zondag 6 september 2015

Lekkere soepen, brood uit de airfryer, mooie lunch, dessert uit de slowcooker succes.

Het blijft grappig om een aantal ingrediënten achter elkaar op te schrijven in Google en dan altijd wel een receptje te krijgen. Avocado, sla, komkommer, tomaat en gare kip had ik opgegeven en we zijn hier geen studentjes, maar zoiets als deze salade werd het wel. Een salade met gemengde sla, avocado, gepofte knoflook en kleine olijfjes, de kip toch maar nog even laten wachten. Met een "opgebakken prakje" en een in de magnetron opgewarmd destijds zelfgebakken en ingevroren glutenvrij broodje. Kaas toe. Lekker buiten gegeten en nog een tijdje onder het afdak genoten van onweer en regen.

Goulash uit de snelkookpan met 3 kleuren paprika en bier in plaats van bouillon en wijn. Dat had ik gemaakt in mei en nu uit de diepvries gehaald. Met een paar vers gekookte aardappeltjes, stukjes komkommer en stukjes feta er bij. En een stuk brood om mee te 'soppen'.

De dag daarna kippensoep. Ik heb gekozen voor min of meer de variant Hollandse kippensoep maar dan met alleen ui en geen prei. En de bouillon en de kip waren dus al klaar. Stukjes wortel, ui en veel fijngesneden bladselderij en peterselie zo'n 10 minuten laten meekoken met de hete bouillon met de gare stukken kip er in. Handiger in de pan dan in de soepmaker :-). Daarna nog een salade van spitskool, sinaasappel en avocado. In plaats van sinaasappel een rode grapefruit, ook lekker.

Ik was een beetje aan het opruimen in de diepvriezer en heb vervolgens een slowcookermaaltijd ontdooit. Een Franse stoofschotel maar wel zeer aangepast (zie blogpost 31 mei). Omdat er toen een probleempje was met de toegevoegde linzen, nu na ontdooien een kleine drie kwartier lekker doorgesudderd in een pan. Heerlijke maaltijd met een salade van Romainesla met komkommer, twee al eerder gekookte aardappeltjes in stukjes en een halve appel met wat mayonaise.

En ook in diezelfde blogpost is de wortel-linzensoep uit de soepmaker beschreven. Dat deel wat ingevroren was op donderdag gegeten. Met lekker desembrood (van de bakker) en flink wat verkruimelde feta.

Een in roomboter gebakken biefstuk van onze geweldige vleesleverancier met een salade van Romainesla en spitskool aangemaakt met olijfolie en peper en een stuk brood een goede maaltijd voor de vrijdag.

En toen was er weer een visite-dag. Deze keer met een uitgebreide lunch in plaats van een diner. Of.... 'een vroeg diner'.

Als starter wortelsoep met curry uit de soepmaker. Vorige week ook gemaakt, maar die vonden wij zelf zo lekker, dat het nog wel een keer kon voor nieuwe gasten. Met zelfgebakken kleine broodjes. Alleen de broodmachine begaf het direct, dus met de hand gekneed. Toch iets minder mooi gerezen. Jammer. Maar de smaak was prima, luchtig genoeg.

Daarna een heerlijke paddenstoelenragout, gemaakt met oesterzwammen en kastanjechampignons. De helft van alle ingrediënten en voor ieder één half plakje bladerdeeg.

Ingrediënten Bonengerechtje
Een gerechtje met kidneybonen en feta was het vervolg. Ik heb gekozen voor biologische boontjes uit een pot. De basilicum, feta en balsamico kwamen er later pas weer bij. Geserveerd met een klein (halve hoeveelheden) sojabrood in de airfryer versgebakken met tijm en rozemarijn uit de kruidentuin en kort geroosterde zonnebloempitten. Zonder bakpapier op de met een beetje olie ingespoten grillplaat in ongeveer 20 minuten op 180°. Goed gelukt.

Dan nog een stukje op het vuur gegrilde Dorade met een lichte salade van spinazie met geitenkaas. Twee flink vissen met 4 personen. En voor de salade maar 100 gr spinazie gebruikt. Heerlijk met die warme geitenkaas, even een minuutje of 2 in de airfryer. 

Een stukje Franse kaas voor de liefhebbers. Deze keer een Boerenbrie, Chèvre d'Or en Bleu d'Auvergne, allemaal rauwmelkse kazen. Er werd gretig gebruik van gemaakt.

En als zoet nagerecht Sticky Pecan Pie, gemaakt in de kleine pan van de dubbele slowcooker. 
Meng 130 gram volkorenmeel en 86 gram bloem, 4 eetlepels poedersuiker, snufje zout en ½ theelepel bakpoeder, doe daarna 160 gram koude boter in stukjes er door en voeg een voor een 2 eetlepels koud water toe. Maak een bal zonder verder te kneden en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg daarna op een met meel bestoven werkvlak uit tot de dikte van ½ centimeter. Bekleed  daarmee bodem en wanden van de met wat boter ingesmeerde pan van de slowcooker. Zet opzij.
Voor de vulling: meng 170 gram honing, 3 eiwitten, 1 eetlepel vanille-extract, 1 eetlepel bruine rum, 1 theelepel kaneel, 3 eetlepels maïzena met 375 gram pecannoten, grof gehakt. Lepel de vulling in de pot met deeg. Deksel er op en zet 4 uur op laag of 2½ uur op hoog.
Hoeveelheden zijn omgezet vanuit een recept met cups. Walnoten of hazelnoten kiezen kan natuurlijk ook.

Dit was een lunch. Gasten arriveerden om 14.00 uur, maar we begonnen met eten om 15.00 uur. Om 20.30 was (bijna) alles op, inclusief een dessertwijn bij de Pecan Pie of een kopje koffie met een drankje. Van de Pie nog een flink stuk meegegeven. Wel echt erg lekker, voor herhaling vatbaar.

De soep, ragout en bonen waren de dag tevoren klaargemaakt, de rest in de ochtend en net voor opdienen afgemaakt. Door steeds tussen de gangen wat tijd te nemen, is even in de keuken geen bezwaar. Al met al, een mooie maaltijd die gewaardeerd werd. En geen aandacht voor foto's :-).

Direct na de maaltijd, met de schoorsteen en de deur nog een open, van alle graten, koppen, vulling, nog een heerlijke visbouillon gemaakt. Misschien daar vanavond maar een soepje mee maken.

Intussen heb ik ook op Hebban Culinair weer een stukje staan. Het heet nu column in plaats van blog en je vindt het onder de kop Columns, maar dat maakt niet heel veel uit. Over appels en peren met een paar leuke recepten. Het laatste zinnetje, over mijn blog, klopt niet, maar is misschien intussen wel hersteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten