zondag 26 juli 2015

Koken, bakken, stoven en verjaardag vieren. Heerlijke week.


De nieuwe week zijn we begonnen met een eenvoudig maal. Witlofsalade met gekookt ei, zelf gesneden verse frietjes uit de airfryer en voor de partner 2 haringen er bij. Ik eet wel vis, maar geen haring. De frieten gesneden met een apparaatje waardoor ze allemaal ongeveer gelijk zijn, 625 gram,  daarna ½ uur in het koude water gezet, goed gedroogd en toen in een plastic zak gedaan met een kleine eetlepel olie. De airfryer voorverwarmd op 200° en daarna zo'n 20 minuten op 180° met tussendoor een paar keer schudden en nog 5 minuten op 200°. Mooie frieten, maar te snel niet meer echt krokant. Maar met de salade en de eieren en haring toch een smakelijk maal.


De volgende dag hebben we eten meegenomen naar zwager in Middelburg die pas uit het ziekenhuis was gekomen. De pastasaus van vorige blog uit de vriezer gehaald en deze aangevuld met gebakken gerookte spekjes, ui, wortel en nog wat verse kruiden. Elleboogjesmacaroni gekookt. Alles gemengd met geraspte kaas en bij elkaar in een ovenschaal gedaan. Ter plekke in de oven gezet voor ongeveer 40 minuten op 200° waarvan de laatste 10 met een laagje geraspte kaas er op. Er bij een salade van Romaine en een desembrood. De vissoep van zaterdag is in een koeltas meegegaan als voorgerecht.  En er werd van gesmuld.

De dag daarna weer op reis, maar nu zonder eten mee te nemen :-). Na het bezoek aan een vriend in een revalidatiecentrum aan de late kant weer thuis en iets eenvoudigs gedaan. Twee kiploempia's van de poelier na voorverwarmen 10 minuten in de airfryer gestopt op 180°. Een paar tomaatjes er bij en O.K.

Op woensdag weer eters in huis. Een curry met aardappelen, wortelen en champignons was de basis. Daarbij een salade van Romainesla. Naast de curry en de salade gemarineerde stukjes hamlap. Van het laatste gerecht heb ik alleen de marinade gebruikt en dat zo'n 6 uur. Het was een pond vlees dus van alle ingrediënten iets extra genomen. Wat betreft de curry, geen kardemom in huis, iets meer aardappelen en wortelen en iets minder champignons, iets minder crème fraïche (geen zure room dus) en verder wel gedaan wat er in het recept stond. Ik had ook nog een pan Zeeuwse Vlegel gekookt, maar dat was niet echt nodig. Die dus maar in de diepvries gezet voor later. De curry en het vlees waren heel smakelijk.

Maïskolven uit de airfryerIk heb de keuze gemaakt voor de aluminiumvariant. Ik had nog wat zelfgemaakte kruidenboter in de diepvries staan. Met vooraf een avocado puur met een beetje peper en bij de kolf een aardappeltje over uit de curry en wat sla. En op deze manier klaargemaakt echt heerlijk sappig en naar kruidenboter smakend zo'n maïskolf. Inderdaad na 10 minuten even gedraaid, maar ik vraag me af of dat wel nodig was. Met een lekker glas wijn van de Nederlandse wijnboer in Frankrijk dhr. Ilja Gort.



Het grote feest deze week. Mijn verjaardag vierde ik op zaterdag samen met die van mijn (stief)kleindochter die op mijn dag is geboren inmiddels al weer 21 jaar geleden. We kookten vanuit 4 verschillende keukens. Mijn aandeel is o.a. een gehaktbrood en een Franse stoofschotel uit de crockpot. Daarnaast ook nog zorg voor de glutenvrije vriendin met een hartige taart en bijzondere glutenvrije broodjes uit de oven. En vanuit een ver verleden, toen we nog echt grote feesten organiseerden, bitterkoekjespudding. Toen een emmer, nu een flinke schaal :-). Er was geen spinazie bij de biowinkel, daarom heb ik verse andijvie gebruikt in de hartige glutenvrije taart. En bestrooid met o.a. zonnebloempitten in plaats van lijnzaad. Verder volgens recept gewerkt. De broodjes zien er helemaal niet uit als op het plaatje. Ze zijn gebakken in papieren muffin-vormpjes en die zijn niet erg stevig dus liep het beslag wat weg. De pudding heb ik gemaakt met volle melk, vanillesuiker, oersuiker en griesmeelpudding uit een pak; hoeveelheden volgens recept op het pak. Vlak voor het in de vorm gieten zijn er flink wat bitterkoekjes door geroerd en een paar er op voor de versiering. En daarna direct afgedekt met huishoudfolie om een dik vel te voorkomen.




Het gehaktbrood ook op vrijdag gemaakt en de saus van ketchup, mosterd, worcestershire-saus en een beetje suiker gekookt en er apart bij gegeven de volgende dag. Dus koud geserveerd.

Omdat een groot deel op vrijdag moest worden gemaakt, was er niet veel aandacht voor het dagelijks menu op die dag. Het werd rauwe-andijvie-stamppot met gebakken gerookte spekjes en geraspte kaas. Heerlijk hoor.

Op de feestdag zelf vanaf ongeveer 9.00 uur de beide slowcookers aan met 2 kilo hamlap in stukjes en alle andere ingrediënten wat verminderd naar verhouding. Paprika's van ieder 3, 6 uien, 6 teentjes knoflook, 2 preien. Ik heb gekozen voor alleen de witte wijn en en geen bouillon. Ik vind slowcooker-eten eigenlijk altijd te nat vandaar. Een warm gerecht dus voor 's avonds. En alle andere heerlijkheden kwamen vanuit nog eens zo'n 3 andere keukens. Taarten, salades, kippenvleugeltjes, wraps, fruit, brood, fudge, het kon niet op. Het was een bijzonder feest op de dag dat Nederland werd bezig gehouden met een zomerstorm. Maar vroeg in de avond ging de zon schijnen en konden de gasten een spelletje petanque spelen in de tuin. En met een vuur in de vuurkorf zijn de wat jongere gasten nog lang buiten gebleven.

En vandaag; opruim- en restjesdag. En genieten van de grote hoeveelheid cadeaus die ik kreeg waaronder een snijmachine en een rijstkoker. Het huis wordt te klein met al die machines :-).



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen