zondag 11 oktober 2015

Voorraad tomatensaus, blauwe bessen amandeltaart uit de airfryer en een anti-griepdrankje.

Wat is koken toch leuk. De tomaten moesten op. Dus, een tomatensaus gemaakt. Van 1 kilo tomaten, 1 bosprei, 1 kleine paprika, 3 tenen knoflook, allemaal in stukjes, een scheut passata, een glas rode wijn en twee verse laurierblaadjes. In de grote slowcooker. Het laatste uur van totaal 7½ verse kruiden toegevoegd. Blaadjes oregano, takjes tijm, rozemarijn, lavas en platte peterselie. Verder nog flink wat peper, een lepeltje paprikapoeder en een heel klein beetje zeezout. Na verwijderen van de takjes en laurierblaadjes even de staafmixer erdoor. Een heerlijke saus. Precies goed van dikte en een pure smaak. Alles biologisch en zo mogelijk uit eigen tuin. Grotendeels ingevroren en gelijk gegeten met een biefstuk, volkoren penne en witte bonen uit een potje. 






















We hebben het goed. 's Morgens eerst lekkere broodjes afgebakken in de airfryer. Een zacht eitje er bij wat hier altijd nog gewoon in een pannetje water wordt gekookt.

Maandag vissoep. Als inspiratie gekeken naar hoe een echte Bouillabaisse gemaakt wordt. Er vervolgens mijn eigen draai aangegeven. De bouillon, ruim een liter, was in de vriezer van verschillende keren vis eten. Ik heb 1 rode paprika, 2 uien, 1 rode peper, 2 tenen knoflook, vers laurierblaadje en een takje tijm even gebakken in wat olijfolie en daarna in de hete bouillon 10 minuten laten koken. Dan 150 g gekookte mosselen, 250 g kabeljauw, 150 g garnalen en 100 g zeekraal in de hete soep gedaan en weer aan de kook gebracht en het vuur uitgedaan. Na 5 minuten de soep opgediend met een vers broodje. Van 2 lepels mayonaise, 1 lepel passata, 1 teen geperste knoflook en cayennepeper een namaak rouille gemaakt om op de stukjes brood te smeren. Maar brood niet geroosterd en het geheel niet in 2 delen geserveerd. Gewoon soep in een diep bord. En echt heel erg lekker. Maar natuurlijk teveel. En de zeekraal had iets zachter gemogen. Dus, voor het invriezen van de rest even de staafmixer er op en heerlijke gladde soep voor later. 



Na een bezoek aan de opticien een onverwachte late lunch in ons dorp, dus 's avonds genoeg aan een boterham met een gebakken ei.

Na vlees en vis een groenten-maaltijd. Ik maakte een groentetoren in de oven maar alleen van courgette met echte Franse Jambon uit het zonnige Zuid Frankrijk en jonge biologische plakjes kaas van Bastiaansen. Er staat dat de plakjes aubergine moeten worden ingesmeerd met een  olie/citroensap/peper mengsel, ik heb dus alle plakjes courgette er mee besmeerd. Heerlijk. Met ieder een halve maïskolf ingesmeerd met een mengseltje van ricotta en cayennepeper in plaats van kruidenboter, op manier 2 geroosterd in de airfryer. Wel nog wat olie op de velletjes folie gedruppeld om vastbakken van de kaas te voorkomen. Maar de kaas was niet zo'n goed idee, was een beetje korrelig en stoffig geworden. En omdat een halve flinke courgette met een stuk brood ook al wel genoeg was heb ik de meeste maïskorrels samen met een aardappel, een vers stuk courgette en het nat uit de courgettetorentjes in de soepmaker gedaan met wat verse kruiden


Intussen ook een supersnel sojabroodje gebakken met volkorenmeel in de oven. Halve hoeveelheden en een handvol in stukjes gesneden paranoten toegevoegd. Lekker knapperig.

Chipolataworstjes, meegekregen en een gegeven paard.... Met een rijstgerecht waarbij ik dit recept als uitgangspunt heb gebruikt. Tomaat, knoflook en ui zijn al aan de rijst toegevoegd, dus een kleine salade er bij. 180 g zilvervliesrijst, 650 cc water, lepeltje gedroogde uitjes 35 minuten laten koken in de rijstkoker. 1 ui en 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 2 tomaten en een scheut tomatenketchup met wat cayennepeper even opgebakken in een klein beetje sesamolie. Na het koken van de rijst een beetje overtollig water afgegoten en het uienmengsel er bij gedaan. Nog 10 minuten op koken gezet zonder deksel. Heerlijk. Een kleine salade er bij van paksoi. Zonder komkommer en ananas en de andere ingrediënten qua hoeveelheid aangepast. En omdat ik gembersiroop pakte gelijk ook een nootje gember toegevoegd.

Op donderdag kwam de bestelling van de bio-webwinkel binnen en gelijk met verse citroenen en gember dit anti-griep drankje gemaakt. Wel met een extra paar takjes tijm uit de kruidentuin. Vanaf vandaag, zondag, ga ik iedere dag een lepeltje innemen. Zonder heet water dus. En met daarnaast elke dag een paar kommen groene thee kan gezondheid niet uitblijven toch? Leuk ook om er even zo bewust mee bezig te zijn. Groene thee drink je namelijk niet zomaar :-).

De volgende dag roergebakken komkommer met groen blad van de paksoi in stukjes. De komkommer half geschild, de zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden. Met zout bestrooid om het vocht er wat uit te laten trekken. 2 teentjes knoflook en een stukje gember fijngesneden. Een scheutje olijfolie in de wok, goed heet laten worden, de gember en knoflook met het groen van de paksoi eerst even aangefruit en dan de komkommer toegevoegd. Na 10 minuten een scheutje Hoisinsaus er in gedaan en nog 2 minuten gewokt. We aten er rijst van de dag ervoor en gehaktballen uit de airfryer bij (van 500 g gehakt, 10 g boekweitmeel, 1 ei, 25 g geraspte kaas, zout en peper 5 ballen gemaakt en 12 minuten op 185° zegt de Philipschef op Facebook, maar dat was toch net niet genoeg. Wel lekker bruin van buiten, maar nog ietsje te rood van binnen. Volgende keer 15 minuten dus). 

Op vrijdag had ik van 12.00 tot 12.30u voor Hebban Culinair een heel plezierig telefonisch interview met Pascale Naessens over haar opvatting over eten. Je leest erover zodra het daar gepubliceerd is. 

En in de middag even een klein taartje gebakken, blauwe bessen amandeltaart, 100 g zachte boter, met 100 gr palmsuiker en 1 groot en 1 klein ei in de mixer, dan 100 g biologische bloem er in en goed mixen, daarna 100 g gemalen amandelen er bij (eerst in de keukenmachine gemalen). De helft van het deeg in de ingevette kleine springvorm gedaan, de bessen er op, de andere helft van het deeg er overheen. Airfryer voorverwarmd op 165°, bakblik er in voor 25 minuten en nog 5 minuten op 150°. 

En op zaterdag niet gekookt want naar een bijzondere wijnproeverij in 34 winkels in ons dorp van 19.00 tot 22.00 uur. In elke winkel witte en rode wijn. Zeer verleidelijk dus :-). Met natuurlijk allemaal heerlijke hapjes er bij. Een heel feestelijke happening. 

Vandaag, zondag? Een grillhaantje in de oven. Verder weet ik het nog niet. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten