zondag 31 mei 2015

Geen gewone week, nog wat op z'n Frans en twee keer buiten de deur.

De zondag en maandag verliepen iets anders dan in het vorige blog aangegeven. De lunch buiten de deur ging gewoon door. Leuk tot ongeveer half 5 gegeten, gedronken en lekker buiten gezeten in De Elzentuin. Maar dan is nog een keer eten wel een beetje een lastige keuze. Ik had van de parelhoen van de vrijdag er voor een mooie bouillon gemaakt. Een rest rauwe spitskool, wat spinazie-salade, 2 eerder gekookte baby-bioaardappeltjes en een flinke bos koriander met de bouillon op het gewone 23 minuten-programma in de soepmaker. Na afloop een flinke rest aardappelpuree met de handmatige stand er door gemixt. Daarna in een pan de parelhoen die over was in stukjes toegevoegd. Een overheerlijke soep om 21.00 uur met een stukje brood :-).

Maandag aten we 's middags een kipstoofpotje, zonder de aardappelen, gemaakt met twee doorgesneden coqueletjes. Met een salade van rauwe witlof en romaine met een vinaigrette van groene olijfolie en vers sinaasappelsap. Een in de airfryer afgebakken volkorenpistolet er bij. Een heerlijke witte bourgogne smaakte er perfect bij. En 's avonds een omelet gevuld met de groenten en spekjes van het middagmaal, wat salsa en een salade van lollo bionde met een vinaigrette van olie en balsamicoazijn. En deze keer een stevige Barolo als alcoholische begeleider.

En daarna zijn we weer gewoon overgegaan op 1 x per dag warm eten. Op dinsdag de eerder aangekondigde witlof met tomaatjes en spekjes uit de oven alsnog gegeten. Met peterselie en veel knoflookbieslook uit de kruidentuin. Met volkoren-penne. Op woensdag met de kinderen en aanhang heerlijk gegeten bij Restaurant Mevrouw Meijer, geen website maar een filmpje achter de link. Wat een geweldige kok. Echt heel erg goed.












Van de botjes en vellen van de coqueletjes van maandag weer een bouillon getrokken met wat wortel en bleekselderij en verse tijm. Deze op donderdag gebruikt voor een wortel-linzensoep gemaakt in de soepmaker. Met 2 sjalotjes, 200 gram wortel, 250 gram bleekselderij, bosje verse koriander en 150 gram groene linzen, die niet eerst gekookt hoeven worden, en 650 cc kippenbouillon. Het halve rode pepertje en de komijn en koriander zijn ook toegevoegd, maar het laurierblad niet. Maar...., het geheel was te dik om goed te pureren. Gelukkig niet aangebrand of aangebakken. Ik heb wat dikke prut uit de kan gedaan en wat water er bij en dan op de stand handmatig nog 30 seconden gepureerd en dat met de rest ook. Toen was er een flinke pan dikke en zeer smakelijke soep. Met als voorgerecht een crackertje met eendenmousse en een stukje brood uit de airfryer bij de soep een goede maaltijd. En de rest ingevroren voor later.




Er lag nog een geroosterde entrecote. Kan ik daar nog iets mee? Het is een week later inmiddels, maar we hebben wel een heel goed werkende koelkast en het vlees was goed ingepakt, rook goed en zag er prima uit. Zie foto links. Rechts zoals alles in de slowcooker lag.

Ik ben uitgegaan van dit recept voor een Franse stoofschotel maar aardig aangepast. Onderin eerst 2 plakken bacon van ongeveer ½ centimeter dik gelegd, 250 gram al eerder geroosterde entrecote in stukjes er op, 2 rode uien even aangebakken vanwege de smaak, een courgette, één groene paprika, 2 preien, 2 platgedrukte teentjes knoflook, peper uit de molen, flinke scheut tomata di pomodora en 3 dl witte wijn. Een hele eetlepel Provençaalse kruiden, geen kerrie (gewoon geen zin in), geen zout en geen bouillon. Het laatste half uur nog 2 flinke opscheplepels ongekookte groene Puy-linzen er in gedaan. En dat was jammer. Het waren er teveel en ze waren nog iets te hard. Maar verder was het lekker en is het niet opgegaan. Later uit de diepvries even wat langer koken of een soepje van maken. Van alle broodresten van ongeveer een week, bewaard in een zakje in de koelkast, heb ik een soort broodtaart met kaas gemaakt op basis van een broodpizza-recept. Ongeveer 200 gram brood mét korstjes, 2 eieren geklutst met 200 cc room en daarop flink wat geraspte kaas. Goed gelukt, erg lekker.


Gisteren, zaterdag, weer buiten de deur gegeten in verband met de verjaardag van mijn schoonzus die 'uit eten' als cadeau wenste. Een goed idee nietwaar. Omdat alle gekozen restaurants op Katendrecht in Rotterdam al bezet waren, werd het Grand café De Oude Tol, een leuke plek met uitzicht op het water. Geen geweldige keuken, maar zeker ook niet slecht. Kwaliteit-prijsverhouding in orde zou ik zeggen.

En vanavond, zondag, iets met witte kool denk ik. Of alleen sla want die ligt er ook nog, Romaanse, rode Batavia en nog wat Lollo Bionde :-). We zullen zien. En dinsdag weer een blogpost op Hebban Culinair. Ik heb nog geen kookboek gekozen om over te schrijven.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten