zondag 30 augustus 2015

Soepmaker, slowcooker, airfryer, heerlijke gerechten allemaal.

Zondagavond, een soepje uit de soepmaker. De rest van de gort en aubergine, een rode paprika en een tomaat er bij en aangevuld met water en wat teriyakisaus. De soep was erg dik, maar wel smakelijk. Door iets teveel gort een beetje plakkerig. Verder na de voetbaluitzending een wrap met paddenstoelen en roomkaas. Een lekker en eenvoudig receptje.
Maandag heerlijk gegeten in Restaurant Mevrouw Meijer in Rotterdam. Dinsdagochtend voor het ontbijt een broodje gebakken in de oven. Heb maar de helft van de ingrediënten gebruikt, want zulk brood is snel oud. Als experiment gekozen voor de heel eenvoudige variant, half bloem, half volkorenmeel, soda, zout en karnemelk. Heerlijk. Zou ook in de airfryer kunnen denk ik.

Omdat een open pak wraps niet lang goed blijft, voor de dinsdagavond wraps met spek, ui en kapucijners gemaakt. In plaats van prei bosui en in plaats van verse peper wat chilipeper. Iedere wrap eerst ingesmeerd met roomkaas en dan wat gemengde sla er op. Voor ieder 2 wraps met een salade van komkommer. En de volgende dag een eenvoudige spaghettimaaltijd want op donderdag was er weer een groot diner. Rundergehakt, 500 gr, geruld, in andere pan 3 gesnipperde uien, een groene paprika en een halve rode peper gebakken. Dit met een flinke scheut tomatenpassata en wat zout bij het gehakt gedaan. Een paar tenen (eerder zelf) gekonfijte knoflook er door. Apart 150 gr biologische spaghetti gekookt. Met wat stukjes komkommer en een glas rode wijn een goed maal. En een bakje saus over voor later, want ik wilde het pond gehakt uit de diepvries graag in z'n geheel verwerken.

Het diner met vrienden van deze week.
Wortelsoep met curry
Als eerste gerecht een warm soepje uit de soepmachine want bepaald geen zomerse temperaturen deze dag. Wortelsoep met curry; 350 gr wortel, 50 gr aardappel, 50 gr uien, 750 ml groentebouillon, peper en zout en 2 theelepels curry op het pureren-programma. Met een kloddertje crème fraïche en wat koriander mooi opgediend in grote glazen. Heerlijk pittige smaak.

Eierragout
Broodbolletjes
Het tweede voorgerecht: een romige eierragout. Met ui en onder andere tomatenpuree. Door het gebruik van kookroom (denk ik) vond ik het wat plakkerig, maar de smaak was wel goed. Omdat er nog meer te eten was, de hoeveelheden voor 2 personen aangehouden. Voor de er bij geserveerde broodbolletjes heb ik de hoeveelheden gehalveerd en 10 kleine bolletjes gebakken. Het deeg laten maken door de broodmachine en de broodjes gebakken in de oven.

Kip uit de crockpot. Recept voor parelhoen gebruikt en de groene kool vervangen door spitskool. Improviseren blijft nietwaar. De flinke kip heeft 8 uur in de pot gezeten en was heerlijk gaar.
Het aardappel - bacon - cheddar gerecht uit de dubbele slowcooker en haricots verts als bijgerechten smaakten prima.

Dadel-olijvenbrood
Dan gekozen voor kazen die goed samengaan met een mooie wijn uit de Bourgogne, een premier cru Pommard uit 2007. Dat werden na wat zoekwerk en overleg met de kaasboer een rauwmelkse boerenbrie, een beetje op brie gelijkende heel romige Fromage Affinois en een stuk Emmentaler. Daarbij een sodabrood, deze keer gevuld met zwarte olijven en stukjes zoete dadel. En omdat de gastvrouw dat zo heerlijk vind (en de gasten er ook van genoten gelukkig), een zeer smakelijke zoute boter.

upside down bananencake
Tenslotte een upside down cake gebakken in de andere pan van de dubbele slowcooker. Een leuk recept uit één van mijn inmiddels bijna 4000 gratis Engelstalige kookboekjes.


Snij 6 bananen in de lengte in repen. Smeer de slowcooker in met wat boter en doe wat van 120 gr bruine suiker op de bodem. Leg daar de bananenrepen op en besprenkel met 2 eetlepels bruine rum. Voor de cake: meng 130 gr cakemeel met 1 theelepel bakpoeder en en halve theelepel kaneel en een snufje zout. Mix in een andere kom 60 gr boter op kamertemperatuur met de rest van de suiker, daarna een voor een 2 eieren er bij en 2 eetlepels melk. Doe er dan het meelmengsel bij en giet het over de bananen. Op hoog zou het in 2 uur moeten kunnen, maar ik heb gekozen voor bijna 4 uur op laag. Serveer de plakken cake ondersteboven zodat de suikerlaag bovenop komt en de cakelaag onderop. Ik had het gemaakt met 4 bananen, lekker, maar wel een erg stevig nagerecht na een flink diner.

En natuurlijk dan nog koffie of thee met een snoepje en een drankje voor de liefhebbers.

Het was leuk om de grote en de dubbele slowcooker tegelijk te gebruiken. Daarnaast de broodmachine om het deeg te maken voor de bolletjes. Voor de soep moest ik wachten tot de bio-bestelling binnen was voor de wortels. Daarna de soepmachine gestart en de soep in een pan gedaan om later op te warmen. Ook de ragout heb ik tevoren klaargemaakt en voor het eten zachtjes opgewarmd. De slowcookergerechten zijn gewoon klaar als ze moeten worden opgediend. De haricots even koken. Brood vroeg in de ochtend gebakken. Eigenlijk een heel gevarieerd maar toch goed te doen diner waar de gasten gelukkig ook tevreden over waren.

De volgende morgen alleen de goede stukken en stukjes kip uit de pot gehaald en de botjes van de vorige avond er weer bijgedaan. Als ik groente kook giet ik die altijd af boven een pannetje. Dat kookvocht van de haricots aangevuld met water in de crockpot gedaan en 8 uur op low gezet. Niets toegevoegd, de smaken van de kip met kruiden, kool en bacon leek me genoeg. Om half 5 samen een heerlijke bouillon in een kopje en de rest in een invriespot voor later.

Later op de avond een hartige taart gebakken in de airfryer. Met kant en klaar plakjes deeg, bloemkool in plaats van broccoli en wilde tomaatjes in alle kleuren. De helft van de hoeveelheden in een springvorm van 17 cm. Op 180° na voorverwarmen na 20 minuten klaar.

De zaterdag bestond uit een zeer uitgebreide lunch in de stad van de ene jarige en daarna een avondfeest met hapjes bij een andere jarige. Allemaal heel lekker en gezellig en zo vermoeiend dat het eten vandaag, zondag, uit bij elkaar gezochte hapjes zal bestaan als avocado, sla, komkommer, tomaat, een restje kip en dat al dan niet met een er bij gezocht receptje. En toe een stukje bananencake :-).


2 opmerkingen:

  1. welke slowcooker gebruike je? Ik wil mij er ook eentje aanschaffen .
    Verder zeer interessante blog

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb een Crockpot van 5.7 liter en een dubbele met 2 kleine pannen van ieder 2 liter van Prima Donna, gekocht bij de Sligro. Bedankt voor je compliment. Op Facebook is een groep "De Slowcookers" waar ook heel veel info te halen is.

    BeantwoordenVerwijderen