Zo lekker.

Ja, ik kan best wel aardig koken, maar dit soort smaakcombinaties, daar moet je toch echt een bijzondere kok voor opzoeken zo nu en dan.


Ons kerstdag-diner samen: konijn uit de slowcooker. Het boek waar dit recept uit komt staat ook in de kast, maar op deze manier komt de link van pas. In plaats van een heel konijn had ik 2 bouten. Met wat minder olie en extra een klein scheutje witte wijn erbij. En tegen het recept in wel een in dikke plakken gesneden ui onderin gelegd. Na 7 uur op laag gegeten met aardappelpuree en salade van rucola en Chinese kool met een dressing van dragonmosterd, olijfolie, crème fraïche en peper. Konijn ietsje aan de droge kant. Slowcookerprobleem? Of 'ui'-probleem? Volgende keer gewoon op z'n Vlaams in de pan met bier?


Vooraf, of eigenlijk meer tussen lunch en avondeten, zo om 16.45 u een garnalencocktail. Daar zijn eindeloos veel recepten van te vinden van klassiek tot aangepast aan deze tijd of aan wat je in huis hebt. Bij de visboer zo'n 2 ons Hollandse garnaaltjes gekocht. Het vocht uit het blikje zalm van woensdag bewaard. Dit samen met een flinke scheut whisky 's morgens al over de garnalen geschonken en goed gemengd. Net voor het opdienen lepel crème fraïche gemengd met lepel mayonaise en snufje paprikapoeder en wat versgemalen zwarte peper. Blaadje sla, saus, garnaaltjes, mmm. Met een glas whisky bij "Kerst met het Rotterdams Philharmonisch Orkest" op TV Rijnmond. Driedubbel genieten.


En na het konijn heerlijke kazen bij het laatste glas rode wijn.
Ook nog een rest blue d'auvergne. Rechtse is la Tur, niet rauwmelks wel heel lekker.


Op 2e kerstdag, en ook de laatste dag van deze blogweek, wegwerken van restjes. Een zoetige soep uit de soepmaker met achteraf toegevoegde stukjes konijn als heel late lunch of heel vroeg voorgerecht. 's Avonds puree met Chinese kool en een klein beetje rucola opgebakken tot een stamppot. Stukjes Friese harde worst gebakken voor een heerlijke jus. En natuurlijk kaas toe. Zo kan het ook op een gewone zaterdag - 2e kerstdag :-).

Na mijn recensie over het kookboek Thuis in de keuken, nu een klein interviewtje  met de schrijfster op Hebban Culinair. Verder daar geen ontwikkelingen met mijn naam eronder.


En vandaag, zondag, ontbijt met de tweede kerststol en in de airfryer gebakken croissants en vanavond vis. Buiten gebakken schol met een remoulade- of ravigotesaus.

Ben benieuwd naar komende week waar oud en nieuw in valt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten