zondag 29 november 2015

Garnalen met tequila, diner met gebruik van o.a. slowcooker en soepmachine, ovenschotel uit de airfryer.

Voorafgaand aan de bloemkoolrisotto aten we zondag een garnalencocktail. Met van die lekkere Hollandse garnaaltjes en een sausje van een lepel mayonaise, een flinke scheut tequila, verse peper en paprikapoeder. Met een klein glaasje erbij, mmm.

Het recept van de risotto staat in de recensie van het kookboek Top with cinnamon en verschijnt op Hebban Culinair. Ik ben geen risotto-koker. Het smaakte goed, maar leek niet genoeg op een mooie risotto zegt zoon met uitstekend kokende vriendin :-). Mijn keuze om de bouillon van het zwijn te gebruiken heeft er misschien iets mee te maken. Al met al, met een goed glas stevige rode wijn en een stukje appeltaart toe bij de koffie, een prima maaltijd.

Biefstuk gebakken in roomboter met rauw-gebakken aardappelschijfjes en een prei - champignonhapje. Zo nu en dan een goed stuk vlees van Freek en Marleen blijven we wel doen ondanks de woeste verhalen over vlees eten. Voor de groenten heb ik gekozen voor de helft van de ingrediënten wat betreft prei en champignons, wel 100 g spekjes en zelfs 2 flinke tenen knoflook. De tijm als takjes een tijdje meegebakken en voor het opdienen eruit gehaald. Een heerlijk maal zonder veel poespas.

Ik heb een pompoen-worteltaart gebakken in de oven. Was voor 4 personen, dus airfryer te klein. Erg veel werk, maar wel heel lekker. Met een salade van Romainesla en spitskool met een vinaigrette van lekkere olie, witte wijnazijn, zeezout en flink wat peper.

Woensdag van het andere deel van de pompoen, 400 gr, en 3 grote wortels samen met een restje bloemkoolrisotto en wat bouillon een soep gemaakt in de soepmachine. Met een broodje en wat kaas erbij genoeg, want de volgende dag weer een echt diner.

Na wat hapjes vooraf bij de champagne eerst een koud voorgerecht, tonijnsalade met ei. Eerst de salade gemaakt zoals beschreven, daarna het wit van de eieren in kleine blokjes gesneden op 4 na. Half eiwit en blokjes naast de salade op een versierd bordje opgediend.


De soep is gemaakt in de soepmachine, maar kan natuurlijk ook gewoon in de pan met de staafmixer.
2 gedroogde rode chilipepertjes zonder zaadjes en 20 gr verse geschilde gember samen met 400 g tomaten uit blik, 100 ml kokosmelk, 50 g gemalen kokos en 5 stengels verse selderij (eigenlijk koriander, maar dat is niet meer in de kruidentuin) en een snufje zout en peper in de machine met 500 ml water op de pureerstand. Opgediend met wat gemalen kokos en blaadjes selderij. Een zeer pittig soepje.

Dan een hoofdgerecht waar speciaal om was gevraagd. Uit het oude kookboek Koken met Paul Bocuse, Gepocheerde ossehaas.


Een heerlijk recept met heel goed vlees. Afgelopen zomer kreeg ik de vraag om dat weer eens te maken. Op mijn opmerking dat dunne plakjes snijden met mijn vaak pijnlijke handen niet meer zo goed ging, kreeg ik een elektrische snijmachine cadeau. En nu was dan eindelijk dat vertraagde verjaardagdiner met die speciale vraag aan de beurt. Heel dunne plakjes (geen carpaccio!) een seconde in de bouillon waar de groente in is gekookt. Met die er echt bijhorende marinade. Zo lekker. Met aardappelpuree uit de slowcooker. Ongeschilde rode aardappels. Na 6 uur op stand laag gestampt en een scheut room en verse zwarte peper erdoor gedaan.

En als dessert een taart ook uit de slowcooker met perziken. Kijk even helemaal onderaan de pagina voor het recept. De poedersuiker karameliseerde in korreltjes, die dus maar op de perziken gestrooid.
Koud geserveerd met een flinke dot slagroom. De smaak was prima, maar ik denk dat ik voortaan cakes en taarten toch maar weer in de oven ga bakken. De structuur wordt in de slowcooker een beetje "zompig". En het deeg liet een beetje los, terwijl het toch goed gaar proefde.


De volgende dag aten we samen wat er nog over was. Van alles wel een beetje. Klein kommetje soep, hapje tonijnsalade met een op de kachel 'gebakken' casinoboterhammetje, beetje groente in de magnetron opgewarmd, de puree lekker aangebakken met een korstje en dan dat heerlijke vlees. Nog genoeg over om in de bouillon te laten pocheren. Jammer genoeg was de marinade op :-).

Op de laatste dag van de blogweek een in de airfryer gebakken ovenschotel van groenten maar dan voor 2 personen met 1 prei, 1 kleine rode paprika beiden los van elkaar even aangebakken, 1 kleine courgette, 3 trostomaten, 2 tenen zwarte knoflook (sinds heel kort in huis en voor het eerst toegepast, niet meegebakken maar op de prei fijngeprakt), 3 kleine blaadjes verse salie, flink wat verse tijm, gemalen oude kaas tussen de 2 laagjes en dunne plakjes gruyère bovenop. Geen zout, wel vers gemalen peper. Na 25 minuten op 180° een heerlijke gezonde hap. Met een beetje fijne macaroni en klein geknipte selderijblaadjes en nog wat gemalen kaas om erover te strooien.

En daarna een bezoek aan een concert van de plaatselijke muziekvereniging waar een vriendin, Waldin Roes optrad. Heerlijke muziek, gezellige 'afterparty' met gewoon in de frituur gebakken bitterballen. Heerlijk van tijd tot tijd.

En vandaag, zondag. Vanmiddag word ik opgehaald door de ene vriendin om thee te gaan drinken bij een andere vriendin. Geen idee hoe de dag verder verloopt. In ieder geval is er nog een pan heerlijke soep in de koelkast van nog een rest groenten van het diner en een beetje groenten uit de ovenschotel in die heerlijke bouillon van het vlees van donderdag en vrijdag.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten