zondag 5 juli 2015

Lamsvlees met salami, andijvie met kaas, kippendijen met tomaat, nieuwe slowcooker!

Ik zou graag wat meer willen gaan doen met eetbare bloemen vandaar deze startfoto, Oost-Indische Kers. Zowel bloemen als blad zijn eetbaar en smakelijk. In deze blogpost nog geen recepten maar dat komt er vast een keer van. Hier een mooie site om er van alles over te leren en ontdekken. En nog een met vooral ook veel informatie over welke je wel en welke je niet moet eten.

We zijn deze week op zondag begonnen met het eten van wat over was van het diner met de visite op zaterdag, een stuk lamsham en Mexicaanse salade met corn-chips.



De volgende dag bedacht ik een leuk idee om iets met het laatste restje ham te doen..
Ik heb eerst aardig wat stukjes salami stevig gebakken in de jus van het lamsvlees en toen het lamsvlees in plakken zachtjes mee gewarmd. Echt een leuke combinatie. Wat gewone fijne macaroni gekookt en daarin de pesto verwerkt die ook in het lam zat. En een salade van Romaine-sla met een saus geklopt van verse witte kaas, mayonaise, rode-wijnazijn en flink wat verse peper. Een onverwacht lekker en bijzonder maal.

Andijviestamppot met kaas was een gerecht uit de streekbox. Maar partner houdt er echt niet van dat er kaas in de stamppot zit. Dus er een balletje gehakt bij gemaakt. 2 Grote aardappelen gekookt, 375 gram andijvie gewassen en in smalle reepjes gesneden, 2 lente-uitjes in ringetjes gesneden en glazig gebakken in een klontje boter en daar een flinke scheut room en peper en zout in gedaan. De aardappelen fijngestampt. Vervolgens de andijvie en de weer even opgewarmde lente-ui met de room en zout en peper door de puree gedaan en flink doorgewarmd. Balletjes gehakt intussen gebakken in het mandje van de airfryer.  Even voorverwarmd op 200° en daarna de een wat langer dan de ander gebakken op 170°. Grote bal voor de niet-kaas- en klein balletje voor de wel-kaas-keuze. Aan tafel mijn gewenste dosis geraspte kaas door de stamp gewerkt :-).

Daarna 2 dagen achter elkaar niet thuis. Wel lekker gegeten, onder andere een heerlijke lasagne. Elke keer als ik dat eet bij iemand realiseer ik me dat ik dat nog nooit van mijn leven heb klaargemaakt. Gek wel. Het komt er vast een keer van. Maar eerst Kippendijen in kruidige tomatensaus. Het derde gerecht uit de streekbox. Een stoofpotje met kikkererwten.





















Eerst 1 teen knoflook snipperen en goudgeel fruiten, dan 1 fijngesneden prei en kleingesneden steeltjes van 10 gram koriander toevoegen. Een grote wortel in kleine stukjes en een potje (400 gr) kikkererwten toevoegen en tenslotte nog een blikje van 200 gram tomatenblokjes met een halve dl water. In ongeveer 25 minuten gaar stoven. De kippendijen (200 gram) in blokjes gesneden goudbruin en krokant bakken in olijfolie en in de pan doen bij de groenten, braadvet wegdoen en de kippendijen pan even afblussen met wat water en dit bij de stoof doen. Serveren met gehakte korianderblaadjes als garnering. 

Ik heb gekozen voor 3 verse teentjes knoflook, 300 gram verse tomaten in stukjes en 250 gram wortelen. Bovendien de kikkererwten, maar 200 gram, uit de diepvries gehaald. Iets meer water toegevoegd omdat er geen extra vocht uit de blikjes was. Zo kunnen de blikjes nog even wachten tot later. Lekker met de rest van de cornchips. En afblussen met een scheut witte wijn die je ook drinkt bij je maaltijd is een goed idee :-).

En op de laatste dag van de weblogweek mijn nieuwe slowcooker in werking gesteld. Een recept voor barbecue pork-ribs toegepast op een ribeye van 300 gram. Heb deze morgen een dubbele slowcooker met kleine pannen aangeschaft en gelijk één pan daarvan in gebruik genomen. Met name omdat hij per pan veel kleiner is dan mijn crockpot en bovendien je er twee dingen tegelijk mee kan maken.

Een ui in plakken onderin gelegd. Daarop de ribeye in tweeën gesneden en daarop een mix van flinke scheuten Hoisinsaus en ketchup, 2 schepjes rietsuiker, een scheutje azijn, wat gedroogde oregano en een paar druppels Worcesthershiresaus. Voor de zekerheid een scheutje olie en een heel klein beetje water toegevoegd. En na 6½  uur op low een heerlijk resultaat. Zacht, sappig vlees en de saus was echt voortreffelijk!


Samen met een salade van Romainesla met een restje heel fijne macaroni van een paar dagen geleden, wat verse koriander en flink wat goede olijfolie, peper en lekker zout (d'il de ré) en een paar gekookte aardappeltjes nieuwe oogst.

En vandaag: barbecue met gasten. Vlees: rundersaucijs, lamskotelet, biefstuk; salades, sausjes, kaas en brood. En als het weer verandert kunnen we binnen in de keuken vuurtje stoken :-).

Jubileum! Een jaar geleden begonnen met dit weblog over koken en eten en nog steeds leuk om te doen iedere week.

Binnenkort weer een recensie over een nieuw kookboek op de Hebban site die behoorlijk op de schop is gegaan. Mijn blogpostjes over kookboeken zijn niet meer zichtbaar dus moeten speciaal gezocht worden. Jammer wel. Maar even afwachten hoe het zich verder zal ontwikkelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten