zondag 1 november 2015

Pompoensoep met salie, bloemkoolcurry, rundvlees in bier in de slowcooker. En.... over eten van vlees.

We zijn de eerste wintertijd-zondag begonnen met een heerlijk afbakstokbroodje van Zonnemaire. Natuurlijk in de airfryer. Wel doormidden gesneden want iets te groot voor het mandje.

We aten sperziebonen, macaroni, tomatensalade en een peterseliesaus. De bonen alleen maar zo'n 10 minuten gekookt. Macaroni 6 minuutjes gekookt en tegelijk een gele en rode ui gebakken samen met reepjes bakbacon en stukjes knoflook. Dit door de macaroni gedaan. Tomaten in stukjes gesneden en bestrooid met wat peterselie, balsamicoazijn, peper en olijfolie. Dan de peterseliesaus. Op zoek naar de juiste verhoudingen voor een bechamelsaus kwam ik vele mogelijkheden tegen. Deze informatie heb ik gebruikt en zelfs gedaan wat een goede kok betaamt, namelijk een uurtje de melk laten trekken met paar takjes peterselie, een vers laurierblaadje, een takje tijm en een in stukjes gesneden sjalotje. Toen de bechamel gemaakt en die dan weer verrijkt met een flinke hoeveelheid versgeknipte platte- en krulpeterselie die nog steeds volop aanwezig is in de kruidentuin. Alles gewoon op het gasstel in gewone pannen :-). Een lekkere maaltijd. De bechamel was iets te dik. Misschien omdat er nog maar 15 g gewone bloem was en ik er 15 g volkorenboekweitmeel bij heb gedaan. Had ietsje minder gekund (of meer boter of meer melk). De smaak was voortreffelijk, dat dan weer wel.


Maandag één witlofje met ham en kaassaus uit de magnetron en een bloemkoolcurry met eieren. Vers gemaakt van een halve bloemkool dus alle ingrediënten gehalveerd. Met Griekse yoghurt, boekweitmeel (bloem was op), stukje van bouillonblokje. Aanrader.
Intussen een appeltaartje gebakken voor de volgende dag. De helft van de hoeveelheden en in de airfryer gebakken. Op 150°, zo'n 30 minuten.

Op dinsdag eerst een lunch met een vriendin en 's avonds eten met een schildervriend van partner.

Voor de lunch heb ik een pompoensoep met salie gemaakt. Ik ben uitgegaan van dit recept. Heb de ui, knoflook en salie even aangebakken in wat boter. Daarna met de pompoen en bouillon in de soepmaker gedaan. Bij het opdienen een scheutje room en heel kort in olijfolie gebakken salieblaadjes geserveerd. Zonder spekjes. Met versgebakken stokbrood. Daarna een tomatensalade met olijven en Tallegio (kaas).

Voor 's avonds heb ik de grote slowcooker gevuld met rundvlees in bier. Ondanks dat alles is voorgebakken, leek 5 uur mij toch wat kort voor rundvlees. Heb er daarom maar 2 uur bij gedaan en de champignons pas de laatste 3 uren toegevoegd. Het was prima gelukt en erg smakelijk. We aten er een salade bij van Romainesla. Dressing: 2 eetlepels mayonaise, flinke eetlepel yoghurt, ½ theelepel dragonmosterd, 10 stukjes ansjovis uit olie, geperst teentje knoflook en sjalotje, wat limoensap en biologische smeerkaas er door geklopt en wat verse peterselie. In de magnetron nog een paar grote aardappelen gepoft en klaar. Van tevoren een stukje harde worst, wat paté uit een Frans potje en wat olijven met een crackertje, na afloop bitterkoekjespudding en koffie met appeltaart.

En omdat er na zo'n dag koken voor verschillende mensen altijd restjes zijn maakte ik de volgende dag een lunch-soep. Het vocht van het slowcookervlees (gelei van bier met wat champignons, ui, flintertjes vlees), een restje tomatensalade, een halve aardappel, de rest van de dressing en een kleine hoeveelheid sperziebonen van zondag met wat bechamelsaus aangevuld met water in de soepmaker. Een smakelijke lichtbruine en heel gezonde soep, genoeg voor 3 personen met een stukje brood er bij. Daarom 's avonds voor samen alleen een halve avocado met peper zo uit de schil en wat kwekkeboom bitterballen uit de airfryer met een paar maïsboterhammen. De bitterballen hadden lang in de diepvriezer gelegen en misschien daardoor wat erg veel rook in de keuken, maar misschien ook wel het goed schoonmaken ietsje verwaarloosd :-). Blijft een lastig apparaat wat dat betreft.

De ene dag een hapje voor één persoon: gebakken eieren met brood. De volgende dag een hapje voor één ander persoon: 1 gesneden prei, handvol kastanjechampignons in kwarten, 2 tenen knoflook fijngesneden, blaadjes van paar takjes tijm en wat stukjes salami. De salami even gebakken in een koekenpan zonder olie, daar de prei en vervolgens de andere ingrediënten bij gedaan en een minuut of 7 gebakken. Leuk en lekker receptje. En helemaal Pascale Naessens :-).


Ongekookt
En dan een recept uit een boekje waar ik een recensie over heb geschreven. Omdat de recensie nog niet is geplaatst wacht ik even met het volledige recept hier neer te zetten. Het was een recept uit het boekje Spiralize met veel courgette in spiralen en een tomatensaus erover. Zodra het is geplaatst op Hebban Culinair zet ik op mijn blog weer een linkje daar naartoe.

Er bij aten we een gemarineerde karbonade uit de oven. Van de schrijfster van het boekje, vóór pure plantaardige voeding en raw food coach, zal dat niet gemogen hebben. En we vergroten natuurlijk ook onze kans op kanker door zo'n stuk vlees te eten. Maar daarover zijn intussen gelukkig wel redelijke en duidelijke stukken verschenen zoals hier op Foodlog. Heel boeiende site voor mensen die  zich met voeding en gezondheid bezig houden. Ook Aliëtte Jonkers heeft een prima verhelderend stuk geschreven over het kanker-vlees-verhaal.

Dit recept was voor mij overigens alleen maar een uitgangspunt. Ik had nog een potje met een mengseltje van sesamolie, citroensap en cayennepeper in de koelkast staan. Dat leek me met 2 geplette knoflooktenen met een paar korrels zeezout, wat paprikapoeder een een scheutje agavesiroop een prima marinade. De 2 karbonades zijn wel even aangebakken om met name het vetrandje lekker krokant te maken, maar daarna eerst 5 minuten en daarna omgedraaid nog 4 minuten in de airfryer gebakken in een plat ovenschaaltje. 

De botjes even gekookt met spoelvloeistof uit de bakpan en -schaal (ik zet direct als-ie nog heet is een klein beetje water in zo'n pan of schaal zodat de restjes losweken en ik het eventueel nog kan gebruiken). Daarna met ⅓ pot paprikaspread die nodig op moest, de kernen van de bloemkool van van de week, een flinke aardappel in stukjes en de jus en bouillon van de karbonades in de soepmaker gedaan en als resultaat een bijzondere smakelijke paprikasoep. Voor de volgende dag.

Verder nog een kruidkoek gebakken van kant-en-klaar meel, gekregen voor mijn verjaardag. Hoog tijd om iets mee te doen.


Het was weer een leuke afwisselende week met lekkere recepten. En vandaag, zondag? Een soepje en ik denk dat het een pizza wordt met in ieder geval feta. De eerder gemaakte tomatensaus vast uit de diepvries gehaald. Maar dat is voor de volgende blogpost.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten